Het effect van maagzuur op de stem

maagzuur-en-het-effect-op-de-stem
De belangrijkste factoren bij het bereiken en behouden van een gezond stemgebruik is het hebben van een dieet dat zich richt op het minimaliseren van voedsel dat resulteert in een grotere zuurproductie door de maag.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Onderweg na een optreden besluit je nog even wat te eten. Je kon geen saladebar vinden op dit nachtelijk tijdstip, dus koos je voor een cheeseburger met friet en een cola on the side. Bij het kopje koffie dat je na afloopt krijgt aangeboden ligt ook nog een chocolaatje wat je met smaak opeet. Instant geluk! 

De volgende ochtend ben je verrast door het geluid dat uit je keel komt, wat nauwelijks een krassend gekreun is. Door de pijn van het brandende gevoel in de achterkant van je keel en een droge mond, schraap je je keel en merk je dat je hees bent. Je hebt later die dag een studio-opname ingepland staan, maar je stem geeft amper thuis.

Wat is er met je stem gebeurd?

Soms kan dit pijnlijke / hees gevoel in je keel verband houden met het begin van een infectie. Maar – in het geval van de nachtelijke reizende eter – ervaar je de effecten van gezwollen stembanden vanwege het hoge zuurgehalte van de maaltijd die de avond ervoor hebt gegeten. De specifieke maaltijd hierboven bevatte de ergste overtreders van een maaltijd met een hoog zuurgehalte. Het bovenstaande scenario brengt aan het licht dat voeding je stem kan beïnvloeden.

De belangrijkste factoren bij het bereiken en behouden van een gezond stemgebruik is het hebben van een dieet dat zich richt op het minimaliseren van voedsel dat resulteert in een grotere zuurproductie door de maag.

De meest voorkomende overtreder van de gezonde zuurbalans in iemands dieet is meestal cafeïne. Cafeïne zorgt voor een een-tweetje dat erg schadelijk kan zijn voor je stem.

  • Cafeïne verhoogt direct de zuurproductie in de maag.
  • Cafeïne maakt de spieren los die de maag van nature scheiden van de aangrenzende structuur, de slokdarm.

Een van de meest voorkomende overtreders bij de overproductie van maagzuur is hetgeen ons aantrekt in voedingsmiddelen zoals een hamburger, friet en chocoladedessert – en die voedingsstof is vet. Voedsel met een hoog vetgehalte kan leiden tot verhoogde hoeveelheden zuur in je maag om het goed te verteren.

Men moet ook voorzichtig zijn om het gebruik van alcohol (dat dezelfde effecten heeft als cafeïne op het lichaam) en munt (menthol) te vermijden, wat de zuurproductie direct verhoogt.

Zodra iemands gezonde zuurbalans in de maag is gecompenseerd, treedt zure reflux op en klimt zuur uit de maag de verkeerde kant op door de slokdarm (de buis die de maag met de keel verbindt). Zuur dat uit de slokdarm wordt opgestuwd, veroorzaakt een branderig gevoel in je keel en zwelling van weefsels. Stembanden raken dan ontstoken en resulteren in een zwakke, schorre stem.

Dus de volgende keer dat je besluit om het leven te vieren met een burger, patat, frisdrank en chocolade voor een dag waarop je stem de belangrijkste gebeurtenis is, bewaar deze dan beter voor een andere keer!

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top