Het strottenhoofd: de genre bepaler

strottenhoofd-genre-bepalend
Als je geeuwt zakt je strottenhoofd. Een verlaagd strottenhoofd wordt met name toegepast in klassieke zang.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Wat heeft het strottenhoofd te maken met de muziekstijl die je zingt? Stijl wordt toch bepaald door klank, ritme, het maken van specifieke muzikale keuzes, articulatie, welke resonantie ruimtes we gebruiken en welke performance gerelateerde keuzes we maken? Jazeker! Maar je moet ook de stand van je strottenhoofd weten te beheersen!

In het strottenhoofd bevinden zich de stemplooien. Het strottenhoofd hangt aan het tongbeen en het kan bewegen. Het strottenhoofd zakt maximaal wanneer we geeuwen en het komt omhoog wanneer we slikken. Het strottenhoofd bepaald zodoende onder andere de grote van de ruimte boven de stemplooien: daar waar het geluid versterkt wordt. Net als een trombone is de klankkast van ons instrument dus groter (door het strottenhoofd te laten zakken) en kleiner (door het strottenhoofd te verhogen) te maken. Het strottenhoofd speelt zodoende ook een belangrijke rol in het bepalen van onze klank en dus ook het genre dat we zingen!

Probeer maar eens een liedje te zingen met een hoog strottenhoofd, dan een neutraal strottenhoofd en ten slotte een laag strottenhoofd. Je kunt dit simpelweg voelen door twee vingers losjes tegen de voorkant van je strottenhoofd te leggen. Uiteraard alleen voelen en niet actief beïnvloeden met je vingers. Je zult waarschijnlijk merken hoe dramatisch en snel het geluid verandert doordat je de stand van je strottenhoofd verandert! Mogelijk heb je ook gevoeld dat het strottenhoofd de toonhoogte wilde bepalen. Door je stem actief te (gaan) trainen gaat het strottenhoofd niet meer zo ‘springerig’ willen zijn en zul je merken dat het stil blijft staan in het smaakje van jouw voorkeur (iets verhoogd, verlaagd, of neutraal).

Verschillende muziekgenres vragen om verschillende strottenhoofd posities. Een licht verhoogd strottenhoofd komt veel voor in Pop en Rock. Een neutrale stand van het strottenhoofd wordt vaak gebruikt voor Folk of Muziektheater. Een iets verlaagd strottenhoofd wordt gebruikt om een klassieke en traditionele klank te kunnen maken.

Om een ​​veelzijdige vocalist te kunnen zijn, moet je vertrouwd raken met het volledige spectrum van wat je strottenhoofd kan doen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, ben je al op weg om diverse, en stilistisch passende, klankkleuren te maken!

Graag helpen we je verder met het trainen van je stem en beantwoorden we graag al je vragen die hebt over je stem en het trainen ervan. Vragen? Aarsel dan niet en neem direct contact op!

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top