Zelf hoor ik het anders!?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Waarom klinkt je stem toch zo anders op een opname? Dit komt doorat je het geluid van je eigen stem op twee verschillende manieren hoort!

Je neemt je stem waar via de trillingen die via de lucht je trommelvlies bereiken. Dit is zoals andere mensen onze stem waarnemen. Daarnaast neem je je stem waar via de trillingen die ons binnenoor bereiken van de bot- en spierstructuur van je lichaam. Maar terwijl deze trillingen door het bot reizen, spreiden ze zich uit en worden zodoende lager in toonhoogte, waardoor je een verkeerd gevoel van het laag in je stem krijgt! Als je dan vervolgens een opname van je stem terughoort, klinkt deze duidelijk hoger.

Greg Foot legt in onderstaande filmpje alles uit.

Why does your voice sound different on a recording? | Bron: BBC Earth Lab

Omdat je zelf je eigen stem dus niet nauwkeurig kunt horen is het belangrijk om niet te kritisch te zijn voor hetgeen je terughoort tijdens het zingen. Simpelweg omdat dat niet de daadwerkelijke klank op dat moment betreft. Vandaar dat ik ook altijd aanraad om je lessen op te nemen. Zodoende kun je achteraf nog eens terugluisteren hoe het echt klonk!

Daarnaast is het belangrijk om dus niet op klank te zingen, maar juist op gevoel! Voelt het goed als zingt? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo. Voelt het geknepen, of geforceerd? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo!

Meer vragen, of wil je graag een zangles inplannen? We horen het graag. Contact opnemen kan gemakkelijk via de site. Daarnaast is het ook mogelijk om je eerstvolgende lesafspraak online in te plannen. Dit kan gemakkelijk via de online agenda.

More to explorer

kno-zangstem-expertise

Welke KNO? 3 tips voor vocalisten

Niet elke KNO-arts is gespecialiseerd in het werken met vocalisten Feit: ook met de KNO-arts moet er een juiste klik zijn Regelmatig

corona-scherm-zangles

UPDATE: 1:1 lessen mogen doorgaan!

Er mogen 1-op-1 lessen gegeven blijven worden in de studio in Amsterdam. Dit is telefonisch bevestigd door de Rijksoverheid. Houd alsjeblieft rekening

Scroll naar top