Hoe strottenhoofd & genre gelinkt zijn!

strottenhoofd-genre-bepalend

Wat heeft het strottenhoofd (of larynx) te maken met de muziekstijl die je zingt? Stijl wordt toch bepaald door klank, ritme, het maken van specifieke muzikale keuzes, articulatie, welke resonantie ruimtes we gebruiken en welke performance gerelateerde keuzes we maken? Jazeker! Maar je moet ook de stand van je strottenhoofd weten te beheersen!

In het strottenhoofd bevinden zich de stemplooien. Het strottenhoofd hangt aan het tongbeen en het kan bewegen. Het strottenhoofd zakt maximaal wanneer we geeuwen en het komt omhoog wanneer we slikken. Het strottenhoofd bepaald zodoende onder andere de grote van de ruimte boven de stemplooien, het spraakkanaal: daar waar het geluid versterkt wordt.

vocal-tract-spreekkanaal
Het spraakkanaal is waar het geluid dat wordt geproduceerd bij de geluidsbron (strottenhoofd) wordt gefilterd en versterkt.

Net als een trombone is de klankkast van ons instrument dus groter (door de larynxte laten zakken) en kleiner (door de larynx te verhogen) te maken. De larynx speelt zodoende ook een belangrijke rol in het bepalen van onze klank en dus ook het genre dat we zingen!

Experimenteer!

Probeer maar eens een liedje te zingen met een verhoogde larynx, dan een neutrale stand van de larynx en ten slotte een verlaagde larynx. Je kunt dit simpelweg voelen door twee vingers losjes tegen de voorkant van je larynx te leggen. Uiteraard alleen voelen en niet actief beïnvloeden met je vingers.

Je zult waarschijnlijk merken hoe dramatisch en snel het geluid verandert doordat je de stand van je larynx verandert! Mogelijk heb je ook gevoeld dat de larynx de toonhoogte wilde bepalen. Door je stem actief te (gaan) trainen gaat de larynx niet meer zo ‘springerig’ willen zijn en zul je merken dat het stil blijft staan in het smaakje van jouw voorkeur (iets verhoogd, of toch iets meer verlaagd, of juist neutraal).

Verschillende genre, verschillende standen!

Verschillende muziekgenres vragen om verschillende strottenhoofd posities. Een licht verhoogd strottenhoofd komt veel voor in Pop en Rock. Een neutrale stand van het strottenhoofd wordt vaak gebruikt voor Folk of Muziektheater. Een iets verlaagd strottenhoofd wordt gebruikt om een klassieke en traditionele klank te kunnen maken.

Raak bekend met de mogelijkheden

Om een ​​veelzijdige vocalist te kunnen zijn, moet je vertrouwd raken met het volledige spectrum van wat je strottenhoofd kan doen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, ben je al op weg om diverse, en stilistisch passende, klankkleuren te maken!

Het is belangrijk om te kunnen beschikken over een mobiel en flexibel strottenhoofd.

stretch-voor-het-ontspannen-van-het-strottenhoofd
Het ontspannen van het strottenhoofd speelt een belangrijke rol bij het verminderen van spierspanning rond de stem.

Een oefening die flexibiliteit promoot

Het ontspannen van het strottenhoofd speelt een belangrijke rol bij het verminderen van spierspanning rond de stem. Oefen deze eenvoudige nek stretch om de spanning in het strottenhoofd te elimineren en de geest te kalmeren. Begin door je hoofd voorzichtig naar de linkerschouder te kantelen. Adem diep in de rechterkant van de nek en adem langzaam uit, beiden door de neus. Geniet van het ontspannende gevoel terwijl je de spieren langer voelt worden.

Ga vervolgens met je kin tot aan de borst terwijl het rechteroor naar de rechterschouder komt. Adem door je neus. Beweeg vervolgens het hoofd terug naar het midden. Beweeg je kin voorzichtig omhoog naar het plafond. Adem door je neus. Eindig door je kin naar je borst te brengen terwijl je de lengte in de nek voelt. Sluit je ogen en adem langzaam uit tijdens het hele proces om het ontspannende effect te maximaliseren! Begin en eindig elke dag met deze stretch om je vocale vrijheid en mentale rust te vergroten!

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van de blog post en hoe dit het genre wat je zingt medebepaald? Of wil je graag een les inplannen? Dit laatste kan via onze online agenda.

Graag helpen we je verder met het trainen van je stem en beantwoorden we graag al je vragen die hebt over je stem en het trainen ervan. Vragen? Aarsel dan niet en neem direct contact op!

Categories

Alle berichten
Ademhaling
Leren zingen
Methode
Mindset
Mythes
Spierspanning
Stemtraining
Stemverzorging
Zangles
Zangtechniek
Zelfmassage

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar top