1:1 zangles online: bewezen effectief

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Onbekend maakt onbemind.

Zangles online: effectief & efficiënt!

In deze post meer informatie over het volgen van online zangles en stem-coaching. Ik geef meer dan 10 jaar met veel plezier online les aan leerlingen uit binnen- en buitenland. Coaching en zangles online volgen biedt een zeer effectief alternatief wanneer je bijvoorbeeld niet naar Amsterdam kunt komen, maar zeker ook als optie opzicht! Je bespaart er ook nog eens reistijd- en kosten mee.

Is zangles online vergelijkbaar met een zangles in Amsterdam?

Het antwoord hierop is: ja, en nee. Een online zangles vraagt iets meer voorbereiding van je. Onder andere omdat online zangles zich niet altijd leert om begeleid te worden vanuit de zangstudio. Tegelijkertijd moet ik erbij zeggen dat ik recent (update: oktober 2020) nog prima een leerling uit Londen kon begeleiden vanuit mijn zangstudio.

Het is alsnog aan te raden om zelf een back-up karaoke-track klaar te hebben staan. Deze zijn eenvoudig te vinden op YouTube en Spotify. Verder zijn online sessies vergelijkbaar met reguliere 1-op-1 sessie in de zangstudio in Amsterdam. Mits je internetverbinding snel genoeg is voor videobellen uiteraard. Meer hierover lees verderop in deze post.

online-zangles
Online zangles: zangles waarvoor je de deur niet uit hoeft!

Voordelen van volgen van coaching en zangles online

Of je dus nu een zangles online, of in onze studio in Amsterdam volgt: de inhoud en de opbouw van de lessen zal vergelijkbaar zijn. Beide opties zijn dus inhoudelijk gelijk en dus ook net zo effectief en leuk!

Online zangles en coaching biedt daarnaast een schitterende extra toepassing voor last-minute afspraken. Bijvoorbeeld tijdens opnames in de studio. Ook biedt de mogelijkheid om coaching en zangles online te kunnen volgen uitkomst voor warming-ups voorafgaand aan shows en opnames.

Ook hoor ik vaak dat mensen het fijn vinden om bekend te raken met hun stem in verschillende ruimtes. De zangstudio in Amsterdam is akoestisch geoptimaliseerd en geeft zodoende een ander beeld van je stem op je oren dan bijvoorbeeld je badkamer. Door in verschillende ruimtes je stem te leren kennen raak je zo nog beter bekend met je stem. Een bijkomstig voordeel van het volgen van je coaching en zangles online!

Pointers voor het volgen van zangles online:

 • Zorg voor een stabiele en sterke internetverbinding.
 • Zorg dat je voluit kunt zingen/spreken in een ruimte waar je je veilig voelt.
 • Zorg dat je ook staand kunt performen in de ruimte waar je je bevindt.
 • Zorg eventueel voor een koptelefoon als back-up.
 • Zorg dat je, bij gebruik van een laptop, deze aansluit op het lichtnet.
 • Gebruik geen telefoon, maar bij voorkeur een laptop, desktop, of tablet.
 • Zorg voor een tweede apparaat voor het afspelen van je karaoke-tracks.
 • Zorg dat je Zoom hebt geïnstalleerd op je computer. Zoom is ook online te gebruiken, maar is dan minder stabiel.

Online zangles via Zoom

Ik werk graag met Zoom wanneer het online zangles betreft. Vooral omdat dit platform ook de mogelijkheid biedt om de geluidsinstellingen aan te passen. Waar Skype bijvoorbeeld de neiging heeft om volumeverschillen ‘af te toppen’, biedt Zoom de mogelijkheden om dit software matig op te vangen. Zodoende blijf je hoorbaar op elk volume en met elke stemkwaliteit.

De ideale instellingen voor Zoom ontvang je per mail in de bevestiging via de online agenda. Deze mail bevat ook een link naar de Zoom meeting. Volledig geautomatiseerd en gepersonaliseerd! Mocht je voorkeur toch uitgaan naar Skype, Google HangOuts, of FaceTime, dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Hoe snel moet mijn internet zijn om een zangles online te kunnen volgen?

