Echt overtuigen als vocalist dankzij deze 10 top strategieën!

beter-leren-zingen-10-strategien-amsterdam-vocal-coaching-zanging

Leren zingen betreft een vaardigheid. Echt overtuigen als vocalist betreft zeker ook een vaardigheid, waar velen al snel de neiging hebben over te denken zoals ze denken over het winnen van de loterij: “Goh, wat zou het leuk zijn als ik zo als … kon zingen…”, “Denk eens aan het plezier en de mogelijkheden wat ik zou kunnen doen met die nieuwe vaardigheden en capaciteiten!”, “Maar de kans om dit te bereiken is zo klein dat me dat gaat lukken.. Laat maar.” Wil je echt overtuigen als vocalist dien je te beschikken over een betrouwbare stem. Dit artikel biedt je een structuur om dit plezierig te bereiken!

Je hebt geen geluk, jeugdigheid of zelfs een hoog IQ nodig om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ook niet als jij wilt kunnen overtuigen als vocalist en als performer. Alles wat je nodig hebt is een beetje elleboogvet en de juiste leertechnieken!

Deze 10 technieken geven je het kader wat je nodig hebt om vocaal meesterschap te bereiken en te overtuigen als vocalist!

1. Gooi het idee van het hebben van een specifieke leerstijl overboord

Ben je een visuele ingesteld? Of is je leerstijl kinesthetisch of auditief? Ik zal je een geheim vertellen: jij bent geen van deze.

Hoe graag we ook zouden willen geloven dat we beter leren in een bepaalde stijl, de waarheid is dat deze weinig invloed hebben op ons vermogen om te leren.

In een intrigerende lezing op TEDx deelt dr. Tesia Marshik een verrassend feit: 40 jaar onderzoek naar leerstijlen heeft uitgewezen dat het geen enkel verschil maakt om leerstijlen af ​​te stemmen op leerstijlen. In haar eigen experimenten ontdekte dr. Marshik dat studenten op dezelfde manier leerden, ongeacht de manier waarop de stof aan hen werd gepresenteerd.

Learning styles & the importance of critical self-reflection | Tesia Marshik | TEDxUWLaCrosse, bron: TEDx Talks YouTube

Een andere studie was iets botter in zijn oordelen:

Het contrast tussen de enorme populariteit van de leerstijlenbenadering binnen het onderwijs en het gebrek aan geloofwaardig bewijs voor het nut ervan is naar onze mening opvallend en verontrustend.

Toch blijft de mythe van leerstijlen bestaan, zoals een snelle Google-zoekopdracht je zal laten zien. Dus, wat is echt de beste manier om te leren? Het hangt ervan af wat je in de eerste plaats probeert te leren.

Als je bijvoorbeeld een nieuwe taal probeert te leren, lees dan niet alleen het leerboek. Kijk tv-programma’s, luister naar muziek en praat met een native speakers.

In een tijd waarin alles met één druk op de knop beschikbaar is, zijn er veel manieren om te leren. De sleutel is interactie met de informatie. Het gebruik van meerdere bronnen zal je hierbij helpen. Blijf niet alleen bij boeken, maar verzamel ook relevante video’s, podcasts, films en blogs! 😉

2. Maak het meer betekenisvol voor jezelf: waarom wil je overtuigen als vocalist?

Een belangrijke reden waarom zogenaamde ‘leerstijlen’ niet werken, is omdat we dingen leren in termen van betekenis. Het vinden van betekenis in ons leren is de sleutel.

Een studie uit 1973 van Chase en Simon illustreert dit goed. In het eerste deel van de test kregen amateur- en ervaren schakers een schaakbordopstelling van een lopende partij te zien en werd hen gevraagd zich de positie van de stukken te herinneren. Terwijl amateurspelers zich nauwelijks een positie konden herinneren, konden de experts zich de meeste herinneren. De experts zien de strategie, de betekenis achter waarom de stukken zijn waar ze zijn.

In het tweede deel kregen experts en amateurs borden te zien met de schaakstukken willekeurig gerangschikt en gevraagd om ze terug te roepen. Beide groepen presteerden ongeveer even goed. Deze keer konden de experts geen echt verband of betekenis vinden in de manier waarop de stukken zijn gerangschikt.

Hetzelfde geldt voor leren. We hebben allemaal verschillende feiten en cijfers op school geleerd, maar hoeveel daarvan herinneren we ons eigenlijk? Alleen de informatie die voor ons betekenisvol was, die we hebben kunnen verbinden met ons eigen leven en onze ervaringen.

Als je jezelf probeert te dwingen om willekeurige feiten uit je hoofd te leren, zul je ze waarschijnlijk vergeten. Herinner je je al die keren dat je formules probeerde te onthouden zonder de relevantie ervan te begrijpen? Om ervoor te zorgen dat jouw leerproces beklijft, is het belangrijk om verbanden te leggen in het echte leven en te zien hoe het in het grotere geheel past.

