Hoe pas je zelfmassage oefeningen toe

zelf-vocal-related-massage

Zelfmassage oefeningen als toeging aan je stemtraining

Pak hinderlijke spierspanning zelf direct aan!

Door zelfmassage oefeningen toe te kunnen passen worden we bewuster van spierspanning rond de stem. In onze zanglessen werken we gericht aan het toepassen van deze oefeningen. Ook werken we aan het bestrijden van spierspanning met… spierspanning! Door te weten welke spier(groep) de mobiliteit van je strottenhoofd beperkt kun je deze de taak geven waarvoor ze bedoelt is. Bijvoorbeeld tijdens het oefenen van je songs of het doornemen van je oefenroutine!

Ik ben groot fan van Perry Nickelson en zijn inspirerende Instagram pagina @stopchasingpain. In onderstaand filmpje vind je een aantal ‘fijne’ zelfmassage oefeningen om spierspanning in de meest voorkomende, stressgevoelige gebieden aan te pakken. Veel vocalisten kampen met name met spanning in hun kaakgewricht . In het filmpje van Dr. Nickelson vind je een praktische massage om mogelijk meer vrijheid in je kaakgewricht te ervaren. Succes!

Zelfmassage oefeningen in zanglessen

In mijn lessen maak ik ook veelvuldig gebruik van dergelijke zelfmassage oefeningen. Door te weten waarom en deze oefeningen bij jezelf te kunnen toepassen leer je je lichaam goed kennen. Daarnaast kun je ook sneller achterhalen welke oude gewoontes qua ongewenste spierspanning na verloop van tijd mogelijk de kop weer op willen steken. Je kunt ze vervolgens gericht aanpakken met de kennis die je hebt opgedaan tijdens jouw lessen!

Weet wanneer je welke zelfmassage oefening kunt toepassen

Je lichaam past zich continue aan nieuwe situaties aan. Door te kunnen beschikken over een arsenaal aan verschillende zelfmassage oefeningen kun je anticiperen op nieuwe ontwikkelingen in je lichaam qua spierspanning die je stemgebruik in de weg zitten. Een voorbeeld: iemand die aanzienlijk meer is gaan sporten zal mogelijk andere ongewenste spierspanning (gaan) ervaren dan waar voorheen sprake van was.

zelfmassage-oefeningen
Je kunt je natuurlijk laten masseren, maar je kunt ook zelfmassage oefening toepassen. Zo pak je zelf gericht de spierspanning aan die je stemgebruik in de weg zit en zo nemen de mogelijkheden van je stemgebruik toe!

Nog een voorbeeld: doordat we steeds meer en vaker aan een bureau zitten, in plaats van dat we bewegen, past onze houding zich aan dit gedrag aan. De neiging om je schouders te laten zaken en je hoofd naar voren te plaatsen wordt hierdoor steeds groter. Andere spiergroepen (met name in de nek) gaan dit gedrag compenseren, wat je houding en zodoende ook je ademhaling negatief gaat beïnvloeden. Ook de mobiliteit van je strottenhoofd wordt hierdoor beperkt.

Met de kennis die je hebt opgedaan in je lessen, tussen je lessen door verder hebt verfijnd, en mogelijk ook hebt overlegt met je personal trainer of masseur, kan je jouw houding de hinderlijke spierspanning zelf gericht aanpakken. Zodoende maak ook indirect je stem, ‘future proof’ en blijf zo ook vocale progressie maken!

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog post over zelfmassage oefeningen? Aarzel dan niet met het stellen van je vragen. Je stelt ze gemakkelijk via het online contactformulier. We horen graag van je.

Lesafspraken plan je gemakkelijk in via ons online boekingssysteem op deze website. Dit kan zowel voor lesafspraken in Amsterdam, als voor online lesafspraken via Zoom. Deze keuze is gemakkelijk aan te geven in de agenda. Ter bevestiging ontvang je direct een e-mail in je inbox!

Ook is het mogelijk om zanglessen cadeau te doen. We bieden hiervoor speciale, gepersonaliseerde cadeaubonnen aan die gemakkelijk online zijn te bestellen. De gelukkige ontvanger kan zijn of haar les(sen) gemakkelijk zelf inplannen via de site. Dit kan een les in onze zangstudio in Amsterdam zijn, of een online zangles via Zoom! Dit kun je altijd zelf per les bepalen. We kijken ernaar uit om je stemgebruik naar een volgende niveau te tillen.

Groet en tot snel!

Categories

Alle berichten
Ademhaling
Leren zingen
Methode
Mindset
Mythes
Spierspanning
Stemtraining
Stemverzorging
Zangles
Zangtechniek
Zelfmassage

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar top