Stem & Zang Coach

Mijn doel is simpel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen.

Opleiding

Na het afronden van mijn studie aan het Rotterdam’s Conservatorium (Codarts), en mijn studie Communicatie, ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zangles, stemcoaching en trainingen. Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte methodes en zangtechnieken. Hiertoe behoren onder andere: Estill Voice Training (EVT), Breathing Coordination, Complete Vocal Technique (CVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, maar ook Pahn en recent stemonderzoek.

Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholingscursussen, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere Las Vegas, Rome, Barcelona en in London (Teacher Conferences, workshops, zanglessen en seminars). In New York volgde ik onder andere een lerarenopleiding, workshops, seminars en zanglessen. Ook gaf ik er zelf les. Daarnaast heb ik regelmatig contact met diverse stemcoaches, zangleraren en zangcoaches van over heel de wereld.

Filosofie

Door continue bijscholing op verschillende vlakken, jarenlange ervaring in het geven van zangles en stemcoaching, en een wereldwijd netwerk van professionele collega’s, ben ik in staat om mijn klanten te kunnen begeleiden met echt effectieve trainingsmethodes. Daarmee wordt geen tijd verspild aan het trainen van verkeerde gewoontes.

Onderscheidende aanpak als zangleraar

Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. Dit zijn het fry-, borst-, mix-, kop-/falsetto-, flageolet-, en het fluisterregister. Steeds vaker blijkt dat ik hier, dankzij mijn kennis en ervaring als zangleraar, uniek in ben. Techniek zal wel altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek.

Onze visie

Perfectie bestaat niet. Waarom dan toch je stem trainen met een coach? En hoe doe je dit efficiënt?

Amsterdam Vocal Coaching: hèt adres voor zangles, zangcoaching en stemtraining.

Extra paar oren & ogen

Een goede zangleraar en stemcoach kan horen en zien wat jezelf niet kunt horen en zien wat betreft de verbeterpunten van je stemgebruik. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen. Elke sessie stem ik af op jouw vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, R&B, Country, Rock. Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen zoals Klassiek en Jazz.

Het beste uit jezelf halen

Om als vocalist het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken. Zodoende kun je de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig maken. Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door:

Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle stem en zang gerelateerde vragen die ik krijg in mijn studio. Er zijn veel verkeerd begrepen lesmethodes die nutteloos, tijdelijk nuttig, of juist geweldig zijn, maar verkeerd worden toegepast.

1. EEN UITGELIJND, FLEXIBEL LICHAAM: EEN EFFICIËNTE ADEMCONTROLE 100%
2. EEN SOLIDE TECHNIEK: CONTROLE EN FLEXIBILITEIT VAN DE STEM 100%
3. STIJL, INTERPRETATIE EN OVERGAVE: VOOR AUTHENTICITEIT 100%

Diversiteit

Naast het ontwikkelen van een solide techniek werk ik in de lessen ook graag aan stijl en performance gerelateerde onderwerpen. Daarnaast werk ik ook aan podium-presentatie, improvisatie en diverse muziekstijlen. Je traint zo je zelfbewustzijn en je muzikaliteit. Je beschikt hierdoor over nog meer vocale en muzikale mogelijkheden. Interpretatie en muzikaliteit vormen de basis voor een authentieke performance!

Zing op gevoel, niet op klank

Het is voor elke muzikant belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en performen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je de mogelijkheden van je stem beperkt.

Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen en je eigen stemcoach, zangleraar, en/of zangcoach te zijn. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goed uitgangspunt is: wanneer het gemakkelijk en vrij aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed! Wanneer het geknepen en gespannen aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook niet zo goed.

Het beste vertrekpunt...

Kortom, de beste basis om vanuit artistieke keuzes te gaan maken is een solide techniek. Dit geeft je controle over je stem en houdt je stem flexibel. Hierdoor verdwijnen de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten. Het vinden van de beste balans tussen technische en artistieke keuzes is een lastige klus. Graag help ik je hierbij! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze stemtraining en zanglessen in Amsterdam en onze online zanglessen.

Advies & Coaching

Vocal Consulting op locatie, voorafgaand en tijdens producties.

vierde-seizoen-it-takes-2

Naast de 1-op-1  lessen, die ik geef vanuit mijn zangstudio in Amsterdam, coach en adviseer ik ook op locatie. Ik doe dit onder andere tijdens opnamesessies in de studio, voor diverse televisieproducties (oa voor: ‘It Takes 2’, ‘The Voice of Holland’, ‘Holland’s Got Talent’, ‘Bloed, Zweet & Tranen’, ‘We Are Family’, ‘Circus Gerschtanowitz’, ‘The Winner Is…’,  ‘Popstars’) en in de vorm van bedrijfsworkshops.

Blogpost

Scroll naar top