MENU CLOSE

FILOSOFIE

Ik werk niet van uit een specifieke zangtechniek

Ik werk niet van uit een specifieke zangmethode of techniek, maar streef er naar om vanuit alle zangtechnieken te werken. De techniek die ik in een les het meest effectief en gezondst acht gebruik ik. Vaak vragen zangdocenten van hun studenten om zich over te geven aan hun zangmethode. Lesgeven vanuit een bepaalde zangmethode heeft uiteraard de voordelen om de student structuur en een systematische manier van leren aan te bieden. Echter, ik weet uit ervaring dat deze aanpak uiteindelijk beperkend werkt. Vooral wanneer je er van uit gaat dat elk individu op vocaal gebied andere doelen, verwachtingen en leerstijlen heeft.

Door de jaren heen heb ik nagenoeg alle zangtechnieken bestudeerd en onderzocht en heb ik tevens geëxperimenteerd en zelf lessen in gevolgd in het diverse aanbod aan technieken en methodes. Dit zal ik ook altijd blijven doen. Zodra ik van een nieuwe techniek, methode, school, of van een nieuw systeem of idee hoor zal ik deze direct verder gaan bestuderen. Het is mijn passie om zoveel mogelijk informatie omtrent het trainen van de (zang)stem te bestuderen en tot me te nemen. In mijn lessen ben ik zodoende in staat om de methode en/of techniek aan te passen aan wat op dat moment het beste van toepassing is om de vocalist zijn of haar doel te doen behalen.

Techniek is een middel, geen doel

Om het beste in jezelf naar boven te kunnen halen en om de mogelijkheden van je stem in elke situatie geloofwaardig te kunnen maken is het erg belangrijk om over een goede zangtechnische basis te beschikken. De nadruk qua techniek ligt onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters (fry, borst-, mix-, kop-, en fluisterstem) en standen van het strottenhoofd. Steeds vaker blijkt dat we hier dankzij onze kennis en ervaring uniek in zijn. Echter zangtechniek zal altijd een middel blijven en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek. Daarom biedt Amsterdam Vocal Coaching naast zangles en zangtechniek training ook vocal coaching aan.

Vocal Coaching

Zoals hierboven beschreven wordt naast zangles en zangtechniek training ook vocal coaching aangeboden. In vocal coachingssessies ligt bij ons de focus op performance, stage presence, muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en hoe verschillende muziekstijlen te zingen. Vocal coaching omvat ook het helpen opbouwen van repertoire, voorbereiding op audities, acteren en het toepassen van zangtechniek in songs. Een goede vocal coaching helpt een vocalist om artistieke keuze te doen maken. Dit resulteert in het zetten van de vervolgstap door de vocalist, na het beheersen van een goede techniek, om zo hun pad naar artiest te doen ontdekken.

Zangregisters

Het onder de knie krijgen van de zangregisters is een onmisbare vaardigheden om de mogelijkheden van je stem ten volste te kunnen benutten. Leren om te belten, te mixen en hoe naadloos tussen borst- en kopstem te kunnen bewegen zijn vaardigheden die worden benadrukt in de lessen zangtechniek.

De meeste vocalisten hebben in bepaalde mate moeilijkheden met de zangregisters. Misschien heeft je stem te weinig power,  toon en body. Kracht in de stem kan worden toegevoegd. Aan de andere kant heeft je stem misschien te weinig bereik, hoge tonen en flexibiliteit. De stem kan gestretcht worden. Of, misschien heb je problemen om verschillende gedeeltes van de je stem te verbinden. De stem kan verbonden worden.

We leren we je de verschillen tussen de verschillende registers. We helpen vocalisten om de registers en resonance gebieden te ontwikkelen en onder de knie te krijgen. We leren je om je stem zo te gebruiken zodat het voelt alsof je altijd met “jouw stem” zingt en niet met verschillende en/of losse stemmen. We coachen onze vocalisten ook om de coördinatie direct toe te kunnen passen op de stijl of muzieksoort die ze graag willen zingen.

Zing op gevoel, niet op klank

Het is voor elke muzikant erg belangrijk om een getraind muzikaal gehoor te hebben. Vocalisten vormen hier geen uitzondering op. Echter, wanneer je te bewust en nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren beperkt dit vaak je vocale vrijheden.

Dit is waarom het vaak moeilijk is voor mensen om zichzelf te leren zingen. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Een goede stelregel is: ”Wanneer het gemakkelijk en vrij voelt, dan klinkt het waarschijnlijk ook goed. Wanneer het geknepen en moeilijk aanvoelt, klinkt het waarschijnlijk niet zo goed als je gehoor doet denken”.

De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en wanneer ze hun stem trainen. Ze begrijpen dat het overbewust beoordelen ze beperkt en remt qua stemgebruik. De oefeningen die we gebruiken zijn specifiek toegespitst op elke individu. Dit geeft de vocalist een precies en begrijpbare inzicht om de fysieke wijziging(en) qua stemgebruik te ervaren. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen volgt het hoorbare resultaat sneller.

We willen dat onze vocalisten een top muzikaal gehoor ontwikkelen. Dit komt vooral van pas om verschillende muziekstijlen te leren zingen, om harmonieën te leren te horen/maken en uiteraard ook voor de totale muzikalen ontwikkeling. Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren van je stem maak je ook de verbindingen met je gehele lichaam. Dit leidt er toe dat het spiergeheugen en de coördinatie van het stemgebruik getraind wordt en leidt tot een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio.