Professionele Zangcoach & Mentor

Mijn doel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen. Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. 

Elk register bevat eigenschappen die je stem traint en vergroot qua mogelijkheden. Bijvoorbeeld qua bereik, flexibiliteit, klankkleur, sluiting en stemconditie. Dit vergroot de aristieke mogelijkheden van je stemgebruik en de belastbaarheid van je stem. Zodoende kun je jouw stem onder alle omstandigheden geloofwaardig maken.

Steeds vaker blijkt dat ik hier, dankzij mijn kennis en ervaring als zangleraar en stemcoach, uniek in ben. Zangtechniek zal wel altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek.

Testimonial

“ Ik heb in dik dertig jaar heel wat zangleraren versleten, maar ik kon het niet vinden. Een paar minuten na kennismaking met Martin Mol stond ik in een rare, yoga-achtige houding met mijn armen gespreid en mijn tong uit mijn mond ‘Biep, biep!’ te roepen. Ik wist: ik zit goed. ”

Angela Groothuizen - Bron: Veronica Gids

Mijn Missie & Visie

Mijn doel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen. Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. Dit zijn het fry-, borst-, mix-, kop-/falsetto-, flageolet-, en het fluitregister.

Mijn opleidingen

Na het afronden van mijn opleiding aan het Rotterdam’s Conservatorium (Codarts), en mijn studie Communicatie, ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zangles, zang-coaching en stemtrainingen. Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte methodes en zangtechnieken: Estill Voice Training (EVT), Complete Vocal Technique (CVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, maar ook Pahn, Breathing Coordination en recent onderzoek.

Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholingscursussen, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere Las Vegas, Rome, Barcelona en in London (Teacher Conferences, workshops, zanglessen en seminars). In New York volgde ik onder andere een lerarenopleiding, workshops, seminars en zanglessen. Ook gaf ik er zelf les.

Netwerk & ervaring

Daarnaast heb ik regelmatig contact met diverse stemcoaches, zangleraren en zangcoaches van over heel de wereld.

Naast mijn werkzaamheden als zangcoach, stemcoach en zangleraar in Amsterdam coach en adviseer ik ook op locatie. Ik deed dit onder andere voor televisie-producties zoals: ‘It Takes 2’, ‘The Voice of Holland’, ‘Holland’s Got Talent’, ‘Bloed, Zweet & Tranen’, ‘We Are Family’, ‘Circus Gerschtanowitz’, ‘The Winner Is…’,  ‘Popstars’, etc.

Ook geef ik stemtrainingen in de vorm van bedrijfsworkshops en tevens in de vorm van een Q&A’s voor zangleraren, stem- en zangcoaches. Ik ben ook in te huren als Vocal Producer en als Vocal Coach tijdens, en voorafgaand aan, studio opnames.

Testimonial

“ Ik kan niets anders dan Martin aan iedereen aanraden. Hij is een zangcoach en mental coach ineen en ik zou niet weten waar ik als zangeres zou staan zonder zijn lessen. Wil je op een professionele en gezonde manier jouw stem ontwikkelen en hierdoor beter gaan zingen, dan moet je absoluut bij Martin zijn. ”

Caroline Westendorp - ’The Charm The Fury’ | KINK

Mijn Aanpak

Door continue bijscholing op verschillende vlakken, jarenlange ervaring als zang- en stemcoach, en een wereldwijd netwerk van professionele collega’s, ben ik in staat om mijn klanten te kunnen begeleiden met echt effectieve trainingsmethodes. Daarmee wordt geen tijd verspild aan het trainen van verkeerde gewoontes.

Onderscheidende aanpak

Een goede zangleraar, stemcoach en vocalcoach kan horen en zien wat jezelf niet kunt horen en zien wat betreft de verbeterpunten van je stemgebruik. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen.

Elke sessie stem ik af op jouw vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, RnB, Country, Rock. Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen zoals Klassiek en Jazz.

Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle stem en zang gerelateerde vragen die ik krijg. Er zijn veel verkeerd begrepen methodes die nutteloos, tijdelijk nuttig, of juist geweldig zijn, maar verkeerd worden toegepast.

Diversiteit qua zang-coaching & stemtraining

Naast het ontwikkelen van een solide zangtechniek werk ik in de lessen ook graag aan stijl en performance gerelateerde onderwerpen en daarnaast ook met zelfmassage oefeningen. Daarnaast werk ik ook aan podium-presentatie, improvisatie en diverse muziekstijlen.

Je traint zo je zelfbewustzijn en je muzikaliteit en wordt zo deels je eigen zangcoach. Je beschikt hierdoor ook over nog meer vocale en muzikale mogelijkheden. Interpretatie en muzikaliteit vormen de basis voor een authentieke performance!

Mijn werk is te vergelijken met dat van een Personal Trainer en een Mentor. We trainen en versterken gericht de spieren die je gebruikt bij het zingen. Hierdoor kun je gemakkelijker en efficiënter geluid maken en stress vermijden.

