Veelgestelde Vragen Over Zangles & Zingen

Hoe ziet een eerste les eruit? Moet ik iets voorbereiden? Hoe ziet een eerste zangles eruit?

Wat maakt Amsterdam Vocal Coaching anders & uniek?

 • Meer dan zangtechniek
  We trainen niet alleen de stem, maar het hele lichaam. Omdat elke stem anders is, is de aanpak per les ook verschillend.
 • Continue bijscholing en onderzoek
  Zodat jij snelle en correcte antwoorden krijgt op al je zang gerelateerde vragen. Daarnaast laat onze technische aanpak jou toe om op het verhaal te blijven focussen. Ongeacht welk genre je zingt moet je kunnen zingen met een techniek die je toelaat te concentreren op het performen – waar het allemaal om draait, toch? Meer over onze visie qua bijscholing lees je hier.
 • Specifieke oefeningen
  Zangoefeningen die je helpen de verbeterpunten in je stemgebruik te ervaren. Maar ook oefeningen die helpen eventuele faalangst te overwinnen. Door deze oefeningen als een work-out in je dagelijkse routine mee te nemen zal je merken dat de mogelijkheden van je stem toenemen en je zelfvertrouwen groeit.
 • Oorzaak en effect principe
  Een aantal voorbeelden. Heb je de neiging om met te veel lucht te zingen? Dan krijg je oefeningen om de stemband-sluiting te bevorderen. Vind je het lastig om te doseren? Dan krijg je oefeningen om bekend te raken met akoestiek van je stem.

Wordt er privé zangles gegeven in alle stijlen & genres?

Klopt, alle stijlen en genres zijn van harte welkom! Iedereen met een gezonde spreekstem kan elk genre leren zingen. Is zingen dan hetzelfde als spreken? Nee, maar de spreekstem kan veel inzicht geven in de zangstem. Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast werken we ook graag aan verschillende stijlen naast elkaar met onze leerlingen. Als ze dit willen natuurlijk. Groot voordeel hiervan is dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je zo altijd te zingen…

Wordt er ook groepszangles gegeven?

AVC is gespecialiseerd in het geven van individuele zanglessen en vocal coaching aan alle niveaus en leeftijden. Het is echter ook mogelijk om een groepszangles in de vorm van een workshop in plannen. Tevens verzorgt AVC coaching en workshops op locatie. Neem voor meer informatie over groepszanglessen en workshops vrijblijvend contact met ons op.

Welke diensten biedt AVC aan?

 • Privé Zangles (in Amsterdam, maar ook online)
 • Vocal Coaching (in Amsterdam, maar ook online)
 • Stemtraining (bijvoorbeeld voor sprekers en stemacteurs)
 • Coaching op locatie (bijvoorbeeld voorafgaand en/of tijdens album opnames, maar ook voorafgaand aan televisie producties)
 • Bijscholing (bijvoorbeeld voor zangdocenten, vocalcoaches, docenten in het middelbaar onderwijs, logopedisten en KNO-artsen)

Met welke zangmethode werkt AVC?

Complete Vocal Technique (CVT), Estill Voice Training (EVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, Lichtenberger Methode, Pahn…?

We werken bewust niet van uit een specifieke zangmethode of techniek, maar streven er naar om vanuit alle zangtechnieken te werken. De techniek die het meest effectief en gezond wordt geacht wordt in een les gebruik. Vaak vragen zangdocenten van hun studenten om zich over te geven aan hun zangmethode. Lesgeven vanuit een bepaalde zangmethode heeft uiteraard de voordelen om de student structuur en een systematische manier van leren aan te bieden. Echter, we weten uit ervaring dat deze aanpak uiteindelijk beperkend werkt. Vooral wanneer je er van uit gaat dat elk individu op vocaal gebied andere doelen, verwachtingen en leerstijlen heeft.

Is zingen makkelijk?

Jazeker! Is er niks mysterieus aan zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Kan ik ook cadeaubonnen voor zanglessen bestellen?

Absoluut! Het is mogelijk om cadeaubonnen (gift vouchers) per post of per e-mail (PDF) te ontvangen. Via deze pagina kun je gemakkelijk cadeaubonnen bestellen.

Hoeveel lessen heb ik nodig?

Hoe goed wil je worden, of hoe snel wil je dit bereiken? Zes lessen kunnen een goed beeld geven wat een een goede zangtechniek inhoudt, MAAR: zijn mogelijk niet voldoende zijn om jarenlange slechte gewoontes te veranderen.

 • Voor een professionele vocalist is het hoogstwaarschijnlijk om in één les een verbeterd technisch vertrekpunt te vinden.
 • Een gevorderde vocalist kunnen we zeker helpen om verschil te ervaren na één les. Het kan mogelijk enige lessen vergen om de nieuwe gewoonte(s) in het systeem te laten slijten. Reken op 6-12 lessen.
 • Ben je een absolute beginner, dan zul je na één les zeker in staat zijn om verbetering te ervaren. Mogelijk heb je meer lessen nodig om de nieuwe gewoonte(s) eigen te kunnen maken, zonder de hulp van een ‘bijrijder’. Dit is zeker van toepassing wanneer je het verbeterde stemgebruik wilt kunnen vergelijken met dat van een professionele vocalist. Dat gezegd hebbende, het is mogelijk om de basics te leren met slechts een aantal lessen.

Het is mogelijk om wekelijks, tweewekelijks, maandelijks, of wanneer het jouw uitkomt zanglessen in te plannen.

Hoe Ziet een Eerste Zangles Eruit?

Een eerste zangles kan voor sommige mensen best spannend zijn. Vooral als je nog nooit eerder voor iemand hebt gezongen. Om je op je gemak te stellen is hier een overzicht van wat je onder andere kunt verwachten tijdens je eerste zangles bij onze zangschool, ongeacht je ervaring.

 • We bespreken je muzikale achtergrond, interesses en je doelen.
 • We zullen je vragen om een ​​stukje te zingen om een ​beeld van je stem te krijgen.
 • Aan de hand van een aantal specifieke oefeningen werken we samen gericht aan je vocale progressie en bespreken we ook hoe je verder kunt oefenen.
 • We passen we deze oefeningen ook toe op een (aantal) song(s) naar keuze.
 • Samen bespreken we de opties voor jouw volgende zanglessen en kijken we, als je dit wilt natuurlijk, naar de mogelijkheden voor een vaste lestijd!

Hoe kies je een zangdocent(e)/zangcoach uit?

Eerst moet je in staat zijn om te bepalen of een docent een zangtechniek docent is (iemand die voordoet hoe te zingen), of dat hij/zij voornamelijk een zangcoach is (iemand die voordoet wat te zingen). Van de twee is de zangtechniek docent de belangrijkste, want zonder de technische mogelijkheden om vrij en helder te kunnen klinken binnen je gehele bereik ben je erg beperkt in het materiaal wat je aan kunt. Een goede zangtechniek docent is moeilijk te vinden. Vraag een simpele demonstatie van het kunnen van de docent zelf – zeker daar waar gaat om het verbinden van de registers – voordat je lessen gaat volgen bij de betreffende docent. Laat hem/haar auditie doen!

Ik ben een absolute beginner. Kan ik ook bij AVC terecht?

Absoluut! Er wordt individuele zangles aan vocalisten van alle niveaus en leeftijden gegeven. AVC werkt met beginners en met professionele vocalisten. Daarnaast is er ook geen basisniveau vereist om een les bij AVC te kunnen inplannen.

Beïnvloedt zangles mijn eigenheid of mijn stijl?

Sommige vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem hun authenticiteit en stijlbesef zal wegnemen. De waarheid is dat een goede vocal coach je authenticiteit NIET zal veranderen! De training die hij/zij geeft zal gebaseerd zijn op alles wat jou UNIEK maakt!

Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach voor mij zo interessant.

Met welk materiaal kun je het beste beginnen?

Voor je eerste lessen is het fijn om uit te gaan van songs met 1 à 2 verbeterpunten waaraan je graag wilt werken. Kies melodische songs en bij voorkeur geen songs met al te grote dynamische verschillen. Zodoende geef je je stembanden de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe stemgebruik.

Is het mogelijk om een proefles in te plannen?

Uiteraard is het mogelijk om een eerste, vrijblijvende, (proef)zangles in te plannen. Deze kan op dezelfde manier ingepland worden als een reguliere losse lesafspraak: telefonisch, of per e-mail. De kosten voor een eerste (proef)lesafspraak zijn gelijk aan die van een losse lesafspraak. Ook voor vervolgafspraken geldt dat deze per les in te plannen zijn. Vaste lestijden behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden, maar zijn geen voorwaarde. De voorwaarden die van toepassing met betrekking tot het afmelden en betalen van een lesafspraak zijn hier terug te vinden.

Hoeveel moet ik oefenen?

Nogmaals, hoe goed wil je zijn, of hoe snel wil je daar komen? Zoals bij alle nieuwe vaardigheden die je leert – zoals een taal of een sport – zul meer verbetering ervaren door zo veel mogelijk en regelmatig de nieuwe gewoonte(s) te trainen. Dan zul je in staat zijn om deze regelmaat af te bouwen, maar nog steeds een beroep te kunnen doen op de nieuwe gewoonte(s).

Een regelmatig trainingsschema is het belangrijkste bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook. Naast een een goede docent natuurlijk 🙂

Kan ik langskomen zonder afspraak?

Alle lessen zijn ALLEEN op afspraak. Uit respect voor de tijd van de huidige leerlingen wordt u vriendelijk verzocht om niet zonder afspraak langs te komen. Vragen beantwoorden we graag per e-mail, of telefonisch.

Wat moet ik meenemen naar mijn les?

We raden je zeker aan om een flesje water mee te nemen en om te zorgen dat je voorafgaand aan de les voldoende gehydrateerd bent. Het kan ook handig zijn om een ​​opnameapparaat (telefoon), een notitieboekje en een pen of een potlood mee te nemen.

Is een online zangles vergelijkbaar met een zangles in Amsterdam?

Ja, grotendeels. Een online zangles bevat dezelfde opbouw en onderdelen als een privé zangles in Amsterdam. Het belangrijkste verschil met een reguliere zangles is dat het in online lessen alleen mogelijk is om met karaoke tracks te werken.

Is het mogelijk om een auditie voor te bereiden bij AVC?

Uiteraard! Graag helpen we om je zelfverzekerd en voorbereid te voelen voorafgaand aan, en tijdens, professionele audities. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een Conservatorium-, Theaterschool-, Muziekopleiding-, of op een Talentenjacht-auditie.

Wat zijn jullie adresgegevens?

Ons adres is Wg-Plein 401 – 1054 SH, in Amsterdam. Onze studio is gehuisvest in het Amsterdams Ondernemers Centrum (AOC) aan het Wg-Plein in Oud-West. Op loopafstand van de Hallen, het Leidseplein en het Vondelpark. Het AOC is zowel met het openbaar vervoer als met de auto gemakkelijk te bereiken. Kom je met de auto dan kun je (betaald) parkeren in de parkeergarage onder het WG Plein, of en in straten in de omgeving van het AOC.