Stemcoach, Zangleraar & Mentor

Privé zanglessen & stem-coaching waarbij een degelijke techniek gecombineerd wordt met passie & creativiteit

Martin Mol - Zang- en Stemcoach | Zangleraar Amsterdam
Martin Mol - Zangleraar | Zang- en Stemcoach, Mentor | Eigenaar Amsterdam Vocal Coaching

Mijn doel als zangleraar en zang- en stemcoach is simpel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen. Elke zangles stem ik af op jouw individuele vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, RnB, Country, Rock, en Folk. Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen, zoals Klassiek, Jazz en Musical.

Ik ben van mening dat er geen ‘one size fits all’ zangtechniek of model bestaat. Simpelweg omdat elk lichaam anders is en iedereen bovendien op een andere manier leert. Wanneer het gaat om te verbeteren stemgebruik is er vaak niet één specifieke oorzaak is aan te wijzen. Veelal betreft het een combinatie van verschillende factoren. Deze kun je niet allemaal zelf herkennen en aanpassen. Hiervoor heb je de hulp een stemcoach nodig die kan horen en zien wat jezelf niet kunt horen en zien. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen.

Mijn visie op Zang- en Stemcoaching

Om als vocalist het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken. Zodoende kun je de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig maken. Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door:
  • Een efficiënte sluiting van de stembanden
  • Een stabiele en consistente ademhaling en spiercoördinatie
  • Het maximaliseren van de vocale akoestiek
  • De liefde voor zingen!

Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle zang gerelateerde vragen die ik krijg in mijn zangstudio. Ik ben bekend met alle bekende zang- en spreekstem georiënteerde methodes en technieken. Daarnaast scherp mijn kennis en vaardigheden worden voortdurend bij.

Er zijn veel verkeerd begrepen lesmethodes die nutteloos, tijdelijk nuttig, of juist geweldig zijn, maar verkeerd worden toegepast. Door de combinatie van (recent) onderzoek, jarenlange ervaring en een netwerk van professionele collega’s, ben ik in staat om mijn klanten te kunnen begeleiden met echt effectieve trainingsmethodes. Daarmee wordt geen tijd verspild aan het trainen van verkeerde gewoontes.

Onderscheidende kennis en aanpak

Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. Dit zijn het fry-, borst-, mix-, kop-/falsetto-, flageolet-, en het fluisterregister. Steeds vaker blijkt dat ik hier, dankzij mijn kennis en ervaring, uniek in ben. Techniek zal wel altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek.

Naast het ontwikkelen van een solide zangtechniek werk ik in zanglessen ook aan stijl gerelateerde onderwerpen. Voorbeelden hiervan zijn: riffs, vibrato en effecten. Daarnaast werk ik ook aan podiumpresentatie, improvisatie en diverse muziekstijlen. Je traint zo je muzikaliteit en beschikt zo over nog meer muzikale mogelijkheden. Muzikaliteit en interpretatie vormen de basis voor een authentieke performance! Ze voegen gevoel en eigenheid toe aan je songs. Daarnaast zorgen ze voor een magische connectie met het publiek. Als laatste kan improvisatie je helpen bij het verder ontwikkelen van je eigen unieke stijl.

Fysiek en spier gerelateerd leren

De oefeningen die ik gebruik in mijn zanglessen verschillen per persoon. Je krijgt als vocalist een begrijpelijk inzicht in het ervaren van de fysieke wijzigingen qua stemgebruik. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen volgt het hoorbare resultaat ook sneller.

Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren van je stemgebruik maak je ook de verbinding met je gehele lichaam. Dit leidt ertoe dat het spiergeheugen, en de coördinatie van het stemgebruik, getraind worden. Dit resulteert in een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio!

Zing op gevoel en niet op klank

Het is voor elke muzikant belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. De beste zangers en zangeressen geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je de mogelijkheden van je stem beperkt.

Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen en je eigen zangleraar te zijn. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goed uitgangspunt is: wanneer het gemakkelijk en vrij aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed! Wanneer het geknepen en gespannen aanvoelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook niet zo goed.

Het beste vertrekpunt...

Kortom, de beste basis om vanuit artistieke keuzes te gaan maken is een solide techniek. Dit geeft je controle over je stem en houdt je stem flexibel. Hierdoor verdwijnen de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten. Het vinden van de beste balans tussen technische en artistieke keuzes is een lastige klus. Graag help ik je hierbij! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over onze stemtraining en zanglessen in Amsterdam en onze online zanglessen.
1. EEN UITGELIJND, FLEXIBEL LICHAAM: VOOR EEN EFFICIËNTE ADEMCONTROLE 100%
2. EEN SOLIDE TECHNIEK: VOOR CONTROLE EN FLEXIBILITEIT VAN DE STEM 100%
3. STIJL, INTERPRETATIE EN OVERGAVE: VOOR AUTHENTICITEIT 100%

Opleiding & Bijscholing

Na mijn studie aan het Rotterdam’s Conservatorium ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zanglessen, zangcoaching en stemtraining. Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte (zang)methodes en zangtechnieken. Hiertoe behoren onder andere: Complete Vocal Technique (CVT), Estill Voice Training (EVT), Speech Level Singing (SLS), Bel Canto, maar ook The Zen of Screaming, Lichtenberger Methode, Pahn en onderzoek van onder andere Ingo Titze.

Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholingscursussen, zanglessen, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere Las Vegas (SLS), Rome (SLS), Barcelona (SLS) en in London (Teacher Conferences, workshops, seminars en zanglessen). In New York volgde ik onder andere een lerarenopleiding en ook zanglessen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met diverse zangcoaches wereldwijd. In de sectie veelgestelde vragen lees je meer over onze aanpak en bijscholing.

Zangcoach | Vocalcoach

Schakel tussen Vocalist en Medisch Stemspecialist

Mijn passie en enthousiasme wil ik met zoveel mogelijk vocalisten delen. Daarnaast vorm ik als zangcoach ook graag een duidelijke schakel tussen vocalisten, KNO-artsen en logopedisten. Door mijn kennis en ervaring kan ik snel schakelen en een duidelijk trainingstraject opstellen en uitvoeren.

Vocalcoach TV

Tevens ben ik als zangcoach werkzaam voor diverse televisieprogramma’s. Onder andere voor: It Takes 2, Circus Gerschtanowitz, Bloed, Zweet & Tranen, The Winner Is…, The Voice, X-Factor, Holland’s Got Talent, Sing-It, PopStars en het Nationaal Song Festival.

Scroll naar top