De oefeningen die ik gebruik in mijn lessen verschillen per persoon. Je krijgt als vocalist een begrijpelijk inzicht in het ervaren van de fysieke wijzigingen qua stemgebruik. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen en aan te voelen volgt het hoorbare resultaat ook veel sneller!

Leer te zingen op gevoel, niet op klank

Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren van je stemgebruik maak je ook de verbinding met je gehele lichaam. Dit leidt ertoe dat het ‘spiergeheugen’, en de coördinatie van het stemgebruik, getraind worden. Dit resulteert in een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio. Zodoende kun je de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig maken.Kortom, de beste basis om vanuit artistieke keuzes te gaan maken is een solide techniek. Dit geeft je controle over je stem en houdt je stem flexibel. Hierdoor verdwijnen de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten en kun je optimal performen!

Kennis & kunde qua stemgebruik

Om als vocalist het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken.

Maar zingen is zo veel meer dan alleen techniek. Je techniek is slechts een middel. Het faciliteert je artistieke keuzes. Om je zangstem volledig te kunnen ontwikkelen trainen we, naast je technische zelfbewustzijn, ook je creatieve focus en strategie. Leer jezelf te onderscheiden.

Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door:

  • Een efficiënte sluiting van de stembanden
  • Een stabiele en consistente ademhaling, houding en spiercoördinatie
  • Het maximaliseren van de vocale akoestiek
  • De liefde voor zingen / performen!

Het vinden van de beste balans tussen technische en artistieke keuzes is een lastige klus. Graag help ik je hierbij! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze stemtraining en zanglessen en hoe ik jouw mogelijk verder kan helpen. Dit geldt ook als jij werkzaam bent als zangleraar of zangcoach en op zoek bent naar input en inspiratie voor je eigen lespraktijk. We horen graag van je.

Waarom werken met een stemcoach?

Het is voor elke muzikant belangrijk om een goed getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en performen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je juist de mogelijkheden van je stem beperkt.

Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen en je eigen zangcoach te zijn. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goed uitgangspunt is: wanneer het gemakkelijk en vrij aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed! Wanneer het geknepen en gespannen aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook niet zo goed.

Veelgestelde vragen over mijn aanpak & visie:

De aanpak per zangleraar verschilt zeker. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op korte termijn beter in wilt worden. Kies hier een zangdocent op uit.

Eerst moet je in staat zijn om te bepalen of een zangleraar zangtechniek doceert, door daadwerkelijk voor te doen hoe je een bepaalde passage technisch kunt benaderen. Of dat hij/zij voornamelijk stilistisch coacht. Dit laatste betreft vooral iemand die voordoet wat de melodie van een song betreft en wat de stilistische keuzes zijn die de oorspronkelijke artiest heeft toegepast.

Van de twee is de zangtechniek docent de belangrijkste, want zonder de technische mogelijkheden om vrij en helder te kunnen klinken over je gehele bereik ben je erg beperkt in het materiaal wat je aan kunt en zul je ook minder stilistische keuzes kunnen maken.

Een goede zangtechniek zangdocent is moeilijk te vinden. Vraag een simpele demonstratie van het kunnen van de zangdocent zelf – zeker daar waar gaat om het verbinden van de registers – voordat je lessen gaat volgen bij de betreffende docent. Laat hem/haar auditie doen!

Jazeker, we trainen ook zangcoaches en zangdocenten. Dit kan op verschillende manieren en combinaties hiervan. Bijvoorbeeld door leerlingen van Amsterdam Vocal Coaching les te geven en hier feedback op te ontvangen.

Een andere mogelijkheid is om de spreekwoordelijke ‘fly on the wall’ te zijn. Je bent dan aanwezig bij lessen die ik geef. Tijdens deze lessen maak je aantekeningen en mag je ook vragen stellen. Na de les bespreken we je aantekeningen en beantwoord ik je overige vragen.

Ben je enthousiast om bij ons training te volgen? Leuk, we kijken ernaar uit om van je te horen en om meer over je te weten te komen.

Regelmatig krijgen we CV’s opgestuurd. We nemen altijd contact met je opnemen naar aanleiding van jouw berichten en we bewaren CV’s altijd. Op dit moment hebben wij geen stageplaatsen beschikbaar.

Wel bieden we de mogelijkheid om als zangleraar (in spé), stemcoach en/of zangcoach inspiratie op te komen doen en te sparren over de onderwerpen waar je tegenaan loopt in jouw praktijk. Dit traject bepalen we samen en in overleg.

Ben je in opleiding tot zangleraar, of stemcoach, en op zoek naar extra input? Of heb je al een klantenkring opgebouwd als zangleraar, maar zoek je een sparringpartner en mentor? We horen graag van je.

Ja, dat is zeker mogelijk. Heesheid ontstaat vaak door spierspanning in de nek en rond het strottenhoofd. We helpen je graag met gerichte zelfmassage– en ademhalingsoefeningen en het opstellen van een oefenroutine om je heesheid aan de pakken!

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Scroll naar top
Video afspelen