Voor videoconferenties is in de eerste plaats een betrouwbare internetverbinding vereist. Hoewel de downloadsnelheid beslist belangrijk is bij videoconferenties, vergeten sommige mensen hun upload-snelheid te controleren.

Wanneer je een Zoom meeting begint, download je in feite de video van de persoon aan de andere kant. Tegelijkertijd upload je een live videofeed van jezelf naar de Zoom-servers. Voor beide functies is een internetverbinding vereist en de kwaliteit van de videofeeds is afhankelijk van de snelheid van je internet.

De snelheid van je verbinding kun je gemakkelijker checken via sites als M-Lab, of via SpeedTest. Zie tevens het volgende filmpje.

Als je over minder bandbreedte beschikt, vermindert Zoom automatisch de kwaliteit van de videoconferentie. Dit is de reden waarom een ​​trage internetverbinding meestal een korrelig beeld betekent. Naarmate er meer bandbreedte beschikbaar komt verbetert Zoom automatisch de kwaliteit van de video-stream.

Volgens de website van Zoom zijn dit de vereisten qua internetbandverbinding voor 1-op-1 videogesprekken:

 • 600kbps (up/down) voor high quality video
 • 1.2 Mbps (up/down) voor 720p HD video
 • 1080p HD video ontvangen vereist 1.8 Mbps (up/down)
 • 1080p HD video verzenden vereist 1.8 Mbps (up/down)

Tips voor een betere Zoom-meeting met een tragere verbinding

Als je merkt dat je Zoom-oproepen van een mindere kwaliteit zijn, vanwege een tragere internetverbinding, volgen hier enkele tips die je zou kunnen proberen daarbij te helpen.

 • Gebruik een bekabelde verbinding ipv WiFi: hoewel draadloze verbindingen vaak handiger in het gebruik zijn, hebben ze ook hun nadelen. Voor de best ononderbroken internetverbinding sluit je jouw apparaat rechtstreeks aan op je modem met een bekabelde verbinding.
 • Schakel HD-video uit: je kunt de bandbreedte van je videogesprek beperken door HD-video tijdens het gesprek uit te schakelen. Ga hiervoor naar Instellingen in de rechterbovenhoek van de app.
zangles amsterdam

Ga nu naar het tabblad ‘Video’ in het linkerdeelvenster en schakel ‘HD inschakelen’ uit.

zangles amsterdam

Je kunt dit ook tijdens het videogesprek doen. Klik gewoon op de kleine pijl naast de videoknop en ga naar ‘Video-instellingen’ om de optie uit te schakelen. Door je scherm te delen kan ik zelfs met je meekijken en je zo nog gemakkelijker helpen om de juiste instellingen aan te vinken!

zangles amsterdam
 • Sluit andere applicaties: je internet wordt uiteraard niet alleen gebruikt door de Zoom-app. Er kunnen tal van andere apps en apparaten zijn die je bandbreedte in beslag nemen. Zorg ervoor dat geen enkele app gegevens op de achtergrond downloadt terwijl Zoom wordt uitgevoerd. Controleer ook andere apparaten op je netwerk, aangezien deze mogelijk ook gegevens downloaden.

Tot slot

Heb je na het lezen van deze post vragen over het volgen van coaching, of zangles online? We horen graag van je. Wil je een afspraak inplannen Zangles online is ook gemakkelijk in te plannen via de online agenda. Je ontvangt de bevestiging met daarin alle overige informatie voor jouw online afspraak direct in je inbox!

More to explorer

kno-zangstem-expertise

Welke KNO? 3 tips voor vocalisten

Niet elke KNO-arts is gespecialiseerd in het werken met vocalisten Feit: ook met de KNO-arts moet er een juiste klik zijn Regelmatig

corona-scherm-zangles

UPDATE: 1:1 lessen mogen doorgaan!

Er mogen 1-op-1 lessen gegeven blijven worden in de studio in Amsterdam. Dit is telefonisch bevestigd door de Rijksoverheid. Houd alsjeblieft rekening

Scroll naar top