Talent = de beste willen zijn!

talent-is-de-beste-willen-zijn

Talent. Dat heb je, of dat heb je niet. Toch? Klopt, maar je hebt dit zelf in de hand! Talent is de wil om de beste te willen zijn. De beste versie van jezelf te willen worden! Zo ontdek je jouw volledige potentieel als vocalist en performer!

Zingen betreft allereerst een motorische vaardigheid. Om het dus goed te kunnen vergt oefening en tijd. Tijd om te oefenen moet je maken en, nog belangrijker, moet je er voor over hebben. Oefening baart kunst. De meest bekende artiesten willende het graagst! Niemand wordt geboren met een volledig ontwikkelde zangstem.

Betekenis ‘talent’: ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1. (Bijbel) bep. gewicht aan goud of zilver
2. natuurlijke begaafdheid; = aanleg
3. iem. met veel aanleg

Bron: vandale.nl

Elke persoon blijft zich ontwikkelen en dat geldt dus ook voor je stemgebruik en de muzikale keuzes die je hierbij maakt. Weet dat je nooit uitgeleerd bent. Je zult gaandeweg steeds nieuwe facetten van stem ontdekken en deze verder willen onderzoeken en trainen. Dit ontkracht ook direct het feit dat perfectie qua stemgebruik zou bestaan.

Perfectie zou betekenen dat je uitgeleerd zou zijn en dat er geen verbetering en ontwikkeling meer mogelijk is. Dit is natuurlijk nooit het geval. Het feit dat we nooit uitgeleerd zijn betekend natuurlijk niet dat het nooit goed genoeg zal zijn. Je zult alleen merken dat je altijd meer wilt.

Amsterdam Vocal Coaching: hèt adres voor zangles, zangcoaching en stemtraining.
Focus op progressie, perfectie bestaat niet!

Een performance kan precies zo verlopen als je voor ogen had. Een volgende performance zal echter altijd weer anders verlopen. Uiteraard wenselijk naar tevredenheid, maar een performance zal nooit volledig gelijk zijn aan de vorige. Gelukkig maar! Dat maakt dat het geen automatisme wordt en dat je samen met je publiek, in het moment kunt zitten.

‘The separation of talent and skill is one of the greatest misunderstood concepts for people who are trying to excel, who have dreams, who want to do things. Talent you have naturally. Skill is only developed by hours and hours and hours of beating on your craft.’

Will Smith

Een mooi en haalbaar streven, qua zelfontwikkeling als artiest, zou kunnen zijn om jezelf te willen blijven overtreffen (excelleren). Dit houdt vooruitgang in, wat motiverend werkt en wat doelen aan zich kan verbinden!

Talent, of toch passie?

Er bestaat niet zoiets als een talent, dat je zonder meters te maken, direct een volleerde zanger en/of performer maakt. Er is passie voor nodig om meters te maken en om je te kunnen onderscheiden!

Don’t strive to be famous, strive to be talented | Maisie Williams | TEDxManchester, Bron: TEDx Talks YouTube

Ik heb een passie voor coaching, de anatomie van de stem, zingen, dingen maken, dingen delen, anderen helpen en ga zo maar door. Daarom ben ik bereid er vele uren aan te besteden: omdat het leuk is; omdat ik het leuk vind; omdat het is wat ik wil doen. Daarom besloot ik het te doen.

Een ‘one-size-fits-all’ leermethode bestaat niet

Je kunt je stem trainen. Je bereik, de klankkleur van je stem, muzikale en stilistische keuzes, je kunt het allemaal trainen, veranderen, ontwikkelen en verder onderzoeken. Zodoende kun je beschikken over meer laag, meer hoog, een grotere dynamiek en ga zo maar door. Je wordt zo zelfbewuster als vocalist en artiest. Ook kun je zodoende meer artistieke keuzes aan, én maken!

Weet trouwens, dat een goede zangcoach altijd zal vertrekken vanuit jouw wensen en doelen. Een ‘one-size-fits-all’ leermethode hierbij bestaat niet. Daarnaast is het aan jou om de meters te maken. Nogmaals: oefening baart kunst! Ook de gevleugelde uitspraak dat je minimaal 10.000 uur nodig hebt om een motorische vaardigheid eigen te maken gaat zeker niet voor iedereen op.

After watching this, your brain will not be the same | Lara Boyd | TEDxVancouver, Bron: TEDx Talks YouTube

Echt iedereen heeft het moeten leren

‘When people say, artists are born with talent… You’re not. You have to really learn, and really practice.’

Ed Sheeran

Elke vocalist heeft meters moeten maken qua stemontwikkeling, stemtraining en zelfbewustzijn als artiest. Elke artiest heeft moeten leren zingen. Niemand wordt geboren met een talent dat je een volleerde vocalist maakt. Vooral de kunst om te kunnen doseren (mixen) over geheel bereik vergt tijd en dat moet je ervoor over hebben. Iedereen wil maar al te graag het einddoel, maar niet iedereen is bereid om deze tijd te investeren. Ed Sheeran is in het filmpje hieronder erg open over de groei die hij als vocalist heeft doorgemaakt!

Ed Sheeran Singing Badly – The Jonathan Ross Show, Bron: The Jonathan Ross Show YouTube

Jong geleerd, is oud gedaan: never stop learning!

Het mooie van beginnen met het aanleren van een vaardigheid als je jong bent, is dat niemand je beoordeelt. Je kunt gewoon lol hebben en zelfs als iets niet bij je past zullen anderen je bubbel niet doen barsten, maar ze zullen je laten doorgaan met experimenteren.

Zodra we volwassen zijn hebben mensen bepaalde verwachtingen van je. ‘Je kunt niet zingen.’ ‘Jij wilt gaan schilderen? Geef het gewoon op! Je verspilt je tijd!’ Ze zeggen het misschien niet zo, maar als je iets doet wat de verwachting van mensen te boven gaat, stuit je vaak op scepticisme. Mensen zeggen dat het goed is om ‘iets nieuws te proberen’, maar op het moment dat het ‘iets’ als moeilijk wordt beschouwd, verspil je in plaats daarvan je tijd.

https://youtu.be/4V9Iyc_qGOY
NEVER STOP LEARNING | Advice From The Most Influential People Of ALL TIME (Inspiring Speeches), Bron: Inspiritory YouTube

Je zult misschien ook nog eens merken dat andere mensen van jouw leeftijd veel beter zijn dan jij in gitaar spelen, acteren of zingen. Hoe kun je in hemelsnaam zo goed zijn als zij? Ze moeten er talent voor hebben, kan niet anders! Maar in werkelijkheid begonnen ze alleen eerder dan jij of hebben ze er meer tijd aan besteed. Die gemaakte meters vertalen zich in een overtuigend ‘kunnen’.

‘Focus Is key. The joy is in the journey.’

Tim Cook (over wat hij geleerd heeft van Steve Jobs)

Het is zo makkelijk om op te geven; het lijkt misschien alsof de hele wereld tegen je is. Vergeet dan de rest van de wereld even. Er bestaat niet zoiets als een talent, en uiteindelijk zul je net zo bekwaam worden als je ‘getalenteerde’ helden. Gewoon door je passie te volgen!

‘Time is a created thing. To say ‘I don’t have time,’ is like saying, ‘I don’t want to.”

Lao Tzu

Weet wat je wilt

Iedereen heeft andere wensen en doelen. De meeste mensen weten echter niet wat ze willen. Misschien is dat wel het grootste talent. Het weten wat je wilt en waarnaar je op zoek bent. Zodra je weet wat je wilt kun je je gepassioneerd focussen op je einddoel en zullen er gaandeweg nieuwe doelen bij komen die je nog meer doen groeien.

Vind je het lastig om te bepalen wat jouw stemgebruik nodig heeft om de volgende stap te kunnen zetten? Ook dan zijn we er voor jou en helpen we je graag met het inventariseren van deze verbeterpunten. Aan de hand van een korte stemtest is eenvoudig aan te geven waar het op korte termijn aan schort. Of welke ingrediënten je stemgebruik efficiënter kunnen maken.

je-hoort-je-stem-anders-terug
Je hoort je eigen stem anders terug. Dit kan ons een totaal verkeerd beeld geven van onze stem waardoor we misschien wegblijven om deze verder te trainen.

Neem je lessen op

Door je hiervan bewust te zijn kun je gericht aan de slag gaan met je juiste oefeningen en het juiste repertoire om zo je stemgebruik naar een volgend niveau te tillen. Door je lessen op te nemen kun je na verloop van tijd je progressie terughoren en monitoren. De punten die eerst uitdagend waren zullen na verloop van tijd geen uitdaging meer vormen. Dit geeft je zelfvertrouwen een enorme boost!

Ook kun je door het terugluisteren van je lessen en oefensessies sneller gewend raken aan hoe je eigen stem ‘in het echt’ klinkt. Hoe dit komt kun je trouwens teruglezen in de blog ‘Hoe het komt dat je eigen stem voor jou anders klinkt’.

Misschien bleef je wel weg bij zingen en het trainen van je stem middels zanglessen, omdat je altijd van mening was dat het niet klonk. Misschien wel gevoed door een opmerking als: ‘Jij kunt niet zingen!’. Dit is natuurlijk onzin. Opnames van je stem kunnen je helpen om een beter beeld van jezelf. en van je stem te krijgen.

Door opnames van zanglessen terug te luisteren kun je ook goed horen hoe de kleur van je stem en de geleverde inspanning verandert door oefeningen, tips en tricks. Je weet nog wat dit met je deed toen je het geluid maakte als je de opname terugluistert. Zodoende maak je nog sneller een positieve verbinding tussen lichaam en geest, waardoor je progressie ook sneller gaat.

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van deze blogpost? Of wil je graag weten wat we voor jou kunnen betekenen? Aarzel dan niet om contact op te nemen! We horen graag van je.

Weet dat we met zangers en sprekers van alle niveaus, muziekstijlen, genres en leeftijden werken. Wij weten dat het lastig kan zijn voor jezelf als vocalist om te bepalen waar je beter in dient te worden om je stem breder en met minder inspanning te kunnen inzetten. Iedereen vindt dit lastig. Uiteindelijk ook het grootste ‘talent’.

Wil je graag eens een vrijblijvende lesafspraak inplannen? Dit behoort uiteraard tot de mogelijkheden. We werken met losse lesafspraken. Je bent niet verplicht om meerdere lessen te kopen en/of in te plannen. Je kunt per les kijken wat jou het beste uitkomt. Een lesafspraak plan je gemakkelijk in via de online agenda. Toch liever per e-mail? We sturen je met plezier de eerstvolgende opties toe. Groet en tot snel!

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar boven