Vocal coaching

Coaching gericht op een specifieke performance zoals een optreden, tour, auditie, presentatie, of een studio-opname.

Vocal coaching vs zangles

Vocal coaching wordt gebruikt ter voorbereiding op een specifieke performance, auditie, of opnamesessie. Tijdens deze coaching-sessies wordt bijvoorbeeld gericht gewerkt aan onderwerpen als:

Vocal coaching voorafgaand aan een show

In deze vorm van vocal coaching werken we gericht aan een specifieke performance en alles wat hier bij komt kijken. Zo bepalen we samen bijvoorbeeld het trainingstraject en een routine om je stem tijdens dit traject op te warmen. Als je wilt, kijken we ook naar het maken van extra stilistische nuances en muzikale keuzes. Ook komen de keuzes ter sprake die je mogelijk onbewust hebt gemaakt.

Door een spiegel voorgehouden te krijgen neemt het zelfbewustzijn toe. Ook worden we bewuster qua stemgebruik en qua oude gewoontes die dit mogelijk minder efficiënt maakten. De uiteindelijke artistieke keuzes zijn uiteraard niet aan ons. Vanzelfsprekend werken we uitsluitend met positieve en opbouwende feedback en coaching.

naast zangles ook stage en performance coaching bij amsterdam vocal coaching
Gericht werken we aan een komende performance, ondersteund met een op maat gemaakt trainingsschema.

‘The one thing that you have that nobody else has is you. Your voice, your mind, your story, your vision.’

Neil Gaiman
vocal-coaching-zangles-it-takes-2
'It Takes 2': Vocal Coaching & Consulting.
Vocal coaching op locatie en ter voorbereiding op een auditie is tevens mogelijk.
Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Vocal coaching als auditie-training

Ga je auditie doen voor een show als ‘The Voice’, of ‘Holland’s Got Talent’? Of heb je een auditie ingepland staan voor een stemcasting, conservatorium, kleinkunst academie, of een andere opleiding?

Graag helpen we je met de voorbereidingen hiervan. We zijn bekend met de huidige trends en verwachtingen voor wat betreft audities in de Muziek-, Theater- en TV-industrie. Deze trainingen zijn eventueel ook online te volgen.

Vocal coaching als presentatie-training

Hoe overtuig ik met mijn stemgebruik? Komen mijn stemgebruik en energie overeen met mijn boodschap? Hoe maak ik contact en weet ik overtuigend te blijven met mijn stemgebruik? Hoe kan ik mijn stem verheffen zonder hees te worden? Op deze vragen krijg je antwoord tijden onze presentatietraining. Daarnaast werken we onder andere aan de volgende punten:

vocal-coaching-presentatie-training
Wil je overtuigend je stem kunnen inzetten tijdens presentaties? We helpen je hier graag bij.
vocal-productie-expertise
Je optimaal voorbereiden op een komende studio-opname? We helpen je hier graag bij.
Ook ben ik in te huren als Vocal Producer, waarbij ik in de studio je vocals produceer en je tevens tegelijkertijd coach. Neem contact op voor de mogelijkheden en tarieven.

Vocal coaching voorafgaand aan een opname

Zowel tijdens, als voorafgaand, aan studio opnames, is het mogelijk om gecoacht te worden. Ter voorbereiding op deze opnames werken we gericht technisch en stilistisch aan het materiaal.

De tijd in de studio zelf kan hierdoor zo efficiënt mogelijk worden benut. Tijdens de opnames kan de nadruk zodoende vooral op de performance komen te liggen. In de studio zijn we naast Vocal Coach ook werkzaam als Vocal Producer.

Online coaching via Zoom

online-zangles-vocal-coaching-zoom
Online vocal coaching - betrouwbaar en deskundige begeleiding overal ter wereld via Zoom!
Routebeschrijving locatie zangles Amsterdam
Amsterdam Vocal Coaching bevindt zich in de Helmersbuurt, in Amsterdam Oud-West, dichtbij het centrum .

Locatie van onze zangstudio

Amsterdam Vocal Coaching is gehuisvest in het Amsterdam Ondernemers Centrum (AOC) aan het Wg-Plein in Amsterdam.

Het adres van de zangstudio is:
Wg-Plein 401
1054 SH Amsterdam

Klik hier voor een routebeschrijving vanaf jouw locatie. Reis je met het openbaar vervoer? Plan je dan reis gemakkelijk via 9292.nl.

Veelgestelde vragen over vocal coaching:

De mate van vooruitgang verschilt per persoon. Het hangt allemaal af van je werkethiek, hoeveel je oefent tussen de lessen door en je toewijding tijdens de lessen. Dat gezegd hebbende, elke les biedt de mogelijkheid om iets nieuws te leren om je vocale progressie voort te zetten.

De snelheid van je progressie hangt uiteindelijk van jou af. Je bent van harte welkom om zoveel lessen te volgen als je maar wilt, op basis van de beschikbaarheid.

Misschien wel de meest gestelde vraag afgelopen jaren waar het vocal coaching betreft! Wil je leren riffen zoals Ariana? Te gek! We helpen je hier graag bij.

Door onder andere bekender te raken met de zogenaamde pentatonische toonladder zul je merken dat riffs vaak moeilijker lijken dan dat ze misschien daadwerkelijk zijn! Je stem moet beschikken over voldoende flexibiliteit om snelle melodie wisselingen te kunnen zingen.

Daar naast is het belangrijk dat je weet om welke melodie het precies gaat. Door het toepassen van software die een song langzamer afspeelt, zonder dat dit de toonhoogte te veel beïnvloedt, kun je een riff precies analyseren.

Je hoort zo duidelijker welke noten er precies gezongen worden. Vervolgens schroef je langzaam het tempo op om de riff ook op het oorspronkelijke tempo te kunnen oefenen. Om de flexibiliteit van je stem verder trainen krijg je ook nog extra oefeningen.

Het is duidelijk dat Popzangers niet klinken als Operazangers. Ze gebruiken hun stemmen anders en stellen het ‘mechanisme’ zo in dat het authentiek klinkt voor het soort muziek dat ze zingen.

De vraag is: kan dezelfde zanger beide zingen? Het antwoord is ja – als je weet hoe! Maar al te vaak komen zangleraren vast te zitten in één stijl. Dat is hoe ze werden opgeleid, en dat is alles wat ze weten te doen. Vaak ook qua repertoire keuzes en suggesties.

Werk dus altijd aan het repertoire in het genre waarin jij beter wilt worden, of waar jij vragen over hebt! Zo maak je efficiënt stappen en verdoe je geen tijd en energie aan input die je toch niet gaat gebruiken!

Door verschillende muziekstijlen te kunnen zingen groeit je muzikaliteit ook. Zodoende heb je meer kleuren en smaken tot je beschikking. Dit stelt je in staat om nog meer emotionele keuzes te kunnen maken. In een vocal coaching sessie werken we ook met improvisatie om de verschillende instellingen qua stemgebruik verder te kunnen combineren. Als jij dit wit natuurlijk!

Absoluut! Al onze diensten zijn ook online te volgen. Online vocal coaching sessies bieden vaak nog een extra voordeel omdat het zij in te zetten zijn voor last-minute afspraken.

Denk bijvoorbeeld aan een vocal coaching sessie via Zoom tijdens een studio-opname waarbij die ene hoge noot even niet van zich laat horen. Of een sessie gericht op het opwarmen van de stem.

Ook online afspraken zijn gemakkelijk in te plannen via de agenda. App, of bel, voor een mogelijke een last-minute sessie in te plannen.

Je ontvangt altijd een bevestiging per e-mail met daarin een uitgebreide uitleg en een link naar de betreffende Zoom meeting.

Zoom is gratis te downloaden en biedt de beste audio- en videokwaliteit. In de bevestiging vind je tevens de beste settings voor online lessen.

Iedereen ervaart wel eens nervositeit. Het voelt als een combinatie van angst en opwinding tegelijkertijd. Je handpalmen kunnen zweterig worden, je hartslag kan versnellen en je kunt dat fladderende, nerveuze maaggevoel voelen.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: zenuwen zullen er altijd zijn… Onze zenuwen beheersen soms onze focus op een negatieve wijze. Maar zenuwen beheersen kun je leren!

Lees het hele artikel: ‘Hoe kun je zenuwen beheersen – 10 Tips’

Dit kan zeker, maar is natuurlijk ook afhankelijk van je huidige bereik. Vaak is er zeker nog winst qua stembereik te behalen.

Door met name je flageolet register te trainen wordt je stem over je gehele bereik flexibeler. Dit zal je sneller toelaten om hogere noten met een voller karakter te kunnen zingen, zonder dat de inspanning hiervoor hoeft toe te nemen.

Ook in het laag is vaak nog winst te halen. Vooral door de functie van je tong los kunnen laten staan ten opzichte van je tongbeen. Huh? Even in het kort: je tong zit vast aan je tongbeen, wat de stand van je strottenhoofd onder andere bepaald.

Door je tong vrij te kunnen bewegen zonder dat dit de positie van je strottenhoofd te veel beïnvloedt vergroot de mogelijkheden van je akoestiek. Dit kan je onder andere meer laag geven. Zowel qua bereik als qua klankkleur!

Waarom klinkt onze eigen stem toch zo anders wanneer we deze zelf horen, bijvoorbeeld op een opname? Dit komt doorat je het geluid van je eigen stem op twee verschillende manieren hoort! Dit bepaald mede mijn aanpak als stemcoach.

Als we onze stem trainen, trainen we een instrument dat we niet met het blote oog kunnen zien en ook niet kunnen aanraken. Daarnaast is de hoorbare gewaarwording van je eigen stem wanneer je deze gebruikt ook nog eens anders. Dat vergt nogal wat overgave en vertrouwen dus wanneer we besluiten om de stem te gaan trainen!

Lees het hele artikel: ‘Hoe het komt dat je eigen stem voor jou anders klinkt’

Blog: 'Hoe kun je zenuwen beheersen – 10 Tips'

zenuwen-onder-controle-krijgen

Hoe kun je zenuwen beheersen – 10 Tips

Je zenuwen beheersen door het onbekende bekend te maken Waarom zijn we zenuwachtig? Iedereen ervaart wel eens nervositeit. Het voelt als een combinatie van angst en opwinding tegelijkertijd. Je handpalmen kunnen zweterig worden, je hartslag kan versnellen en je kunt dat fladderende, nerveuze maaggevoel voelen. Om maar direct met de deur in huis te vallen:

Lees verder »
Scroll naar top