Mond wijd open en zingen maar! NEE!!

je-wilt-nooit-afhankelijk-zijn-van-een-ver-geopende-mond-om-een-noot-te-zingen

Doe je mond wijd open en zingen maar! Klinkt als een goed advies. Maar dat is het niet. Zingen met een brede mondstand ziet er groots en dramatisch uit en geeft ons het gevoel dat we onze uiterste best doen. Het promoot echter in feite een slechte stemtechniek. Als je je mond enorm ver opent, loop je het risico dat je te veel lucht, volume en kracht gebruikt om een noot te halen. Deze gewoontes zijn niet alleen onbetrouwbaar, maar ze kunnen ook tot vocale vermoeidheid en zelf tot schade leiden.

Stel je voor dat je over een koord loopt. Je zou niet over het koord willen rennen of springen, tenzij je je comfortabel en zelfverzekerd voelt tijdens het lopen. Beheers op dezelfde manier je songs eerst met je mond in een natuurlijke en neutrale positie. Later, als je techniek solide is, kun je de nuances – en de bijbehorende visuele dramatiek – gaan ontdekken van een zo wijd geopende mond als je maar wilt!

Een van de beste zangoefeningen is het zingen met een gesloten mond. Jessie J geeft een demonstratie!

Jessie J sings with her mouth closed – Bron: The Graham Norton Show – BBC One YouTube

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Stel ze gemakkelijk via ons online contactformulier.

Wil je graag een zangles inplannen? We bieden zowel zanglessen en stemtraining aan in Amsterdam, als online via Zoom. Je lesafspraken plan je gemakkelijk in via de online agenda.

Categories

Alle berichten
Ademhaling
Leren zingen
Methode
Mindset
Mythes
Spierspanning
Stemtraining
Stemverzorging
Zangles
Zangtechniek
Zelfmassage

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar top