Veelgestelde Vragen

Hoe ziet een eerste zangles eruit? Moet ik iets voorbereiden? Hoe vaak kan ik het beste oefenen?

Jazeker! Is er niks mysterieus aan zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Uiteraard is het mogelijk om een eerste, vrijblijvende, zangles in te plannen. Afspraken kunnen via onze website, of telefonisch, of per e-mail ingepland worden. Ook voor vervolgafspraken geldt dat deze per les in te plannen zijn. Vaste lestijden behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden, maar zijn geen voorwaarde. De voorwaarden die van toepassing met betrekking tot het afmelden en betalen van een lesafspraak zijn hier terug te vinden.

NB. De kosten voor een eerste lesafspraak zijn gelijk aan die van een losse lesafspraak. De kosten per les vind je hier.

 • Meer dan zangtechniek
  We trainen niet alleen de stem, maar het hele lichaam. Omdat elke stem anders is, is de aanpak per les ook verschillend.
 • Continue bijscholing en onderzoek
  Zodat jij snelle en correcte antwoorden krijgt op al je stem en zang gerelateerde vragen. Daarnaast laat onze technische aanpak jou toe om op het verhaal te blijven focussen. Ongeacht welk genre je zingt moet je kunnen zingen met een techniek die je toelaat te concentreren op het performen – waar het allemaal om draait, toch? Meer over onze visie qua bijscholing lees je hier.
 • Specifieke oefeningen
  Stemoefeningen die je helpen de verbeterpunten in je stemgebruik te ervaren. Maar ook oefeningen die helpen eventuele faalangst te overwinnen. Door deze oefeningen als een work-out in je dagelijkse routine mee te nemen zal je merken dat de mogelijkheden van je stem toenemen en je zelfvertrouwen groeit.

 • Oorzaak en effect principe
  Een aantal voorbeelden. Heb je de neiging om met te veel lucht te zingen? Dan krijg je oefeningen om de stemband-sluiting te bevorderen. Vind je het lastig om te doseren? Dan krijg je oefeningen om bekend te raken met akoestiek van je stem.

Absoluut! Er wordt individuele zangles aan vocalisten van alle niveaus en leeftijden (volwassenen en kinderen) gegeven. We werken met beginners, met gevorderde en met professionele vocalisten. Daarnaast is er ook geen basisniveau vereist om een les te kunnen inplannen.

Wel! Wil je spierspanning rond je strottenhoofd verminderen? Twee van de beste manieren om dit te doen, is door een goede stemtechniek te gebruiken en een goede warming-up te doen voordat je gaat zingen! Het gebruiken van een goede zangtechniek ligt voor de hand. Opwarmen wordt echter te vaak over het hoofd gezien! Veel vocalisten beginnen vaak direct met de meer ingewikkelde en moeilijkere vaardigheden waar ze op korte termijn beter in willen worden. Sommige vocalisten beginnen zelf direct met een volledige performance! Voor de meesten zorgt dit voor onnodige spanning omdat de stem overgaat van rust naar plotseling inspannende vocale acrobatiek! Het ‘opwarmen’ van de stem (inzingen) duurt niet lang en we willen de stem niet te veel ‘opwarmen’. Een korte routine langs alle resonantie gebieden en registers gedurende 5-10 minuten is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat er geen spanning ontstaat!

Hoe goed wil je zijn, of hoe snel wil je daar komen? Zoals bij alle nieuwe vaardigheden die je leert – zoals een taal of een sport – zul je meer verbetering ervaren door zo veel mogelijk en regelmatig de nieuwe gewoonte(s) te trainen. Dan zul je in staat zijn om deze regelmaat af te bouwen, maar nog steeds een beroep te kunnen doen op de nieuwe gewoonte(s).

Een regelmatig trainingsschema is het belangrijkste bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook. Naast een een goede docent natuurlijk 🙂 Hieronder vind je een filmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe we het meest efficient een vaardigheid kunnen trainen en ontwikkelen.

De mate van vooruitgang verschilt per persoon. Het hangt allemaal af van je werkethiek, de hoeveelheid die je oefent tussen de lessen door en je toewijding tijdens de lessen. Dat gezegd hebbende, elke les biedt een mogelijkheid om iets nieuws te leren om je vocale progressie voort te zetten. Maar de snelheid van je progressie hangt uiteindelijk van jou af. Je bent van harte welkom om zoveel lessen te volgen als je maar wilt, op basis van de beschikbaarheid.

Het is mogelijk om wekelijks, tweewekelijks, maandelijks, of wanneer het jouw uitkomt zanglessen in te plannen.

Een eerste zangles kan voor sommige mensen best spannend zijn. Vooral als je nog nooit eerder voor iemand hebt gezongen. Om je op je gemak te stellen is hier een overzicht van wat je onder andere kunt verwachten tijdens je eerste zangles bij onze zangschool, ongeacht je ervaring.

 • We bespreken je muzikale achtergrond, interesses en je doelen.
 • We zullen je vragen om een ​​stukje te zingen om een ​beeld van je stem te krijgen.
 • Aan de hand van een aantal specifieke oefeningen werken we samen gericht aan je vocale progressie en bespreken we ook hoe je verder kunt oefenen.
 • We passen we deze oefeningen ook toe op een (aantal) song(s) naar keuze.
 • Samen bespreken we de opties voor jouw volgende zanglessen en kijken we, als je dit wilt natuurlijk, naar de mogelijkheden voor een vaste lestijd!

Ja, grotendeels. Een online zangles bevat dezelfde opbouw en onderdelen als een privé zangles in Amsterdam. Het belangrijkste verschil met een reguliere zangles is dat het in online lessen alleen mogelijk is om met karaoke tracks te werken. Meer informatie over de online zanglessen en zangcoaching.

Eerst moet je in staat zijn om te bepalen of een docent een zangtechniek docent is (iemand die voordoet hoe te zingen), of dat hij/zij voornamelijk een zangcoach is (iemand die voordoet wat te zingen). Van de twee is de zangtechniek docent de belangrijkste, want zonder de technische mogelijkheden om vrij en helder te kunnen klinken binnen je gehele bereik ben je erg beperkt in het materiaal wat je aan kunt. Een goede zangtechniek docent is moeilijk te vinden. Vraag een simpele demonstatie van het kunnen van de docent zelf – zeker daar waar gaat om het verbinden van de registers – voordat je lessen gaat volgen bij de betreffende docent. Laat hem/haar auditie doen!

Dit kan per stem verschillen! Over het algemeen is het aan te raden om je stem voor een vocale inspanning op te warmen. De inhoud van een stemopwarming verschilt per persoon. Wanneer iemand bijvoorbeeld gewend is om erg luid te zingen dan kan het fijn zijn om op te warmen met oefeningen die meer gericht zijn op het stretchen van de stem. Je kunt onder andere je stem opwarmen (inzingen) door een rietje (cocktail rietjes zijn hier ideaal voor!), of door te bubbelen (ook bekend als Lax Vox). Daarnaast kan vernevelen met een zoutoplossing fijn zijn als cooling-down. Ook hier geldt: dit verschilt per persoon – ‘one size fits all’ gaat ook hier niet op. We helpen graag met het vinden van de voor jou meest geschikte vorm van inzingen en een cooling-down.

We raden je zeker aan om een flesje water mee te nemen en om te zorgen dat je voorafgaand aan de les voldoende gehydrateerd bent. Het kan ook handig zijn om een ​​opnameapparaat (telefoon), een notitieboekje en een pen of een potlood mee te nemen.

Klopt, alle muziekstijlen (bv. Jazz, Pop, Soul, Rock, Musical, Nederlandstalig, Klassiek etc.) zijn van harte welkom! Iedereen met een gezonde spreekstem kan elk genre leren zingen. Is zingen dan hetzelfde als spreken? Nee, maar de spreekstem kan veel inzicht geven in de zangstem. Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast werken we ook graag aan verschillende stijlen naast elkaar met onze leerlingen. Als ze dit willen natuurlijk. Groot voordeel hiervan is dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je altijd zo te zingen…

Sommige vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem hun authenticiteit en stijlbesef zal wegnemen. De waarheid is dat een goede vocal coach je authenticiteit NIET zal veranderen! De training die hij/zij geeft zal gebaseerd zijn op alles wat jou UNIEK maakt! Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach voor mij zo interessant.

Complete Vocal Technique (CVT), Estill Voice Training (EVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, Lichtenberger Methode, Pahn…?

