Hoe maagzuur stemproblemen kan veroorzaken

maagzuur-en-het-effect-op-de-stem

Heesheid en andere stemproblemen door maagzuur

Zodra iemands gezonde zuurbalans in de maag is gecompenseerd treedt zure reflux op en klimt zuur uit de maag de verkeerde kant op door de slokdarm (de buis die de maag met de keel verbindt). Maagzuur dat uit de slokdarm wordt opgestuwd, veroorzaakt een branderig gevoel in je keel en zwelling van weefsels. De stembanden kunnen dan ontstoken raken, wat resulteert in een zwakke, schorre stem. Naast heesheid kan dit leiden tot andere stemproblemen.

Onderweg na een optreden besluit je nog even wat te eten. Je kon geen saladebar vinden op dit nachtelijk tijdstip, dus koos je voor een cheeseburger met friet en een cola on the side. Bij het kopje koffie dat je na afloopt krijgt aangeboden ligt ook nog een chocolaatje wat je met smaak opeet. Instant geluk!

De volgende ochtend ben je verrast door het geluid dat uit je keel komt, wat nauwelijks een krassend gekreun is te noemen. Door de pijn van het brandende gevoel aan de achterkant van je keel en een droge mond, schraap je je keel en merk je dat je hees bent. Je hebt later die dag een studio-opname ingepland staan, maar je stem geeft amper thuis en heeft duidelijk te lijden onder de heesheid.

Wat is er met je stem gebeurd en waarom ondervind je stemproblemen?

Soms kan dit pijnlijke en hees aanvoelende gevoel in je keel verband houden met het begin van een infectie wat kan leiden tot serieuze andere stemproblemen. Maar – in het geval van de nachtelijke reizende eter – ervaar je de effecten van opgezwollen stembanden vanwege het hoge zuurgehalte van de maaltijd die de avond ervoor hebt gegeten.

De specifieke maaltijd hierboven bevatte de ergste overtreders van een maaltijd met een hoog zuurgehalte. Het bovenstaande scenario brengt aan het licht dat voeding je stem kan beïnvloeden en tot stemproblemen als heesheid kan leiden.

De belangrijkste factoren bij het bereiken en behouden van een gezond stemgebruik is het hebben van een dieet dat zich richt op het minimaliseren van voedsel dat resulteert in een grotere zuurproductie door de maag. Zo voorkom je heesheid en andere stemproblemen.

De gezonde zuurbalans in iemands dieet wordt meestal uit balans gebracht doorcafeïne. Cafeïne zorgt voor een een-tweetje dat erg schadelijk kan zijn voor je stem en voor stemproblemen kan zorgen.

  1. Cafeïne verhoogt direct de zuurproductie in de maag.
  2. Cafeïne maakt de spieren los die de maag van nature scheiden van de aangrenzende structuur, de slokdarm. Hierdoor kan er maagzuur naar de keel stromen. Veelal gebeurt in onze slaap, wanneer de zwaartekracht dit proces niet kan hinderen.
cappuccino, drink, cup
Te veel koffie drinken kan de zuurbalans aantasten en zo heesheid en andere stemproblemen veroorzaken.

Één van de meest voorkomende redenen voor de overproductie van maagzuur is hetgeen ons allemaal aantrekt in voedingsmiddelen zoals een hamburger, friet en chocoladedessert – en die voedingsstof is vet. Voedsel met een hoog vetgehalte kan leiden tot verhoogde hoeveelheden zuur in je maag om het goed te verteren.

We moeten ook voorzichtig zijn om het gebruik van alcohol (dat dezelfde effecten heeft als cafeïne op het lichaam) en munt (menthol) te vermijden, wat de zuurproductie direct verhoogt.

Dus de volgende keer dat je overweegt om de teugels te laten vieren met een hamburger, patat, frisdrank en chocolade de dag voorafgaand aan een belangrijke dag qua stemgebruik, kies je beter een andere strategie!

Drink genoeg water om maagzuur te verdunnen

drink-voldoende-water-om-je-stem-optimaal-te-houden
Door gehydrateerd te blijven, kan je lichaam dun, waterig slijm produceren. Je stembanden hebben dat slijm nodig om gesmeerd te blijven. Voor stemproblemen door voldoende gehydrateerd te blijven.

Het belangrijkste dat we kunnen consumeren om de gezondheid van onze stem te verbeteren is water. We gebruiken water om bijna al onze lichaamsfuncties uit te voeren. Dus als je er niet genoeg van drinkt, raak je uitgedroogd, wat betekent dat je lichaam letterlijk niet genoeg water heeft om goed te werken.

Wanneer we te veel van onze stemplooien hebben gevraagd kunnen deze oververhit raken. Om ze te beschermen en te doen afkoelen maakt ons lichaam een eiwit aan. Dit leidt tot opgezwollen stemplooien. Het geheel wordt logger en trilt zo minder gemakkelijk en efficiënt. Dit heeft heesheid tot gevolg en kan tot ergere stemproblemen leiden wanneer geen stemrust inplannen.

Door gehydrateerd te blijven tijdens het zingen, kan je lichaam dun, waterig slijm produceren. De stemplooien hebben dat slijm nodig om gesmeerd te blijven en optimaal te trillen. Je stemplooien trillen meer dan 100 keer per seconde als je spreekt en een veelvoud hiervan wanneer je zingt! Heesheid is een eerste symptoom van uitdroging. Voorkom ergere stemproblemen door genoeg te drinken!

Alles wat we doorslikken komt niet langs onze stembanden

Mits we ons verslikken natuurlijk! Het is een mythe dat wat je eet of drinkt in direct contact komt met je stembanden. Het drinken van thee met honing, of gorgelen met zout water of appelazijn kan zeker verzachtend zijn voor je keel, maar ze spoelen de stembanden niet af.

Genoeg water drinken is belangrijk omdat je gedurende de dag water verliest door je adem, zweet en urine. Acht kopjes water per dag was decennialang het advies, maar de realiteit is iets gecompliceerder. De officiële aanbeveling van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (NASEM) is dat mannen gemiddeld ongeveer 3,7 liter per dag moeten consumeren, terwijl vrouwen ongeveer 2,7 liter per dag nodig hebben. Deze vloeistoffen kunnen afkomstig zijn uit water, andere dranken zoals thee en koffie (met mate), of uit voedsel.

Tot slot

Word je snel hees en wil je oefeningen om je heesheid de baas te kunnen blijven? We helpen je hier graag bij. We werken met onder andere docenten, personal trainers en professionele sprekers. Zij moeten allemaal hun stem op een veilige manier kunnen verheffen, zonder daardoor hees te worden. Door je stem gericht te trainen met specifieke oefeningen kun je heesheid voorkomen.

Ook werken we met vocalisten die, nadat zij stemproblemen hebben ervaren, bezig met de rehabilitatie van hun stem. We doen dit in samenspraak met de KNO-arts en logopedist.

Heb je vragen naar aanleiding van deze blogpost? Stel ze gemakkelijk via het contactformulier op deze site. Stel ook je vragen over een mogelijk verloop van jouw traject qua stemtraining, mogelijk naar aanleiding van stemproblemen, via de formulier.

Een lesafspraak inplannen doe je gemakkelijk via de online agenda. Groet en tot snel!

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar boven