Leer je stem slim te gebruiken

vocal-tract-spreekkanaal
Het spraakkanaal is waar het geluid dat wordt geproduceerd bij de geluidsbron (strottenhoofd) wordt gefilterd.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Door bekend te raken met de ruimte boven de stembanden, en hoe je deze kunt manipuleren, kun je je stemplooien ontzien en je klank maximaliseren. Meer resonantie vrijwel zonder extra inspanning!

Resonantie (in een notendop) is alles wat je boven de stemplooien kunt veranderen. Er is geen overmatige druk of inspanning op de stemplooien zelf. Wil je meer ‘helderheid’ in je stem? Probeer de stemplooien niet te veel samen te drukken om dit te creëren, maar gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld wat ‘twang’ (wat een vernauwing van het spraakkanaal is, via de aryepiglottische plooien – say what?!) om je sound wat extra scherpte te geven zonder enige overmatige druk op de stemplooien. Gebruik resonantie in je voordeel om je stemgebruik te maximaliseren, met praktisch geen extra druk op de stemplooien. Een gratis geschenk van resonantie!

Waarom zou je niet vandaag nog een les inplannen om meer tips en stemoefeningen te krijgen die je leren je vocale vaardigheid te verbeteren!

Bron afbeelding: commons.wikimedia.org/

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top