de-mix-stem-holy-grail

Het beste van 2 werelden: mix-stem!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De meest gebruikte kwaliteit in het zingen is onze mix-stem

Je mix kan zowel luid, als zacht en dat allemaal op dezelfde noot!

Hoe train ik mijn mix-stem? De vraag die ik het meeste krijg. Logisch, dit is de instelling die alle grote artiesten zoals Ariana Grande, Justin Bieber, Bruno Mars en P!nk veelal gebruiken. Tegelijkertijd is het ook vaak de instelling van ons stemgebruik die de meeste training en het meeste onderhoud vergt. Ik merk dat er veel onduidelijkheid bestaat over de mix-stem in Nederland. Zeker ook omdat er vaak halsstarrig wordt vastgehouden aan bepaalde methodes, zangtechnieken en/of inzichten.

Er bestaan verschillende termen voor de mix-stem. De ene term heeft het over twang om niet van klankkleur te hoeven wisselen. Dit kleurt alleen zelf de klank nogal behoorlijk. Zodoende gaan mijns inziens stemmen hierdoor op elkaar lijken. De methode mag volgens mij nooit aristieke keuze gaan maken. Daar ga jij over en je mix kan je hier nogal bij helpen!

Onthoud dat wetenschap geen waarheid betreft, maar slechts één perspectief. Zingen heeft met meer dan techniek te maken. Daarnaast heb ik een vooraanstaande onderzoeker naar stemgebruik eens horen zeggen: ‘Het onderzochte stemgebruik betrof dat van een zangeres die ik goed vond. Adele krijg ik helaas waarschijnlijk niet bereid om in mijn scan te gaan.’.

leer-fysiek-en-spier-gerelateerd-zingen-zangdocent
Wetenschap betreft slechts één perspectief. Daarom werk ik vanuit meerder methodes en staat het trainen van de mix-stem voorop.

De mix-stem is juist zo bijzonder omdat deze voor een naadloos en verbonden bereik zorgt, zonder een hoorbare overgang! De klankkleur en het gemak (qua hoorbare stembelasting) van spreekstem kun je door een getrainde mix-stem over je gehele bereik toepassen. Natuurlijk helpt twang je hierbij om het te trainen, maar je hoeft niet als een eend te (blijven) klinken, haha!

Hoe onze mix-stem stembreuken weghaalt

Terug naar de mix. De mix-stem is een stemregister en bevindt zich tussen onze borststem en onze kopstem en het combineert ingrediënten van beide stemkwaliteiten. Door ingrediënten van onze borststem te combineren met ingrediënten van onze kopstem ontstaat een naadloos geheel. Ons stemgebruik kent van nature diverse ‘stembreuken’. Wanneer je niet leert om je stembereik naadloos te leren verbinden blijf je deze stembreuken ervaren.

De vocalist in kwestie moet zodoende behoorlijk werken, wanneer deze zo goed als alleen bekend is met zijn borststem en de bijbehorende karakteristieken hiervan: de klank van je spreekstem, wanneer extra aangezet: autoritair, vol en dwingend.

Een ander voorbeeld kan zijn wanneer een vocalist meer vertrouwd is met zijn kopstem en de bijbehorende karakteristieken hiervan: een lichter stemgebruik, wat makkelijker hoge noten toelaat, maar minder urgent is dan onze borststem. Die laatste gaat alleen niet makkelijk mee het hoog in.

Hoe onze mix-stem doseren toelaat

De mix-stem laat ons dus doseren qua volume, haalt druk weg bij de stemplooien, ontziet de spieren rond het strottenhoofd en zorgt voor een moeiteloos stemgebruik op spreekstemvolume. Ze combineert dus eigenschappen van onze borststem met eigenschappen van onze kopstem. Hiermee zijn dus ontelbare schakeringen mogelijk.

tips-voor-groei-en-ontwikkeling-mix-stem
Geen obstakels meer dankzij onze mix-stem!

Denk aan een dimmer versus een normale schakelaar. Ben je alleen bekend met je borststem en je kopstem, dan is er sprake van een stembreuk (en meerdere kleinere) welke je kan ervaren als een schakelaar. Aan is bijvoorbeeld luid en stevig, uit is dun en iel. Er zitten geen andere standen en mogelijkheden tussen.

Door je mix-stem te trainen beschik je over een dimmer qua stemgebruik en heb je ontelbare keuzes. Zowel qua volume als qua klankkleur en emotionele zeggingskracht. Je bereik vormt een naadloos geheel waarbinnen je de dimmer kunt opdraaien (meer body), of terugschroeven (minder body).

Meer borststem in je mix, betekend dus een luidere klank, maar zonder dat je aan het forceren bent. Meer kopstem in je mix betekend een lichtere klank, zonder dat het iel hoeft te klinken. Hierdoor zijn de beschikbare klankkleuren talrijk. Zodoende wordt de emotie van je performance leidend! Niet onwetendheid, of een vooraf aangeleerde stemfunctie, maar een oprechte performance bepaald de intentie en het volume, wanneer je beschikt over een getrainde mix-stem. Wat wil je nog meer!

Je mix-stem trainen vergt geduld, drive en focus

Net zoals met elke motorische vaardigheid die je aanleert heeft het tijd, drive en focus nodig om beter te worden. Omdat het trainen van de mix-stem een andere setting van ons stemgebruik vraagt dan welke volstaat voor het spreken van de Nederlandse taal vergt het de nodige focus, tijd en energie. Maar dat is allemaal gelukkig te overzien!

Tot slot

De mix-stem is één van de meest beschreven onderwerpen in de zangwereld. Zodoende ontstaat er ook veel verwarring over het gebruik ervan, de bijbehorende klankkleur en de toepassingen ervan. Heb je vragen naar aanleiding van deze blog post over de mix-stem? Ik hoor graag van je.

Ik zie dagelijks mensen veranderen door de impact van stemtraining en het ontwikkelen van hun mix-stem. Je kunt vaak veel meer dan je zelf denkt. Zingen en performen is vooral leuk, ontspannend en je groeit erdoor als persoon. Ik beloof je dat je tot meer in staat bent dan je voor ogen had en dat je al na je eerste les een duidelijk inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden van je stemgebruik en overtuiging als performer.

Ik help je graag verder met leren vinden en verder trainen van jouw mixstem. Ja, iedereen kan leren zingen. En ja, elke gezonde spreekstem kan elk genre (leren) zingen. Ik werk met profs, semi-profs en absolute beginnelingen. Iedereen is van harte welkom. Zowel in de zangstudio in Amsterdam, of online via Zoom.

Wil je na het lezen van deze blogpost een les inplannen? Dit kan gemakkelijk via ons online boekingssysteem. Je ontvangt ter bevestiging automatisch een bevestiging in je inbox!

leren-zingen-zangles-amsterdam-eigen-stem-singing-lessons

Effectief leren zingen 101 ¯\_(ツ) – UPDATED

Deze blogpost gaat verder in op mijn aanpak en visie op leren zingen ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ Nee, je hebt geen zangles nodig om te leren zingen. Maar zangles kan een zeer effectief middel zijn

stemtraining-palet-klankkleuren

Stemtraining legt focus op 1 palet & bekent geen kleur

De mogelijkheden van je stem zijn geen vaststaand gegeven, maar effectief te trainen Je kunt je stem(kleur) en je bereik verder ontwikkelen met de juiste coaching Stemtraining gaat ongetwijfeld voor velen een grijs gebied zijn. Je traint een instrument wat je niet kunt zien

efficient-oefenen-stemtraining-focus

Effectief oefenen: hoe 5 min. helpen!

Hoe kan ik het beste mijn stem oefenen? Hier is het antwoord! Effectief oefenen dankzij de juiste kennis, kunde & intentie Door te weten wat op korte termijn de technische verbeterpunten zijn van je stemgebruik kun je je stem gericht trainen in je oefensessies.

zangoefeningen-train-je-tong-beperk-kaakspanning

13 zangoefeningen die ultiem voor je tong zijn!

Zangoefeningen om de samenwerking tussen kaak en tong te ontmoedigen Zingen en spreken is UITademen, soms vergeten we dat De kaak en de tong werken onder andere samen wanneer je bijt en wanneer je slikt. Wanneer we zingen en spreken willen we de kaak

Ook je zangstem moet kunnen beschikken over een licht én een donker element!

Hoe bepaal je welk type zangstem je hebt? Alt, tenor, of bas?

Met de juiste training kan elke gezonde spreekstem elk genre (leren) zingen! [ˌkjaroˈskuːro] – licht én donker in 1 Vaak krijg ik de vraag: ‘Welk type zangstem heb ik?’. In hedendaagse muziekstijlen (Pop, Rock, RnB, Country, etc.) is het minder van belang welk type

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 zangmethode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten zijn vaak gewend om te horen “Doe nooit [voeg stemgebruik in]” met dien verstande dat, wat het ook is, het “ongezond” is

Scroll naar top
Video afspelen