rietjes-voor-stem-opwarming-en-cooling-down-sovt

Hoe kun je het beste je stembanden verzorgen – 3 Tips!

Stemverzorging kan per stem verschillen! Ook hier geldt: ‘one size does not fit all’.

Oefeningen die je helpen bij het verzorgen van je stem

Naast de gebruikelijke open deuren als: drink voldoende water, drink koffie met mate, stop met roken, vermijd alcohol en schraap je keel zo min mogelijk volgen in deze blog een aantal praktische tips en oefeningen die je stembanden verzorgen en zo in optimale conditie helpen houden.

1. Warm je stem altijd (kort) op

Over het algemeen is het sowieso aan te raden om je stem voor een ‘vocale inspanning’ op te warmen. De inhoud van een stemopwarming verschilt dus per persoon. Een docent die voor de klas staat en regelmatig met heesheid kampt zal misschien niet snel geneigd zijn om voor zijn dag begint een aantal toonladders te zingen.

Een zanger zal voorafgaand aan een show dit wel doen. Het kan hem tevens helpen om in de juist mindset te komen. De inhoud van deze stemopwarming zal ook per vocalist verschillen. Een voorbeeld: wanneer iemand gewend is om erg luid te zingen dan kan het fijn zijn om op te warmen met oefeningen die meer gericht zijn op het stretchen van de stem (kopstem georiënteerde oefeningen).

Een meer algemene vorm van het opwarmen van de stem (inzingen, vocaliseren) betreffen zogenaamde SOVT-oefeningen door een rietje, of door te bubbelen (Lax Vox). Meer voordeelden en een uitgebreide uitleg over SOVT-oefeningen vind je in het artikel ‘SOVT? Je stem zal je dankbaar zijn!’.

Science Behind Straw Phonation, Bron: The Voice Straw YouTube

Let op dat 5 tot 10 minuten zou moeten volstaan voor wat betreft het opwarmen van je stem. Wanneer je voelt dat je beduidend langer nodig hebt ga dan na wat je voelt en waarom je denkt langer nodig te moeten hebben. Een ervaren stemcoach zal je kunnen helpen om de voor jou best geschikte opwarm routine te vinden.

Vocal Straw Exercise, Ingo Titze, bron: YouTube

2. Zorg voor een optimale luchtvochtigheid

Je stembanden verzorgen doe je tevens door te zorgen voor een optimale luchtvochtigheid. Een vernevelaar is zeker een waardevolle aanvulling op de stemhygiëne van een professional. Het helpt om een ​​hardwerkende stem in tip-top conditie te houden als deze elke dag veel wordt gebruikt of zich vaak in een droge omgeving bevindt (zoals in een vliegtuig of in hotelkamers met airconditioning).

Het kan ook een belangrijk onderdeel uitmaken van een vocale warming-up en cooling-down, en het kan worden gebruikt als een kickstart qua hydratatie als je vroeg op de dag moet zingen. Het drinken van water is echter nog steeds het beste om uitdroging van de stemplooien te voorkomen.

Door ook te zorgen voor een optimale luchtvochtigheid van de ruimte waarin je je veel bevindt, waaronder natuurlijk je slaapkamer, doe je je stemplooien ook groot plezier. Wanneer een dergelijk luchtbevochtiger ook over een ioniserende functie beschikt verbeterd deze ook nog eens de luchtkwaliteit door de binnenlucht met negatieve ionen te verrijken.

3. Zorg voor voldoende (stem)rust

Je stembanden verzorgen doe je misschien wel het beste door ze rust te geven. Door gericht je stem rust te gunnen geef je je lichaam de kans om te herstellen na een inspanning. Tijdens deze stemrust kan het fijn zijn om het gebied rond stem te masseren. Dit kun je doen met de oefeningen uit onderstaand filmpje. Je kunt deze oefening ook deels te integreren in je warming-up.

Dr Reena Gupta, Laryngologist: Understanding and looking after your voice, Bron: Eric Whitacre’s Virtual Choir YouTube

Tot slot

Je stembanden verzorgen vergt niet veel tijd, alleen wat gerichte focus en regelmaat. We helpen je graag met het vinden van de voor jou meest geschikte vorm van stemonderhoud. Samen bepalen we welke routine voor jou, wat betreft het inzingen, en welke routine voor een mogelijke cooling-down, op korte termijn het beste geschikt is. Zodoende houd je jouw stem in optimale conditie!

Lesafspraken inplannen kan gemakkelijk via ons online boekingssysteem. Groet en tot snel!

leren-zingen-zangles-amsterdam-eigen-stem-singing-lessons

Effectief leren zingen 101 ¯\_(ツ) – UPDATED

Deze blogpost gaat verder in op mijn aanpak en visie op leren zingen ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ Nee, je hebt geen zangles nodig om te leren zingen. Maar zangles kan een zeer effectief middel zijn

stemtraining-palet-klankkleuren

Stemtraining legt focus op 1 palet & bekent geen kleur

De mogelijkheden van je stem zijn geen vaststaand gegeven, maar effectief te trainen Je kunt je stem(kleur) en je bereik verder ontwikkelen met de juiste coaching Stemtraining gaat ongetwijfeld voor velen een grijs gebied zijn. Je traint een instrument wat je niet kunt zien

efficient-oefenen-stemtraining-focus

Effectief oefenen: hoe 5 min. helpen!

Hoe kan ik het beste mijn stem oefenen? Hier is het antwoord! Effectief oefenen dankzij de juiste kennis, kunde & intentie Door te weten wat op korte termijn de technische verbeterpunten zijn van je stemgebruik kun je je stem gericht trainen in je oefensessies.

zangoefeningen-train-je-tong-beperk-kaakspanning

13 zangoefeningen die ultiem voor je tong zijn!

Zangoefeningen om de samenwerking tussen kaak en tong te ontmoedigen Zingen en spreken is UITademen, soms vergeten we dat De kaak en de tong werken onder andere samen wanneer je bijt en wanneer je slikt. Wanneer we zingen en spreken willen we de kaak

Ook je zangstem moet kunnen beschikken over een licht én een donker element!

Hoe bepaal je welk type zangstem je hebt? Alt, tenor, of bas?

Met de juiste training kan elke gezonde spreekstem elk genre (leren) zingen! [ˌkjaroˈskuːro] – licht én donker in 1 Vaak krijg ik de vraag: ‘Welk type zangstem heb ik?’. In hedendaagse muziekstijlen (Pop, Rock, RnB, Country, etc.) is het minder van belang welk type

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 zangmethode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten zijn vaak gewend om te horen “Doe nooit [voeg stemgebruik in]” met dien verstande dat, wat het ook is, het “ongezond” is

Scroll naar top
Video afspelen