Veelgestelde vragen

Met stip op nummer #1:”Kan iedereen leren zingen?” Ja, iedereen kan leren zingen. Als je wilt, kun je het! Privé zanglessen helpen je om je stem gericht te trainen en te ontwikkelen. Ze helpen je om ook om de balans tussen analyse en creativiteit te behouden.

Hieronder vind je de antwoorden op de algemene veelgestelde vragen. Daarnaast vind je ook specifieke veelgestelde vragen secties op diverse pagina’s van deze site. Staat jouw antwoord er niet tussen? We horen graag van je en beantwoorden je vragen met plezier.

 • Home
 • /
 • Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen zangles, stemtraining & Amsterdam Vocal Coaching

Zeker niet! Iedereen kan leren zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Privé zanglessen kunnen je hierbij helpen. Zodra je weet wat op korte termijn de technische verbeterpunten zijn kun je gericht aan de slag met het juiste repertoire. Een goede zangcoach kan je helpen met het bepalen van beide.

Ja, dat kan zeker. De klankkleur van je stem is geen vaststaand gegeven. Ook het bereik van je stem kun je aan beide kanten (hoog / laag) trainen. Progressie qua stemtraining ontstaat onder andere dankzij de volgende punten:

 • 
We stemmen de les af op wat je stem en wat je stemgebruik op korte termijn nodig hebben
 • 

We gebruiken NIET voor iedereen dezelfde generieke opwarming-routines en oefeningen
 • 

Dit betekent dat de oefeningen die in jou les worden gebruikt het snelst voor jouw werken. Dit zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk blijvende vooruitgang boekt
 • Dit betekent ook dat we ook rekening kunnen houden met andere factoren. Zoals je eerdere ervaring, je muzikale achtergrond, je zelfvertrouwen en ook hoe snel de les vooruitgaat
 • We werken met je samen om je te helpen je stem te ontwikkelen op dezelfde manier als een personal trainer je zou kunnen helpen om fit te worden. Binnen elke zangles ontwikkelen we het spiergeheugen van je stem (en de stemspieren). Zowel de coördinatie als de kracht – zodat je een beter en betrouwbaarder stemgebruik krijgt

Ik zal niet je eigen, unieke stijl veranderen. Tenzij dit stemgebruik je in de weg zit en jij hier gericht aan wilt werken natuurlijk. Mijn doel is om je controle te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. We bespreken je sterke en je minder sterke punten. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Om progressie te kunnen blijven maken en te ervaren is het belangrijk dat jij weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door gericht en optimaal verder kunt oefenen.

Training & educatie
Ik ben opgeleid om met elke stem te kunnen werken. Ook heb ik vele jaren ervaring met verschillende stemtypes. Daarnaast streef ik ernaar om het hele lichaam te trainen in mijn zang- en zanglessen. Bij spierspanning kijken we niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de oorzaken.

Daarnaast streef ik naar optimale progressie door continue bijscholing. Zie ook het bloggedeelte op deze site. Dankzij deze strategie qua bijscholing kan ik een brede doelgroep bedienen. Als zanger/zangeres hoef je maar een fractie van de wetenschap achter de kunst te kennen om op korte termijn vooruitgang te boeken!

Je krijgt een echte analyse van je stem
Ik zal je eigen unieke stijl niet veranderen (tenzij je dat wilt natuurlijk…). Mijn doel is om je controle over je stem te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. In je eerste stemles zullen we je sterke en je zwakke punten bespreken. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Ik gebruik specifieke stemoefeningen om de verbeterpunten op het gebied van stemgebruik aan te pakken. Om vooruitgang te blijven maken en te ervaren, is het belangrijk dat je weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door geconcentreerd en optimaal kunt oefenen.

Ik werk bewust niet vanuit slechts één zangmethode. Mijn ervaring leert mij dat dit erg beperkend kan werken. Het gaat om het resultaat en niet om de methode, toch? Ik streef ernaar om vanuit alle zangmethodes te werken.

“When you understand a technique, you know a technique. When you understand a concept, you know a thousand techniques.”

“Als je een techniek begrijpt, ken je een techniek. Als je een concept begrijpt, ken je duizend technieken.”

Deane Juhan

Er zijn vier hoofdconcepten die je zullen helpen om je stemgebruik te begrijpen en nog beter te leren aanvoelen:

 1. Als je zingt, voel je de ‘resonantie’ (of de trilling van het geluid geproduceerd door je stemplooien) op en neer bewegen in je spraakkanaal. De resonantie voelt alsof het omhoog beweegt vanuit de borst, in de mond, achter het zachte gehemelte en neus, en dan verder omhoog in verticale richting in het hoofd.
 2. De stemplooien moeten samen kunnen trillen en zich goed kunnen en mogen aanpassen aan toonhoogtes en emotionele keuzes.
 3. Het strottenhoofd moet in een overwegend neutrale positie blijven (d.w.z. niet omhoog geduwd en niet naar beneden gedrukt worden), en het moet zo stabiel mogelijk mogen blijven. Zo niet, dan zal de toon van de stem variëren en het gemak waarmee je jouw stem gebruikt zal zodoende ook variëren.
 4. Je middenrif moet zijn werking volledig mogen doen. Dit geeft de meeste controle over het uitademen (=zingen!) en voorkomt ook dat ongewenste spanning vanuit  je borst- en nekspieren je ademhaling beïnvloedt.

Zangles is voornamelijk gericht op zangtechniek. Je vergroot het bereik van je stem, bouwt kracht op en traint je bereik tot één geheel. Je werkt aan je mix-stem, belt-coördinaties en aan meerdere muziek- en zang-stijlen. Daarnaast leer je om hoge noten gemakkelijk te kunnen zingen. Om uiteindelijk je performance de controle over je zangtechniek te kunnen geven.

Vocal coaching is in de eerste plaats bedoeld voor vocalisten die zich willen voorbereiden op audities, presentaties, optredens of op studio-opnames. Vocal coaching-sessies zijn gericht op performance, podiumpresentatie, het maken van muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en het leren zingen van verschillende muziekstijlen.

Klopt, we geven privé zanglessen in alle muziekstijlen. Jazz, Pop, Soul, RnB, Rock, Musical, Nederlandstalige en Klassieke zangers en zangeressen zijn allemaal van harte welkom!

Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast is het ook goed om te weten dat iedereen met een gezonde spreekstem elk muziekgenre kan (leren) zingen.

Ook werken we graag met jou aan verschillende stijlen. Groot voordeel hiervan is namelijk dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je altijd zo te zingen.

Het staat je vrij om, afhankelijk van de beschikbaarheid, de frequentie van jouw lessen zelf te bepalen. We werken niet met les- en/of kortingspakketten.

De tarieven voor in-persoon, online en voor eerste afspraken zijn gelijk.

Afspraken kunnen kosteloos tot 48 uur voor aanvang worden geannuleerd. Lesafspraken die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd, of worden verzet, worden ongeacht de reden volledig in rekening gebracht. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.

Een eerste zangles in Amsterdam, of een online zangles, bevat sowieso deze vier onderdelen:

 1. We bespreken wat je wensen en doelen zijn en welk repertoire je fijn vindt om te zingen, maar ook een uitdaging gaat bieden om je stem verder te gaan ontwikkelen
 2. Na een korte stemtest en nadat je een kort stukje hebt gezongen inventariseren we wat op korte termijn je technische verbeterpunten zijn – geen goed, of fout, maar de basis voor een plan van aanpak!
 3. Aan de hand van specifieke oefeningen werken we aan je vocale progressie en word je duidelijk hoe je zelf kunt oefenen tussen je zanglessen door
 4. Daarna passen we deze oefeningen ook toe op een song die je graag zingt, maar welke ook voor jou verbeterpunten bevat – we zoeken het punt waar het nog net comfortabel genoeg buiten de comfortzone opereren is!

Je bent van harte welkom om een ​​eerste, vrijblijvende, privé zangles in te plannen. Zowel een online zangles, als een privé zangles in Amsterdam, kan via de online agenda ingepland worden.

De tarieven voor een eerste lesafspraak zijn hetzelfde als voor een losse lesafspraak. Alle afspraken voor de eerste les dienen vooraf te worden betaald. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek waarmee je eenvoudig via iDeal kunt betalen.

Absoluut! Er worden individuele zanglessen gegeven aan vocalisten van alle niveaus en leeftijden (volwassenen en kinderen). We werken met beginners, met gevorderde vocalisten en met professionals.

Iedereen die wil leren zingen, of zijn stemgebruik wil verbeteren, is van harte welkom! Daarnaast is er ook geen basisniveau vereist om een privé zangles te kunnen inplannen.

Afspraken in Amsterdam en ook online afspraken zijn gemakkelijk in te plannen via de online agenda op deze site. Je ontvangt de bevestiging direct in je inbox. In deze e-mail vind je naast de link naar de Zoom meeting, ook de beste audio-instellingen in Zoom voor online stemtraining. De bevestiging per e-mail bevat tevens tips ter voorbereiding op je les.

Voor alle afspraken geldt dat deze kosteloos zijn te annuleren en/of te verzetten tot 48 uur voor aanvang van de afsprak. Afspraken die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd worden, ongeacht de reden, volledig in rekening gebracht. Uit eerlijkheid en integriteit naar de docent en de leerlingen kunnen er geen uitzonderingen op dit beleid worden gemaakt.

Ja, dat is mogelijk!

Amsterdam Vocal Coaching biedt cadeaubonnen voor stemtraining en zanglessen in Amsterdam en online! Je bestelt ze eenvoudig online en ontvang ze per post of per e-mail als pdf. Wat jouw voorkeur heeft. Elk aantal lessen is mogelijk.

De ontvanger kan zijn of haar les(sen) boeken via de online agenda of contact opnemen via e-mail. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze zang- en zangles cadeaubonnen

We werken aan de onderwerpen waaraan jij graag wilt werken. Gemeenschappelijke onderwerpen zijn:

 • Het verminderen van spanning rond de stem
 • Het naadloos kunnen verbinden van het gehele bereik van laag naar hoog en vice versa – stembreuken worden zodoende muzikale keuzes
 • De belastbaarheid, de kracht en het bereik van de stem vergroten en optimaliseren
 • De klankkleur en de controle van het stemgebruik verbeteren door zelfbewust te trainen
 • De vocale dynamiek en emotionele expressie vergroten
 • De flexibiliteit en snelheid (voor bv. riffs) vergroten
 • De zeggingskracht en de performance helpen verbeteren door zelfbewust te trainen

Jazeker, we helpen je graag om heesheid gericht aan te pakken. Heesheid ontstaat vaak door spierspanning in de nek en rond het strottenhoofd. We helpen je met gerichte zelfmassage- en ademhalingsoefeningen en het opstellen van een oefenroutine om je heesheid aan de pakken!

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

We werken in een stemtraining en in zangles aan de punten waaraan jij graag wilt werken. Meer rust in je ademhaling ervaren kan één van deze punten zijn. Je zult echter merken dat wanneer je je stem effectiever gebruikt je ademhaling ook rustiger wordt!

“Breathing needs not to be taught, but liberated. It is imperfect because it is blocked. It is as absurd to learn to breathe as it is to make your blood circulate.”

“Ademen hoef je niet aan te leren, maar te bevrijden. Het is onvolmaakt omdat het geblokkeerd is. Het is net zo absurd om te leren ademen als om je bloed te laten circuleren.”

Liz Koch

Ik adviseer altijd om zeker wel in te zingen. Waarom? Wil je spierspanning rond je strottenhoofd verminderen? Twee van de beste manieren om dit te doen, is door een goede zangtechniek te gebruiken en een goede warming-up te doen voordat je gaat zingen!

Het gebruiken van een goede zangtechniek ligt voor de hand. Opwarmen wordt echter te vaak over het hoofd gezien! Veel vocalisten beginnen vaak direct met de meer ingewikkelde en moeilijkere vaardigheden waar ze op korte termijn beter in willen worden.

Sommige vocalisten beginnen zelf direct met een volledige performance! Voor de meesten zorgt dit voor onnodige spierspanning omdat de stem van rust overgaat naar plotseling inspannende vocale acrobatiek!

Opwarm routine
Het ‘opwarmen’ van de stem (inzingen) duurt niet lang en we willen de stem niet te veel ‘opwarmen’. Een korte routine langs alle resonantie gebieden en registers gedurende 5-10 minuten is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat er geen spanning ontstaat!

Scroll naar top