Stemcoach, Zangcoach & Mentor

Privé zanglessen en stemcoaching waarbij een degelijke techniek gecombineerd wordt met passie en creativiteit

Mijn doel is simpel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen.

One Size Does NOT Fit All

Ik ben van mening dat er geen ‘one size fits all’ stemtraining of zangtechniek bestaat. Simpelweg omdat de bouw van elk lichaam anders is en iedereen bovendien op een andere manier leert. Ook de in kaart gebrachte stemmen voor een aantal methodes betreffen niet altijd authentieke artiesten. Terwijl de bevindingen als gegeven worden verkondigd. Feit blijft dat wanneer het gaat om te verbeteren stemgebruik er vaak niet één specifieke oorzaak is aan te wijzen. Vaak betreft het een combinatie van verschillende factoren die je niet allemaal zelf kunt herkennen en aanpassen. 

Extra Oren & Ogen

Om de verbeterpunten qua stemgebruik te leren kennen heb je de hulp van een stemcoach nodig. Deze kan horen en zien wat jezelf niet kunt horen en zien. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen. Elke sessie stem ik af op jouw vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, R&B, Country, Rock. Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen zoals Klassiek en Jazz. Naast mijn werkzaamheden in Amsterdam ben ik als zangcoach werkzaam voor diverse televisieprogramma’s en geef ik workshops op locatie voor diverse bedrijven.

Curriculum Vitae

Na mijn studie aan het Rotterdam’s Conservatorium ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zangles, stemcoaching en training. Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte methodes en zangtechnieken. Hiertoe behoren onder andere: Estill Voice Training (EVT), Breathing Coordination, Complete Vocal Technique (CVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, maar ook Pahn en recent stemonderzoek.

Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholingscursussen, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere Las Vegas (SLS), Rome (SLS), Barcelona (SLS) en in London (Teacher Conferences, workshops en seminars). In New York volgde ik onder andere een lerarenopleiding en ook zanglessen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met diverse stemcoaches en zangcoaches wereldwijd.

Mijn visie op stem- en zangcoaching

Het beste uit jezelf halen

Om als vocalist het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken. Zodoende kun je de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig maken. Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door:

Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle stem en zang gerelateerde vragen die ik krijg in mijn studio. Er zijn veel verkeerd begrepen lesmethodes die nutteloos, tijdelijk nuttig, of juist geweldig zijn, maar verkeerd worden toegepast.

Effectieve coaching

Door continue bijscholing op verschillende vlakken, jarenlange ervaring in het geven van zangles en stemcoaching, en een wereldwijd netwerk van professionele collega’s, ben ik in staat om mijn klanten te kunnen begeleiden met echt effectieve trainingsmethodes. Daarmee wordt geen tijd verspild aan het trainen van verkeerde gewoontes.

Onderscheidende aanpak

Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. Dit zijn het fry-, borst-, mix-, kop-/falsetto-, flageolet-, en het fluisterregister. Steeds vaker blijkt dat ik hier, dankzij mijn kennis en ervaring, uniek in ben. Techniek zal wel altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek.

"Wetenschap is geen waarheid, het is slechts één perspectief."

Diversiteit in training

Naast het ontwikkelen van een solide stem-, en/of zangtechniek werk ik in zanglessen en coachingsessies ook aan stijl en performance gerelateerde onderwerpen. Daarnaast werk ik ook aan podiumpresentatie, improvisatie en diverse muziekstijlen. Je traint zo je zelfbewustzijn en je muzikaliteit. Je beschikt zo over nog meer vocale en muzikale mogelijkheden. Interpretatie en muzikaliteit vormen de basis voor een authentieke performance!

Op gevoel en niet op klank

Het is voor elke muzikant belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en performen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je de mogelijkheden van je stem beperkt.

Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen en je eigen stemcoach / zangcoach te zijn. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goed uitgangspunt is: wanneer het gemakkelijk en vrij aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed! Wanneer het geknepen en gespannen aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook niet zo goed.

Het beste vertrekpunt...

Kortom, de beste basis om vanuit artistieke keuzes te gaan maken is een solide techniek. Dit geeft je controle over je stem en houdt je stem flexibel. Hierdoor verdwijnen de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten. Het vinden van de beste balans tussen technische en artistieke keuzes is een lastige klus. Graag help ik je hierbij! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze stemtraining en zanglessen in Amsterdam en onze online zanglessen.

1. EEN UITGELIJND, FLEXIBEL LICHAAM: VOOR EEN EFFICIËNTE ADEMCONTROLE 100%
2. EEN SOLIDE TECHNIEK: VOOR CONTROLE EN FLEXIBILITEIT VAN DE STEM 100%
3. STIJL, INTERPRETATIE EN OVERGAVE: VOOR AUTHENTICITEIT 100%

Veelgestelde vragen:

Net als bij alle nieuwe vaardigheden die je leert – zoals een taal of een sport – zul je meer verbetering ervaren door zo veel mogelijk gericht en regelmatig de nieuwe gewoonte(s) te trainen. Dan zul je in staat zijn om deze regelmaat af te bouwen, maar nog steeds een beroep te kunnen doen op de nieuwe gewoontes. Een regelmatig trainingsschema (zie tevens het filmpje) is het belangrijkste bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook. Naast een goede docent natuurlijk 🙂

Eerst moet je in staat zijn om te bepalen of een zangcoach een zangtechniek docent is (iemand die voordoet hoe te zingen), of dat hij/zij voornamelijk een performance-coach is (iemand die voordoet wat te zingen). Van de twee is de zangtechniek docent de belangrijkste, want zonder de technische mogelijkheden om vrij en helder te kunnen klinken binnen je gehele bereik ben je erg beperkt in het materiaal wat je aan kunt. Een goede stemcoach en/of zangcoach is moeilijk te vinden. Vraag een simpele demonstratie van het kunnen van de zangcoach zelf – zeker daar waar gaat om het verbinden van de registers. Laat hem/haar auditie doen!

Sommige vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem hun authenticiteit en stijlbesef zal wegnemen. Een goede stemcoach zal je authenticiteit NIET veranderen! De training die hij/zij geeft zal gebaseerd zijn op alles wat jou UNIEK maakt! Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach voor mij zo interessant.

“Learn the Rules Like a Pro, So You Can Break Them Like an Artist.”

Pablo Picasso

Scroll naar top