Zangles
Stemtraining
Amsterdam

Graag helpen we jou verder met het trainen van jouw stem in privé zanglessen en stemtrainingen. Dit kan 1 op 1 in onze studio in Amsterdam, of Online. Wanneer je stemgebruik verbetert nemen de mogelijkheden en de belastbaarheid van je stem toe!

#1. Zangles: de beste zangtechniek voor jouw stem

Door bekend te raken met de ruimtes (keel, mond en neusholtes) boven de stembanden, en hoe je deze kunt manipuleren, leer je je stemgebruik aan te voelen. Hierdoor kun je je stem ontzien en ook je klank maximaliseren. Zingen hoeft niet inspannend te zijn.

Beginners & Hobbyisten 

Beginnende vocalisten en hobbyisten help ik om comfortabel en zelfverzekerd te worden met hun stem. Elke les bevat:

 • Een korte bespreking van hetgeen waaraan je wilt werken en van je oefenroutine
 • Een warming-up om de belastbaarheid van je stem te vergroten
 • Oefeningen om je stem verder te ontwikkelen
 • Een toepassing van deze oefeningen op songs

(Aspirant) Professionals 

(Semi-)Professionele vocalisten help ik naast het verfijnen van hun zangtechniek onder andere met de volgende punten:

 • Helpen benoemen en behalen van doelen
 • Trainen van de flexibiliteit van hun stem met stemoefeningen
 • Helpen bij het opstellen van een training voor een tourschema, zodat ze avond na avond top kunnen blijven presteren
 • Opnamesessies  begeleiden voor een volgende single of album

De inhoud van een eerste zangles bij ons

Lees hier wat je zoal kunt verwachten van een eerste zangles bij Amsterdam Vocal Coaching. Altijd uitgaande van jouw wensen en doelen!

 • We bespreken je muzikale achtergrond, interesses en je doelen
 • Ik zal je vragen om een ​​stukje te zingen om een ​beeld van je stem te krijgen en je te kunnen aangeven wat de technische verbeterpunten zijn
 • Aan de hand van een stemtest en van specifieke oefeningen werken we samen gericht aan je vocale progressie en bespreken we ook hoe je verder kunt oefenen tussen je zanglessen door
 • We passen daarna deze oefeningen ook toe op een song (of meerdere) die je graag zingt, maar ook verbeterpunten bevat qua techniek en stilistisch
 • Samen bespreken we de opties voor jouw volgende zanglessen en kijken we, als je dit wilt natuurlijk, naar de mogelijkheden voor een vaste lestijd!

Techniek: waar we aan werken

 • Ademtechniek
 • Houding en ademsteun
 • Krachtiger maken van de stem & gebruik van dynamiek
 • De stem vrijmaken
 • Experimenteren met diverse stijlen
 • Vergroten van stembereik
 • Klankontwikkeling
 • Zuiverheid en klankissues aanpakken
 • Zelfvertrouwen ontwikkelen qua stemgebruik
 • Stembreuken elimineren
 • De overgang tussen borststem en hoofdstem egaliseren
 • Je mix-stem ontwikkelen
 • Stemhygiene en vocale gezondheid
 • Ontdekken wat je stem kan doen
 • Microfoontechniek
 • Een veelzijdig repertoire doornemen

#2. Vocal Coaching: gericht op een performance

In deze sessies kijken we naar de aanpak van het uitvoerende gedeelte. We kijken naar podium-presentatie en het maken van bepaalde muzikale keuzes. Microfoon-techniek en het leren zingen van diverse stijlen om meer muzikale opties te hebben komen ook aan bod.

Coaching voorafgaand aan een show

In deze vorm van vocal coaching werken we gericht aan een specifieke performance en alles wat hier bij komt kijken. Zo bepalen we samen bijvoorbeeld het trainingstraject en een routine om je stem tijdens dit traject op te warmen.

Door een spiegel voorgehouden te krijgen neemt het zelfbewustzijn toe. Ook worden we bewuster qua stemgebruik en qua oude gewoontes die dit mogelijk minder efficiënt maakten.

We kijken ook naar (extra) stilistische nuances en muzikale keuzes. Ook komen de keuzes ter sprake die je mogelijk onbewust hebt gemaakt. De uiteindelijke artistieke keuzes zijn uiteraard niet aan ons. Vanzelfsprekend werken we uitsluitend met positieve en opbouwende feedback en coaching.

Auditie training & voorbereiding

Ga je auditie doen voor een show als ‘The Voice’, of ‘Holland’s Got Talent’? Of heb je een auditie ingepland staan voor een stemcasting, conservatorium, of een andere opleiding?

