Mentaal klaar zijn om te groeien

mindfulness-en-zingen
De sleutel tot vooruitgang op gebied van zang/stemtraining is 1-op-1 verbonden met je focus en gedachten.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vooruitgang op gebied van zang- en stemtraining is 1-op-1 verbonden met je focus en je gedachten. Veel voorkomende nadelige gewoontes die je focus en je gedachten in de weg kunnen zitten zijn:

  • Versnellen bij hoge noten of tijdens lastige passages in een song
  • Het gebruik van een onnodige mate van spierspanning (veelal bekend als ‘knijpen’)
  • Uitspraken als ‘Ik kan het niet…’
  • Het trekken van gezichten bij het zingen, alsof je wilt communiceren dat je niet houdt van wat je hoort
  • Helemaal stoppen als je het gevoel hebt dat je het niet goed doet

Waarom?

De mens heeft van nature de neiging om alleen gericht te zijn op het einddoel
Dit betekent dat we ons zo concentreren op het voor ons gewenste einddoel, dat we de weg die ons daar daadwerkelijk zal brengen, uit het oog verliezen. Om vooruitgang te boeken in stemtraining moeten we ons consequent op de methode richten, ongeacht hoe los deze lijkt te staan van het einddoel. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat voor een zanger die de neiging heeft om te knijpen eigenlijk zachter zou moeten zingen om de spanning te verminderen en om zo meer flexibiliteit in zijn bovenste registers te ontwikkelen. Het einddoel en de methode zijn twee afzonderlijke dingen, en door ons te houden aan een methode kunnen we concrete stappen in de juiste richting nemen.

Zingen is een zintuiglijke ervaring en het leren om je stem anders te gebruiken vereist ‘impliciet leren’
Leren zingen is niet hetzelfde als het leren van feiten. Je kan jezelf niet intellectueel iets opleggen om iets te doen met je stem. Zang- en stemtraining vereist bewustzijn van hoe ons lichaam voelt en beweegt en een goede grip hierop krijgen vergt een geleidelijk proces. Ik vergelijk het graag met volgen van een dieet – het proces kan veel mentale kracht vergen en je zult niet de resultaten zien elke keer als je een koekje afslaat, maar als je volhardt, komt er een moment dat je je realiseert dat je kleding te groot is geworden/je pakt nu die hoge noot die voorheen onmogelijk leek.

Ons zelfbeeld en onze motorische vaardigheden zijn onlosmakelijke entiteiten
Elke keer als we een nieuwe motorische vaardigheid leren, veranderen we ons gevoel van wie we zijn. We kunnen dit beter begrijpen door te kijken hoe baby’s hun eerst de motorische vaardigheden ontwikkelen door hun voeten aan te raken, of door op hun duim te zuigen. Hun anatomie is niet veranderd, maar hun nieuwe motorische vaardigheden hebben hen ertoe geleid om een ​​deel van zichzelf te ontdekken waar ze eerder niet bewust van waren. Bij elke nieuwe beweging brengen we als het ware in kaart wie we zijn, fysiek en mentaal. Zangtraining vereist dat je geluiden maakt die je eerder niet van jezelf hebt gehoord, en je lichaam (mond, tong, gezicht etc.) verplaatst op manieren die je wellicht normaal niet zou doen. Dit kan in eerste instantie heel raar voelen!

Hoe kan ik dit in acties omzetten?

Committeren tot zintuiglijk leren
Een manier om meer in overeenstemming te zijn met je lichaam is door middel van de kunst van Mindfulness. Alert en bewust zijn, het is moeilijk, vooral als je de neiging hebt om angstig te zijn, of als je een baan hebt die je op een andere manier moet denken. Het is echter bewezen dat zangers die de kunst van Mindfulness beheersen veel beter zijn om spanning in hun eigen stem te corrigeren en daardoor sneller progressie boeken.

Vertrouwen. In het proces, in jezelf en in je leraar
Als je een goede leraar/coach vindt (en bij hen blijft), is de enige reden dat je geen vooruitgang boekt als je de oefeningen die zij je geven niet oefent/toepast, of als je helemaal opgeeft. Er kunnen tijden zijn wanneer je twijfelt of je wel vordert en dit is heel normaal. Onthoud echter dat emoties subjectief zijn en geen accurate meetwaarde zijn van hoe goed je eigenlijk doet.

Houd het langer vol door ‘zwart-wit’ denken te voorkomen
Als je een gedachte hebt, zoals ‘Ik kan het niet…’, of ‘Mijn stem is niet goed genoeg…’, verander dan de gedachte naar iets realistischer, zoals ‘Ik kan het nog niet doen’ of ‘… bevalt me nog niet aan mijn stem, maar ik werk eraan.’

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top