Hoe blijf je gefocust?

hoe-blijf-je-gefocust
Hoe blijf je gefocust?
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vaak krijg ik te horen dat leerlingen niet zoveel hebben kunnen oefenen als dat ze gewild hadden. Such is life. Weet dat wanneer je al aan je stem denkt je deze al traint! Hieronder een aantal pointers om het maximale uit je oefensessies te halen.

1. Weg met afleidingen
First things first: elimineer afleiding! Hoewel je niet alles kunt wegnemen, kun je je best doen om zoveel mogelijk afleidingen te verminderen of weg te nemen.

Begin met de simpele dingen zoals:

 • Oefen is een rustige omgeving
 • Schakel meldingen op je telefoon uit of schakel je telefoon helemaal uit
 • Sluit de deur naar de ruimte waar je oefent
 • Vertel de mensen om je heen dat ze je een tijdje niet moeten afleiden
 • Sluit programma’s en sociale media apps af (die niet essentieel zijn)

2. Drink koffie slechts in kleine hoeveelheden
Volgens een onderzoek uit 2010 kan het drinken van koffie of andere cafeïne houdende dranken in kleine hoeveelheden een positieve invloed hebben op je concentratievermogen.

De sleutel om te profiteren van de cognitief bevorderende eigenschappen van cafeïne is om het met mate te consumeren. Als je er te veel van drinkt, kun je je angstig of nerveus voelen, waardoor je over het algemeen minder goed kunt concentreren.

3. Oefen de Pomodoro-techniek
Deze timing-methode helpt je je hersenen te trainen om voor korte tijd aan het werk te blijven. Dit is hoe het werkt:

 • Stel je timer in op 25 minuten en ga aan het werk
 • Neem een ​​pauze van 5 minuten als de zoemer klinkt
 • Stel vervolgens de timer opnieuw in en ga weer aan het werk
 • Als je eenmaal vier rondes hiervan hebt gedaan, kun je een langere pauze nemen, ongeveer 20 tot 30 minuten

4. Zet een slot op sociale media
Als je idee van een pauze van je werk elke 5 minuten Facebook of Instagram checken is, kun je een app overwegen die je sociale media blokkeert.

5. Voorzie je lichaam van de beste brandstof
Probeer magere eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten in evenwicht te houden. Eet vers fruit, groenten, noten of zaden als je honger hebt tussen de maaltijden door en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.

6. Zorg voor voldoende slaap
Het niet krijgen van voldoende slaap de meeste nachten van de week kan een negatieve invloed hebben op zowel je korte- als langetermijngeheugen, evenals op je concentratievermogen. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor volwassenen van 18 tot 60 jaar is 7 uur of meer per nacht. Oudere volwassenen hebben mogelijk tot 9 uur per nacht nodig.

7. Stel een SMART-doel in
SMART staat voor:

 • Specifiek. Wat moet er precies gebeuren?
 • Meetbaar. Hoe ga je je voortgang volgen?
 • Attainable (Haalbaar). Is het realistisch/haalbaar?
 • Relevant. Hoe past het bij het algemene plan of het grotere doel?
 • Tijdig. Wanneer moet het bereikt zijn?

8. Wees bewuster
Heeft je geest de neiging om af te dwalen? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige! Door opmerkzaam te zijn en te herkennen wanneer je aandacht begint af te dwalen, kun je je focus snel terugbrengen naar waar het moet zijn. Bovendien kun je je brein daadwerkelijk trainen om bewuster te zijn door ademhalingstechnieken, meditatie en bewuste bewegingen, zoals yoga, te oefenen.

9. Maak een to-do-list
Laten we eerlijk zijn. De items op een takenlijst kunnen snel oplopen en het kan een uitdaging zijn om de motivatie te vinden om alles te bereiken wat je wilde doen. Het goede nieuws? Studies tonen aan dat het hebben van een geschreven actieplan de productiviteit kan verhogen.

10. Concentreer je op soortgelijke taken
Ben je het zat om te multitasken? Kies vergelijkbare taken, groepeer ze en voer ze een voor een uit. Dit maakt overgangen vloeiender en je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt door niet van de ene type taak naar de andere te springen!

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top