Probeer de volgende keer dat je een zangles volgt, in plaats van een methode of techniek uit het hoofd te leren, te begrijpen welke relevantie deze in de praktijk heeft en hoe je deze in je voordeel kunt gebruiken. Je zult merken dat je de concepten veel sneller begrijpt. Zodoende blijf jij overtuigen als vocalist, zonder een stap terug te moeten doen dankzij een informatie overload.

3. Beter leren zingen door het te doen

Mensen leren van nature en we leren het beste wanneer we de taken uitvoeren die we proberen te leren. Hoe goed je cijfers ook waren op school, het grootste deel van je leren vindt plaats zodra je de werkplek betreedt en begint toe te passen wat je hebt geleerd.

Investeer dus niet al je tijd in het leren van het jargon en de theorie — duik er zo snel mogelijk in om de vaardigheid met vallen en opstaan ​​onder de knie te krijgen. Ontwikkel nieuwe gewoonten om je nieuwe vaardigheden af ​​te dwingen. Begin klein en beloon jezelf om een ​​gedragspatroon op te bouwen dat zal versterken wat je leert.

4. Bestudeer je idolen en oefen pas daarna

Aspirant-schrijvers horen keer op keer dat de beste manier om beter te schrijven is door veel boeken te lezen,vooral de klassiekers. Waarom? Omdat ze veel meer leren door de schrijfstijlen van grote schrijvers te bestuderen, dan door een cursus schrijven te volgen.

Laten we dit advies een stap verder nemen. Hoewel het bestuderen van de groten essentieel is, is het meer een passieve oefening. Om er profijt van te hebben, moet je dat leren ook toepassen op je eigen werk.

Een manier om dit te doen is door experts na te bootsen totdat je uiteindelijk je eigen stijl en techniek ontwikkelt. Wat doen jouw idolen om te overtuigen als vocalist en/of als performer?

“Ik nam een ​​paar van de papieren (uit het tijdschrift The Spectator), maakte korte hints van het sentiment in elke zin, legde ze een paar dagen opzij en probeerde toen, zonder het boek te bekijken, de papieren opnieuw in te vullen, door elk gesuggereerd gevoel uitvoerig uit te drukken, en zo volledig als het eerder was uitgedrukt, in alle geschikte woorden die bij de hand zouden kunnen komen.”

Benjamin Franklin

Bij het vergelijken van zijn werk met de originelen, ontdekte hij waar hij tekortschoot, en begon de verhalen om te zetten in gedichten en dan weer terug. Zo leerde hij zich beter te uiten.

Deze vorm van leren kan ook op leren zingen worden toegepast. Vergelijk jouw stem met die van je idolen en je ziet gebieden die verbetering behoeven. Ga dan terug naar stap 3 en blijf je vaardigheden oefenen. Je zult het verschil merken.

5. Doceer wat je leert

Een van de meer verrassende manieren waarop je een nieuwe vaardigheid kunt leren, is door deze aan iemand anders te leren. Er is veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen, maar één studie illustreert het bijzonder goed.

In het onderzoek bestuderen twee groepen deelnemers dezelfde passage, met verschillende verwachtingen. De ene groep zou het later leren, de andere verwachtte er een toets over. Uiteindelijk werden beide groepen uiteindelijk getest op het materiaal. Raad eens welke groep het beter deed? Ja, degene die verwachtte het te leren.

Waarom is dit zo’n effectieve manier van leren? Want als we leren met de intentie om les te geven, breken we de stof voor onszelf op in eenvoudige, begrijpelijke brokken. Het dwingt ons ook om het onderwerp kritischer en grondiger te onderzoeken, waardoor we het beter kunnen begrijpen.

“If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”

Albert Einstein

Je hoeft geen onderwijskundige te zijn om deze truc te gebruiken. Probeer uit te leggen wat je leert aan vrienden of collega’s. Kijk of je in eenvoudige woorden kunt uitdrukken wat je leert. De resultaten zullen je misschien verbazen.

6. Besteed meer tijd aan het oefenen van dingen die je moeilijk vindt

Oefenen op zich is geweldig, maar als je dingen oefent die je goed kent, doe je het verkeerd. Om uit te blinken in welke vaardigheid dan ook, moet je jezelf uit je comfortzone duwen en dingen oefenen waar je niet goed in bent. Dit staat bekend als doelbewust oefenen en werd gepopulariseerd door Anders Ericsson.

Ericsson en zijn team bestudeerden deskundige atleten, violisten en geheugenkampioenen en ontdekten dat ze veel tijd besteedden aan het verbeteren van gebieden waar ze zwak waren. Daarnaast raadpleegden ze hun docenten om erachter te komen waar ze precies tekort kwamen.