Graag helpen we je met de voorbereidingen hiervan. We zijn bekend met de huidige trends en verwachtingen voor wat betreft audities in de Muziek-, Theater- en TV-industrie.

Presentatie-training

We werken onder andere aan:

 • Houding & ademhaling
 • Lichaamstaal
 • Non-verbale communicatie
 • Dynamiek qua stemgebruik
 • Stemonderhoud & stemhygiëne

Hoe overtuig ik met mijn stemgebruik? Komen mijn stemgebruik en energie overeen met mijn boodschap? Hoe maak ik contact en weet ik overtuigend te blijven met mijn stemgebruik? Hoe kan ik veilig mijn stem verheffen zonder hees te worden?

#3. Vocal Producer & Vocal Productie

Heb je het gevoel dat je opnames nog niet helemaal representatief zijn voor je beste performance? Werk met een Vocal Producer. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

De schakel tussen producer & vocalist

Vocal Productie is een speciaal expertisegebied. Het is gemakkelijk om tijdens opnames tegen de zanger of zangeres te zeggen: ”Zing met meer passie!”, “Je zit onder de toon…”, “Ik geloof het nog niet…”, enz. De vocalist kan zo emotioneel en fysiek uitgeput raken. Vooral doordat de eerder genoemde opmerkingen er meestal toe leiden dat de vocalist harder gaat zingen en het (zelf)vertrouwen verliest.

Een Vocal Producer pakt deze bevindingen gericht aan helpt zodoende de vocalist het beste op de opname vast te leggen. Een Vocal Producer begeleidt de vocalist naar een nieuw niveau om vanuit geïnspireerde prestaties te kunnen leveren in de studio!

Vocalisten, platenlabels en platenproducenten huren mij in als Vocal Producer. We komen voorafgaand aan de opnamesessies samen om het materiaal dat je gaat opnemen door te nemen. Daarna woon ik alle zang-opnamesessies bij, waarbij ik hand in hand werk met je producer en technici en, belangrijker nog, met jou!

Coaching voorafgaand & tijdens opnames

Ik coach en en begeleid je tijdens de opnamesessie om de best mogelijke vocale performance uit je te halen. Na de sessie blijf ik bij de engineer om de definitieve zangopname samen te stellen (compen) en te bewerken tot zijn uiteindelijke vorm.

Mijn dubbele expertise als stemcoach en uitvoerend vocalist / muzikant, heeft me bij uitstek geschikt gemaakt om werkzaam te zijn als Vocal Producer. Een deel van mijn werk als Vocal Producer kan ook het arrangeren van de achtergrondzang en de harmonieën op je tracks omvatten.

Veelgestelde vragen over zangles & vocal coaching:

Zangles is voornamelijk gericht op zangtechniek. Je vergroot het bereik van je stem, bouwt kracht op en traint je bereik tot één geheel. Je werkt aan je mix-stem, belt-coördinaties en aan meerdere muziek- en zang-stijlen. Daarnaast leer je om hoge noten gemakkelijk te kunnen zingen. Om uiteindelijk je performance de controle over je zangtechniek te kunnen geven.

Vocal coaching is in de eerste plaats bedoeld voor vocalisten die zich willen voorbereiden op audities, presentaties, optredens of op studio-opnames. Vocal coaching-sessies zijn gericht op performance, podiumpresentatie, het maken van muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en het leren zingen van verschillende muziekstijlen.

Sommige vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem hun authenticiteit en stijlbesef zal wegnemen. Een goede vocal coach, of zangleraar, zal je authenticiteit NIET veranderen! De training die hij/zij geeft zal gebaseerd zijn op alles wat jou UNIEK maakt! Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach en zangleraar voor mij zo interessant.

“Learn the Rules Like a Pro, So You Can Break Them Like an Artist.”

Pablo Picasso

Uiteraard is het mogelijk om een eerste, vrijblijvende, privé zangles in te plannen. Zowel een online zangles, als een privé zangles in Amsterdam, kan via de online agenda ingepland worden.

De tarieven voor een eerste lesafspraak zijn gelijk aan die van een losse lesafspraak. Alle eerste lesafspraken dienen vooraf betaald te worden. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek welke je gemakkelijk via iDeal kunt voldoen.

De mate van vooruitgang verschilt per persoon. Het hangt allemaal af van je werkethiek, hoeveel je oefent tussen de lessen door en je toewijding tijdens de lessen. Dat gezegd hebbende, elke les biedt de mogelijkheid om iets nieuws te leren om je vocale progressie voort te zetten.

De snelheid van je progressie hangt uiteindelijk van jou af. Je bent van harte welkom om zoveel lessen te volgen als je maar wilt, op basis van de beschikbaarheid.

Ja, dat kan zeker. De klankkleur van je stem is geen vaststaand gegeven. Ook het bereik van je stem kun je aan beide kanten (hoog / laag) trainen. Progressie qua stemtraining ontstaat onder andere dankzij de volgende punten:

 • 
We stemmen de les af op wat je stem en wat je stemgebruik op korte termijn nodig hebben
 • 

We gebruiken NIET voor iedereen dezelfde generieke opwarming-routines en oefeningen
 • 

Dit betekent dat de oefeningen die in jou les worden gebruikt het snelst voor jouw werken. Dit zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk blijvende vooruitgang boekt
 • Dit betekent ook dat we ook rekening kunnen houden met andere factoren. Zoals je eerdere ervaring, je muzikale achtergrond, je zelfvertrouwen en ook hoe snel de les vooruitgaat
 • We werken met je samen om je te helpen je stem te ontwikkelen op dezelfde manier als een personal trainer je zou kunnen helpen om fit te worden. Binnen elke zangles ontwikkelen we het spiergeheugen van je stem (en de stemspieren). Zowel de coördinatie als de kracht – zodat je een beter en betrouwbaarder stemgebruik krijgt

Het is duidelijk dat Popzangers niet klinken als Operazangers. Ze gebruiken hun stemmen anders en stellen het ‘mechanisme’ zo in dat het authentiek klinkt voor het soort muziek dat ze zingen.

De vraag is: kan dezelfde zanger beide zingen? Het antwoord is ja – als je weet hoe! Maar al te vaak komen zangleraren vast te zitten in één stijl. Dat is hoe ze werden opgeleid, en dat is alles wat ze weten te doen. Vaak ook qua repertoire keuzes en suggesties.

Werk dus altijd aan het repertoire in het genre waarin jij beter wilt worden, of waar jij vragen over hebt! Zo maak je efficiënt stappen en verdoe je geen tijd en energie aan input die je toch niet gaat gebruiken!

Net als bij alle nieuwe vaardigheden die je leert – zoals een taal of een sport – zul je meer verbetering ervaren door zo veel mogelijk gericht en regelmatig de nieuwe gewoonte(s) te trainen. Dan zul je in staat zijn om deze regelmaat af te bouwen, maar nog steeds een beroep te kunnen doen op de nieuwe gewoontes.

Een regelmatig trainingsschema is het belangrijkste bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook. Naast een goede docent natuurlijk 🙂

Voor je eerste zanglessen is het fijn om uit te gaan van songs met 1 à 2 verbeterpunten waaraan je graag wilt werken. Kies melodische songs en bij voorkeur geen songs met al te grote dynamische verschillen. Zodoende geef je je stembanden de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe stemgebruik.

Ik adviseer altijd om zeker wel in te zingen. Waarom? Wil je spierspanning rond je strottenhoofd verminderen? Twee van de beste manieren om dit te doen, is door een goede zangtechniek te gebruiken en een goede warming-up te doen voordat je gaat zingen!

Het gebruiken van een goede zangtechniek ligt voor de hand. Opwarmen wordt echter te vaak over het hoofd gezien! Veel vocalisten beginnen vaak direct met de meer ingewikkelde en moeilijkere vaardigheden waar ze op korte termijn beter in willen worden.

Sommige vocalisten beginnen zelf direct met een volledige performance! Voor de meesten zorgt dit voor onnodige spierspanning omdat de stem van rust overgaat naar plotseling inspannende vocale acrobatiek!

Opwarm routine
Het ‘opwarmen’ van de stem (inzingen) duurt niet lang en we willen de stem niet te veel ‘opwarmen’. Een korte routine langs alle resonantie gebieden en registers gedurende 5-10 minuten is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat er geen spanning ontstaat!

Absoluut! – we raden je aan dat te doen. De meeste smartphones hebben een opname- of memo-functie, of je kunt hiervoor een digitale recorder heel goedkoop kopen.

De opnamekwaliteit op smartphones is meestal goed genoeg om als geheugensteuntje te kunnen dienen en om zo de voortgang in je stem te horen en te monitoren.

Je online zanglessen via Zoom kun je ook gemakkelijk opnemen via Zoom zelf, of via QuickTime. Je kunt dan bijvoorbeeld een schermopname maken, of alleen de audio opnemen.

Scroll naar top
Video afspelen