Open vs gesloten klinkers

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een veel gebruikte tool is het wijzigen van klinkers in de songtekst. Door een andere klinker te zingen lukt het vaak wel om een hoge noot met gemak te zingen! De kunst is om een klinker te kiezen die de uitspraak van het woord niet hoorbaar aantast. Vaak wordt dit echter overdreven waardoor de uitspraak wel hoorbaar verandert. Hieronder een kleine uiteenzetting over het verschil tussen open- en gesloten klinkers.

Open klinkers hebben een platte tongstand. De tong ligt zodoende vrij plat achter in de mond. Hierdoor neemt de druk onder onze stemplooien aanzienlijk toe naarmate we hoger gaan in ons bereik, en zal het volume op hoge noten toe willen nemen. Open klinkers hebben zodoende de neiging om te ‘vervormen’ in het hoog.

Gesloten klinkers hebben een verhoogde tongstand. Het achterste gedeelte van tong is hierbij verhoogd en naar voren gericht (de tongstand van de ‘i’ betreft de hoogste tongstand). Hierdoor zal de druk onder de stemplooien minder snel willen toenemen en ‘vervormen’ de klanken niet. Gesloten klinkers blijven veelal hetzelfde klinken over ons gehele bereik en ze zijn ook zachter op de stem.

Door de verhoogde en naar voren geplaatste stand van de tong kun je gemakkelijker doseren (o.a. qua volume, vibrato en emotie). Het gebruiken van meer gesloten klinkers (ipv de open, naar voren gerichte varianten) vormt een belangrijk onderdeel van het bekend worden met de mix-stem. Meer over de mix-stem lees je in het artikel ‘De mix-stem – The Holy Grail‘. Omdat de Nederlandse taal doorspekt is met open klinkers is het vaak lastig (fysiek en mentaal) voor ons om deze te kunnen verwisselen voor een andere klinker/klank, die zachter is op de stem. Maar: oefening baart kunst!

De tong is ook een ‘usual suspect’ wanneer het spierspanning betreft. In mijn lessen werken we aan het tegengaan en voorkomen van deze spierspanning. Dit doen we door oefeningen door te nemen op specifieke klanken en je krijgt zelfmassage oefeningen. De oefeningen die we aan de piano doen leg ik ook altijd uit: waarom doen we welke oefening en hoe kun je vervolgens zelf verder oefenen!

Meer informatie over gesloten en open klinkers/klanken? Plan vandaag nog je eerstvolgende afspraak!

More to explorer

rietjes-voor-stem-opwarming-en-cooling-down-sovt

Hoe onderhoud ik mijn stem?

Onderhoud van de stem kan per stem verschillen! Ook hier geldt: ‘one size does not fit all’. Over het algemeen is het sowieso aan

houd-je-ribbenkast-flexibel-mobiel

Houd je ribbenkast mobiel & flexibel!

Voor een optimale ademhaling is het belangrijk om over een flexibele ribbenkast te kunnen beschikken. Wanneer we optimaal ademen bewegen alle 100

zingen kan je algehele gezondheid verbeteren en je stressbestendiger maken

Waarom zingen gelukkig maakt

De langste en meest krachtige zenuw in ons lichaam is de nervus vagus. De nervus vagus maakt onderdeel uit van het parasympathisch

Scroll naar top