We werken bewust niet van uit een specifieke zangmethode of techniek, maar streven er naar om vanuit alle zangtechnieken te werken. De techniek die het meest effectief en gezond wordt geacht wordt in een les gebruik. Vaak vragen zangdocenten van hun studenten om zich over te geven aan hun zangmethode. Lesgeven vanuit een bepaalde zangmethode heeft uiteraard de voordelen om de student structuur en een systematische manier van leren aan te bieden. Echter, we weten uit ervaring dat deze aanpak uiteindelijk beperkend werkt. Vooral wanneer je er van uit gaat dat elk individu op vocaal gebied andere doelen, verwachtingen en leerstijlen heeft.

Amsterdam Vocal Coaching voor:

 • Privé Zangles (in Amsterdam, maar ook online)
 • Stemtraining (bijvoorbeeld voor sprekers en stemacteurs)
 • Coaching op locatie (bijvoorbeeld voorafgaand en/of tijdens album opnames, maar ook voorafgaand aan televisie producties)
 • Bijscholing (bijvoorbeeld voor zangdocenten, vocalcoaches, docenten in het middelbaar onderwijs, logopedisten en KNO-artsen)

Voor je eerste lessen is het fijn om uit te gaan van songs met 1 à 2 verbeterpunten waaraan je graag wilt werken. Kies melodische songs en bij voorkeur geen songs met al te grote dynamische verschillen. Zodoende geef je je stembanden de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe stemgebruik.

Zeker niet! Je bent nooit te oud om te leren zingen. We geven les aan alle leeftijden (vanaf 10 jaar) en alle niveaus, van beginners tot professionals, en alles daartussenin!

Jazeker, ook presentatietraining en performance coaching behoren tot de mogelijkheden.

AVC is gespecialiseerd in het geven van individuele zanglessen en vocal coaching aan alle niveaus en leeftijden. Het is echter ook mogelijk om een groepszangles in de vorm van een workshop in plannen. Tevens verzorgt AVC coaching en workshops op locatie. Neem voor meer informatie over groepszanglessen en workshops vrijblijvend contact met ons op.

Absoluut! Het is mogelijk om cadeaubonnen (gift vouchers) per post of per e-mail (PDF) te ontvangen. Via deze pagina kun je gemakkelijk cadeaubonnen bestellen.

Ons adres is Wg-Plein 401 – 1054 SH, in Amsterdam. Onze studio is gehuisvest in het Amsterdams Ondernemers Centrum (AOC) aan het Wg-Plein in Oud-West. Op loopafstand van de Hallen, het Leidseplein en het Vondelpark. Het AOC is zowel met het openbaar vervoer als met de auto gemakkelijk te bereiken. Kom je met de auto dan kun je (betaald) parkeren in de parkeergarage onder het WG Plein, of en in straten in de omgeving van het AOC.

Uiteraard! Graag helpen we om je zelfverzekerd en voorbereid te voelen voorafgaand aan, en tijdens, professionele audities. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een Conservatorium-, Theaterschool-, Muziekopleiding-, of op een Talentenjacht-auditie.

Heb je last van een schorre stem door een verkoudheid? Of is je stem hierdoor tijdelijk weg? Heb je keelpijn bij het slikken? Het kan zijn dat alleen het gebied boven de stem ontstoken is. Dit veroorzaakt pijn bij het slikken. Ga er als stelregel van uit dat zingen altijd goed moet aanvoelen en zeker niet geforceerd. Het is echter niet mogelijk om een standaard antwoord te geven op deze vraag. Hiervoor moeten echt even je stem horen. Ook hier gaat een ‘one size fits all’ antwoord niet op.

Alle lessen zijn ALLEEN op afspraak. Uit respect voor de tijd van de huidige leerlingen wordt u vriendelijk verzocht om niet zonder afspraak langs te komen. Vragen beantwoorden we graag per e-mail, of telefonisch.

Absoluut. Door onze jarenlange ervaring weten we als geen ander wat er van je verwacht wordt wanneer je een artistieke carrière ambieert. Daarnaast beschikken we over een groot netwerk dat je kan helpen bij het zetten van de volgende stap in je carrière. De focus en drive van de artiest zijn hierbij uiteraard de belangrijkste sturende factoren.

Scroll naar top