Hoe onderhoud ik mijn stem?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Onderhoud van de stem kan per stem verschillen! Ook hier geldt: ‘one size does not fit all’.

Over het algemeen is het sowieso aan te raden om je stem voor een ‘vocale inspanning’ op te warmen. Meer informatie over het wel of niet doen van een korte warming–up van je stem lees je onder andere in het artikel ‘Wel, of niet inzingen (opwarmen)?‘. De inhoud van een stemopwarming verschilt dus per persoon. Wanneer iemand bijvoorbeeld gewend is om erg luid te zingen dan kan het fijn zijn om op te warmen met oefeningen die meer gericht zijn op het stretchen van de stem (kopstem georiënteerde oefeningen). Je kunt onder andere je stem opwarmen (inzingen, vocaliseren) door een rietje, of door te bubbelen (Lax Vox). Daarnaast kan vernevelen met een zoutoplossing fijn zijn als cooling-down.

Vocal Straw Exercise, Ingo Titze, bron: YouTube

We helpen je graag met het vinden van de voor jou meest geschikte vorm van stemonderhoud. Samen bepalen we welke routine voor jou, wat betreft het inzingen, en welke routine voor een mogelijke cooling-down, op korte termijn het beste geschikt is. Zodoende houd je jouw stem in optimale conditie!

More to explorer

houd-je-ribbenkast-flexibel-mobiel

Houd je ribbenkast mobiel & flexibel!

Voor een optimale ademhaling is het belangrijk om over een flexibele ribbenkast te kunnen beschikken. Wanneer we optimaal ademen bewegen alle 100

zingen kan je algehele gezondheid verbeteren en je stressbestendiger maken

Waarom zingen gelukkig maakt

De langste en meest krachtige zenuw in ons lichaam is de nervus vagus. De nervus vagus maakt onderdeel uit van het parasympathisch

neusademhaling - de voordelen van neusademhaling

Ademhalen: less is mmmore

Ademhalen. We doen het allemaal en bijna iedereen kan dit efficiënter doen. De meeste mensen ademen te vaak in en te oppervlakkig.

Scroll naar top