KNO-arts: hoe kies je de juiste – 3 Tips

kno-zangstem-expertise

Niet elke KNO-arts is gespecialiseerd in het werken met vocalisten

Feit: ook met de KNO-arts moet er een juiste klik zijn

Regelmatig hoor ik van vocalisten die ik coach, dat zij zich door een KNO-arts niet altijd even goed begrepen voelen. Ter positieve inspiratie onderstaand filmpje van Dr. Reena Gupta (@reenaguptamd), die ik tijdens een forum in Londen heb mogen ontmoeten.

Dr. Gupta is een zeer gedreven KNO-arts met een indrukwekkend palmares en staat van dienst. Zeker wat betreft het werken met professionele artiesten. Zij beschrijft gepassioneerd in onderstaand filmpje waar je als vocalist op moet letten bij de keuze van een geschikte KNO-arts.

Een belangrijk punt, wat ik zelf uit het filmpje wil onderschrijven, is dat het belangrijk is om te werken met een KNO-arts die ook op gehoor werkt. Dat betekend dus, dat hij zijn bevindingen niet alleen aan de hand van de bevindingen uit de stroboscopie (stembandonderzoek) vaststelt. Zodoende wordt er ook een taal gesproken die de vocalist verstaat en mogelijk verder kan aanvullen en aanvoelen.

Ik merk dat een arts vaak weinig tijd heeft voor vocalisten om hun verhaal te kunnen doen. Dit toont weinig betrokkenheid en biedt weinig geruststelling voor met name vocalisten die hun boterham verdienen met hun stem. Daarnaast krijgen vocalisten vaak dezelfde diagnoses, welke veelal vaak ontkracht worden bij een second opinion.

Uiteraard ben ik geen arts en heb ik de wijsheid niet in pacht. Wel beschik ik over goed getrainde oren en werk in intensief samen met de vocalisten die ik train. Ik kan zodoende desgewenst helpen met de communicatie tussen de vocalist en de stemspecialist. De artsen waarover veel vocalisten tevreden zijn willen ook vaak terugkoppeling van onder andere hun zangcoaches.

Uiteraard kunnen we je verder helpen met het vinden van een geschikte arts in Nederland. Neem voor meer informatie contact op via onze contactpagina.

Categories

Alle berichten
Ademhaling
Leren zingen
Methode
Mindset
Mythes
Spierspanning
Stemtraining
Stemverzorging
Zangles
Zangtechniek
Zelfmassage

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar top