MENU CLOSE

About us

De passie voor coaching en de visie op zangmethodes & technieken nader toegelicht.

Martin Mol - Oprichter Amsterdam Vocal Coaching

Martin Mol
Vocal Coach & Oprichter van Amsterdam Vocal Coaching

WebsiteE-mail

Mijn doel is simpel: een vocalist helpen om zijn perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het beste mogelijke stemgebruik te waarborgen. Vocalisten met meer ervaring hebben mogelijk al de nodige eigenheid ontwikkeld, maar zij ervaren soms een beperking in hun bereik, flexibiliteit en/of identiteit qua stijl. Of wellicht voelt hun stem vermoeid aan en kampen ze met stemproblemen. In een korte periode kan ik je helpen om die gebieden van je stem, waarover je mogelijk nog niet beschikte, te ontwikkelen, of om spierspanning die in de loop van de jaren ontstaan is, te verhelpen.

Misschien geldt niets van het bovenstaande voor jou maar wil je graag een aantal items van je vocale verlanglijstje kunnen afstrepen. Hoe dan ook, wanneer je je stemgebruik verbetert kun je de mogelijkheden van je stem extra verbeteren met aanpassingen aan het zangproces zoals qua ademhaling en aanpassen van klinkers. Dit om bijvoorbeeld te kunnen beschikken over een gave belt (hoog en hard zingen), een soepele mix, of misschien wel zelf een klassieke kopstem. Het mooiste van dit alles is, je zult de mogelijkheid hebben om over alle 3 technieken te beschikken… als je dit wilt natuurlijk.

Er zijn veel verkeerd begrepen of geïnterpreteerde methodes die; ofwel zinloos zijn, slechts tijdelijk helpen, of te gek zijn, maar verkeerd worden toegepast. Door mijn ervaring en het hebben van een netwerk van professionele collega’s wereldwijd ben ik staat om mijn cliënten te trainen met authentieke trainingsmethodes die geen tijd verspillen door slechte gewoontes te trainen/aan te leren. Alleen de juiste methodes verkopen platen, zorgen dat je kunt blijven toeren en zorgen voor geslaagde audities. En, nog belangrijker, zorgen ervoor dat niemands stem onnodig belast wordt.

Als toevoeging op het ontwikkelen van een solide techniek werk ik in zangsessies ook vaak ook aan stijl gerelateerde kenmerken, podium presence/presentatie, improvisatie technieken en extreme zangstijlen. De mogelijkheid om met klinkers te kunnen spelen en om gevoel aan klank te kunnen geven, opent de wereld van klank en stijl. Stijl en interpretatie vormen de hoeksteen voor een authentieke performance en het creëert een magische verbinding met het publiek. Daarnaast voegt het gevoel en eigenheid toe aan een song. Voeg improvisatie hieraan toe en de deur naar de ontwikkeling van je eigen unieke stijl en timing staat open.

Nogmaals… een solide techniek, controle en vocale flexibiliteit vormen de beste basis om vanuit stilistische keuzes te gaan maken. Het verwijdert de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten. Het helpen van een vocalist om de perfecte balans tussen techniek en artistieke keuzes te kunnen maken is een lastige klus: ééntje waar ik je graag bij help!