Zelf hoor ik het anders!?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Waarom klinkt je stem toch zo anders op een opname? Dit komt doorat je het geluid van je eigen stem op twee verschillende manieren hoort!

Je neemt je stem waar via de trillingen die via de lucht je trommelvlies bereiken. Dit is zoals andere mensen onze stem waarnemen. Daarnaast neem je je stem waar via de trillingen die ons binnenoor bereiken van de bot- en spierstructuur van je lichaam. Maar terwijl deze trillingen door het bot reizen, spreiden ze zich uit en worden zodoende lager in toonhoogte, waardoor je een verkeerd gevoel van het laag in je stem krijgt! Als je dan vervolgens een opname van je stem terughoort, klinkt deze duidelijk hoger.

Greg Foot legt in onderstaande filmpje alles uit.

Why does your voice sound different on a recording? | Bron: BBC Earth Lab

Omdat je zelf je eigen stem dus niet nauwkeurig kunt horen is het belangrijk om niet te kritisch te zijn voor hetgeen je terughoort tijdens het zingen. Simpelweg omdat dat niet de daadwerkelijke klank op dat moment betreft. Vandaar dat ik ook altijd aanraad om je lessen op te nemen. Zodoende kun je achteraf nog eens terugluisteren hoe het echt klonk!

Daarnaast is het belangrijk om dus niet op klank te zingen, maar juist op gevoel! Voelt het goed als zingt? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo. Voelt het geknepen, of geforceerd? Dan klinkt het waarschijnlijk ook zo!

Meer vragen, of wil je graag een zangles inplannen? We horen het graag. Contact opnemen kan gemakkelijk via de site. Daarnaast is het ook mogelijk om je eerstvolgende lesafspraak online in te plannen. Dit kan gemakkelijk via de online agenda.

More to explorer

rietjes-voor-stem-opwarming-en-cooling-down-sovt

Hoe onderhoud ik mijn stem?

Onderhoud van de stem kan per stem verschillen! Ook hier geldt: ‘one size does not fit all’. Over het algemeen is het sowieso aan

houd-je-ribbenkast-flexibel-mobiel

Houd je ribbenkast mobiel & flexibel!

Voor een optimale ademhaling is het belangrijk om over een flexibele ribbenkast te kunnen beschikken. Wanneer we optimaal ademen bewegen alle 100

zingen kan je algehele gezondheid verbeteren en je stressbestendiger maken

Waarom zingen gelukkig maakt

De langste en meest krachtige zenuw in ons lichaam is de nervus vagus. De nervus vagus maakt onderdeel uit van het parasympathisch

Scroll naar top