Amsterdam Vocal Coaching werkt met ambitieuze en professionele
vocalisten van
leeftijden en niveaus in individuele zanglessen

Aan alle vocalisten!

Martin Mol - Vocal Expert
Martin Mol | Vocal Coach & Oprichter AVC

Mijn doel als zangcoach is simpel: vocalisten helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen. Elke zangles stem ik af op jouw individuele vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, RnB, Country, Rock (ook Screaming), en Folk. Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen, zoals Klassiek, Jazz en Muziektheater.

Mijn lesmethode slaat een brug tussen diverse methodes, technieken en onderzoeken. Ik ben van mening dat er geen ‘one size fits all’ zangtechniek of model bestaat. Simpelweg omdat elk lichaam anders is en iedereen bovendien op een andere manier leert. Wanneer het gaat om te verbeteren stemgebruik, of eventuele stemklachten, is er vaak niet één specifieke oorzaak is aan te wijzen. Veelal betreft het een combinatie van verschillende factoren. Deze kun je niet allemaal zelf herkennen en vervolgens aanpassen. Hiervoor heb je de hulp een coach nodig. Een coach kan horen en zien wat jezelf niet kunt horen en zien. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen. Onder andere door het geven van concrete en snelle antwoorden die leiden tot positieve, waarneembare resultaten!

De lesmethode en de visie op zangtechniek van Amsterdam Vocal Coaching

Om als vocalist het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken. Zodoende kun je de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig maken. Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door:

  • Een efficiënte sluiting van de stembanden
  • Een stabiele en consistente ademhaling en spiercoördinatie
  • Het maximaliseren van de vocale akoestiek
  • De liefde voor zingen!

Mijn privé lessen combineren een degelijke techniek met passie en creativiteit!

Onderscheidende aanpak en kennis

Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle zang gerelateerde vragen die ik krijg in mijn zangstudio. Ik ben bekend met alle bekende zang- en spreekstem georiënteerde methodes en technieken. Mijn kennis en vaardigheden worden voortdurend aangescherpt.

De nadruk qua techniek ligt onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters. Dit zijn fry, borst-, mix-, kop-/falsetto, flageolet, en fluister-stem. Steeds vaker blijkt dat ik hier, dankzij mijn kennis en ervaring, uniek in ben. Techniek zal wel altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek.

Vocale akoestiek: zing op gevoel en niet op klank!

Het is voor elke muzikant belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. De beste zangers en zangeressen geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je je vocale vrijheden beperkt.

Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goede stelregel is: wanneer het gemakkelijk en vrij voelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed. Wanneer het geknepen en moeilijk aanvoelt, klinkt het waarschijnlijk niet zo goed als je gehoor doet denken.

Fysiek en spier gerelateerd leren

De oefeningen die ik gebruik in mijn lessen zijn specifiek toegespitst op de vocalist in kwestie. Dit geeft de vocalist een begrijpelijk inzicht om de fysieke wijziging(en) qua stemgebruik te leren ervaren. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen volgt het hoorbare resultaat ook sneller.

Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren van je stemgebruik maak je ook de verbinding met je gehele lichaam. Dit leidt ertoe dat het spiergeheugen, en de coördinatie van het stemgebruik, getraind worden. Dit resulteert in een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio!

Zangstudio

De zangstudio van Amsterdam Vocal Coaching heeft een warme en uitnodigende sfeer. Zodoende zal iedereen zich snel thuis voelen tijdens zijn/haar zanglessen. In studio is tevens een aantal producten uit de webshop voorradig.

Wg-Plein 401 – 1054 SH Amsterdam
  • Maandag – Vrijdag 10:00 – 22:00
  • Zaterdag – Zondag 11:00 – 17:00/16:00

Amsterdam Vocal Coaching is gehuisvest in het AOC (Amsterdams Ondernemers Centrum) in Amsterdam Oud-West. Het AOC is gemakkelijk te bereiken. Klik hier voor een routebeschrijving vanaf je huidige locatie. Kom je met de auto? Dan kun je deze (betaald) parkeren in de straten rondom het AOC, of in de parkeergarage onder het Wg-Plein.

Wanneer je les overdag ingepland staat kom je het AOC gebouw binnen via de rode entree. Wanneer je les na 17.30, of in het weekend, ingepland staat, kom je het AOC gebouw binnen via de witte schuifdeuren (links van de rode entree). Aanbellen doe je door 401 + het belsymbool in te toetsen op de intercom. Unit 401 bevindt zich op de derde etage.

Testimonials

CV: Up-to-date kennis | Bijscholing

Na mijn studie aan het Rotterdam’s Conservatorium ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zanglessen en zangcoaching. Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte (zang)methodes en zangtechnieken. Hiertoe behoren onder andere: CVT, EVT, SLS, Belcanto, maar ook The Zen of Screaming, Lichtenberg en Pahn. Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholingscursussen, zanglessen, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere Las Vegas (SLS), Rome (SLS), Barcelona (SLS) en in London (Teacher Conferences, workshops, seminars en zanglessen). In New York volgde ik onder andere een lerarenopleiding en ook zanglessen.

Schakel tussen vocalist en medisch stemspecialist

Graag wil ik mijn passie en enthousiasme met zoveel mogelijk zangers en zangeressen delen. Daarnaast vorm ik ook graag een duidelijke schakel tussen vocalisten, KNO-artsen en logopedisten. Door mijn kennis en ervaring kan ik snel schakelen en een duidelijk trainingstraject opstellen en uitvoeren.

Vocalcoach TV

Tevens ben ik als vocalcoach werkzaam voor diverse televisieprogramma’s. Onder andere voor: It Takes 2, Bloed, Zweet & Tranen, The Winner Is…, The Voice, X-Factor, Holland’s Got Talent, Sing-It, PopStars en het Nationaal Song Festival.