Naast meer tijd besteden aan je zwakke punten, benadrukt Ericsson ook het belang van concentratie tijdens het oefenen. Als je aan het oefenen bent terwijl je geest alle kanten opgaat, krijg je er niet veel uit.

Dus de volgende keer dat je gaat zitten om een ​​nieuwe vaardigheid te oefenen, stap dan uit je comfortzone en daag jezelf uit. Concentreer u op wat voor u het moeilijkst is, en na verloop van tijd zult u merken dat u een hoger niveau van algehele efficiëntie bereikt.

7. Pauzeer regelmatig

De hersenen hebben twee modi: gefocust en diffuus. Om te leren gebeuren, zijn beide modi even belangrijk.

In de gefocuste modus kun je de kern van een probleem leren. In de diffuse modus kun je het grote geheel beter zien en alles samenbrengen. Je hebt dit misschien opgemerkt onder de douche, als je je niet op iets in het bijzonder concentreert, dan herinner je je plotseling een feit dat je ontging, of de oplossing voor een probleem.

Het is belangrijk om je brein een tijdje te laten ontspannen na een bijzonder intense studie- of oefensessie, zodat het de tijd krijgt om de punten met elkaar te verbinden.

Een goede manier om dit te oefenen is het gebruik van de Pomodoro-techniek, waarbij je 25 minuten aan een project werkt en jezelf daarna 5 minuten pauze gunt. Na vier van dergelijke sessies (dat wil zeggen 100 minuten werken, met 15 minuten pauze) neem je nog een pauze van 15-30 minuten. Deze techniek helpt je geest gesterkt te houden en zorgt ervoor dat je geen mentale vermoeidheid oploopt.

Even belangrijk is leren hoe je productief kunt uitstellen, zodat je hersenen de tijd hebben om zichzelf echt op te laden.

8. Test jezelf

We hebben allemaal een wekelijk aan schoolexamens, maar weet je hoe effectief ze zijn om je te helpen leren? Blijkt dat testen een van de beste manieren is om leren te stimuleren, zelfs als je alleen aan het oefenen bent en geen examen met hoge inzetten doet.

Testen overtreft zelfs methoden zoals het opnieuw lezen en herzien van notities als het erom gaat ervoor te zorgen dat je leerstof blijft hangen. Uit een onderzoek van de studietechnieken van topstudenten door Elevate Education bleek dat terwijl de meeste studenten noten herlezen voor examens, topstudenten hun tijd besteden aan het oplossen van problemen en het maken van oefenexamens.

Waarom is testen zo effectief? Testen laat je zien hoe goed je kunt gebruiken wat je hebt geleerd. Dat is toch het uiteindelijke doel van leren?

9. Zoek een mentor die je helpt overtuigen als vocalist

Mentorschap is misschien wel de snelste manier om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Een mentor helpt je door je vakgebied te navigeren door perspectief en ervaring van onschatbare waarde te bieden.

“Hoewel een echte mentor misschien moeilijk te vinden is, is het niet onmogelijk. Als je er een in gedachten hebt, begin dan met het opbouwen van de relatie, net zoals je met ieder ander zou doen. Leid niet met “Wil je mijn mentor zijn?” (Dat is hetzelfde als iemand ten huwelijk vragen op de eerste date.) Leer ze in plaats daarvan kennen. Zoek naar mogelijkheden om genereus te zijn. Begin klein en kijk waar het heen gaat.”

Businesscoach Michael Hyatt

De sleutel is beginnen – het ergste wat iemand kan doen is nee zeggen, dus vraag het!

10. Wees nieuwsgierig

overtuigen-als-vocalist-effectief-oefenen-zangles

Niets stimuleert het leren zo goed als nieuwsgierigheid! In plaats van je te laten leiden door een leerboek/methode, neem jij het voortouw. Zoek antwoorden uit vele bronnen. Leer niet alleen theorieën en technieken uit het hoofd, stel ze bij elke stap in vraag. Bedenk waarom ze ertoe doen, waarom ze relevant zijn. Speel met de beschikbare tools en kennis. Kijk wat je uiteindelijk ontdekt! Je zou zelfs jezelf kunnen verrassen!

Tot slot: overtuigen als vocalist is dus zeker een optie!

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog over hoe jij kunt overtuigen als vocalist? We horen graag van je. Je kunt gemakkelijk contact opnemen via het contactformulier op deze site. Wil je graag een vrijblijvend introductiegesprek aanvragen? Ook dat kan, naast het inplannen van lesafspraken, gemakkelijk online via onze online agenda.

Heb je suggesties voor een onderwerp van een aanstaande blogpost? We zijn erg benieuwd!

Much love,

AMSTERDAMVOCALCOACHING.com

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar boven