MENU CLOSE

VEEL GESTELDE VRAGEN

Ik streef er naar om in mijn zanglessen vanuit alle zangtechnieken te werken. Wat de meeste zangdocenten en zangcoaches niet begrijpen of willen toelaten is dat je niet aan twintig verschillende dingen hoeft te denken iedere keer dat je je mond open doet. En je hoeft ook niet langer dan een paar weken je stem te trainen voordat je de positieve effecten hiervan begint te ondervinden… Het maakt niet uit of je Pop, Rock, Opera, of Musical zingt. Je moet kunnen zingen met een techniek die je toelaat te relaxen en te concentreren op performing – waar het allemaal om draait, toch?

Ik gebruik specifieke oefeningen die je helpen de verbeterpunten in je stemgebruik te ervaren en te verbeteren in plaats van ze alleen te bespreken of ze te vermijden. Door deze oefeningen als een work-out in je dagelijkse routine mee te nemen zul je merken dat je stemontwikkeling toe zal nemen. Deze oefeningen kunnen bestaan uit toonladders, maar ook uit songs. Deze keuze is aan jou. Om de groei van je stem niet te remmen adviseer ik je graag wat jou op dat moment het beste rendement zal opleveren. Ik zal niet je eigen unieke vocale stijl of sterkte veranderen – tenzij je dit verwacht natuurlijk!

Ik gebruik geen vreemde of abstracte onderwijsmethodes in mijn zanglessen. Bv. ‘Plaats het geluid verder naar voren…’, ‘Zing vanuit je buik…’. Dit maakt het alleen maar verwarrend en remt uiteindelijk zodoende de focus qua performance! Ik geef les door het principe oorzaak en effect toe te passen. Heb je de neiging of met te veel lucht te zingen geef ik je zangoefeningen om stemband-sluiting te bevorderen zodat je minder lucht door zult laten zonder te gaan knijpen; vind je het lastig om de resonance ruimtes te vinden voor je mix-stem geef ik je oefeningen om deze ruimtes te vinden. Concreet en doeltreffend.

Jazeker! Is er niks mysterieus aan zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Eerst moet je in staat zijn om te bepalen of een docent een zangtechniek docent is (iemand die voordoet hoe te zingen), of dat hij/zij voornamelijk een zangcoach is (iemand die voordoet wat te zingen). Van de twee is de zangtechniek docent de belangrijkste, want zonder de technische mogelijkheden om vrij en helder te kunnen klinken binnen je gehele bereik ben je erg beperkt in het materiaal wat je aan kunt. Een goede zangtechniek docent is moeilijk te vinden. Vele zgn. zangdocenten zijn niet veel meer dan begeleiders op de piano die niet meer doen dan veel oefeningen aan de piano en je de noten van een liedje helpen onthouden. Zodra een docent veelvuldig blijft schermen met termen als: “geef meer steun”, “zing vanuit je middenrif” en “open je mond”, weet je dat in het verkeerde gezelschap verkeert. Zolang je niet voelt dat je stem verbetert in de gebieden waar de klank vandaan komt en je bereik onveranderd blijft na een aantal weken, kun je beter op zoek gaan naar een andere docent. Vraag een simpele demonstatie van het kunnen van de docent zelf – zeker daar waar gaat om het verbinden van de registers – voordat je lessen gaat volgen bij de betreffende docent. Laat hem/haar auditie doen!

Klopt, alle stijlen en genres zijn van harte welkom! Iedereen met een gezonde spreekstem kan elk genre (leren) zingen. Is zingen dan hetzelfde als spreken? Nee, maar de spreekstem kan veel inzicht geven in de zangstem. Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast werk ik ook graag aan verschillende stijlen naast elkaar met mijn leerlingen. Als ze dit willen natuurlijk. Groot voordeel hiervan is dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je zo altijd te zingen…

In de zanglessen ligt de nadruk op het trainen van de stem. De nadruk qua techniek ligt onder andere op het trainen van de verschillende zangregisters (fry, borst-, mix-, kop-, en fluisterstem) en standen van het strottenhoofd. Steeds vaker blijkt dat we hier dankzij onze kennis en ervaring uniek in zijn.

In vocal coachingssessies ligt bij ons de focus op performance, stage presence, muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en hoe verschillende muziekstijlen te zingen. Vocal coaching omvat ook het helpen opbouwen van repertoire, voorbereiding op audities, acteren en het toepassen van zangtechniek in songs. Een goede vocal coaching helpt een vocalist om artistieke keuze te doen maken. Dit resulteert in het zetten van de vervolgstap door de vocalist, na het beheersen van een goede techniek, om zo hun pad naar artiest te doen ontdekken.

Uiteraard bepaal je zelf waar je aan wilt werken.

Uiteraard is het mogelijk om een eerste, vrijblijvende, (proef)les in te plannen. Deze kan op dezelfde manier ingepland worden als een reguliere losse lesafspraak: telefonisch, per e-mail of via het online contactformulier. De kosten voor een eerste lesafspraak zijn gelijk aan die van een losse lesafspraak. Ook voor vervolgafspraken geldt dat deze geheel vrijblijvend per les los in te plannen zijn. Vaste lestijden behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden, maar zijn geen voorwaarde. De voorwaarden die van toepassing met betrekking tot het afmelden en betalen van een lesafspraak zijn terug te vinden onder tarieven.

Het beste kun je materiaal vermijden wat dynamisch veel vraagt van je stem. Kies melodische songs, geen songs met “dramatische”, dynamische verschillen of die kracht vereisen. Een song zingen is geen zangtechniek. Wanneer een docent je vraagt voluit te zingen of je tips geeft hoe te interpreteren wat je zingt betekend niet dat je zangtechniek leert. Stijl en interpretatie zijn geen alternatieven voor zangtechniek. Zonder goede zangtechniek worden stijl en interpretatie enorm beperkt.

Veel vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem bepaalde elementen van hun individualiteit en stijlbesef zal wegnemen. De waarheid is dat een goede vocal coach je stijl NIET zal veranderen en zal in feite de training die ze geven baseren op alles wat jou UNIEK maakt.

Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach voor mij zo interessant. Mijn clientele omvat:

  • PROFESSIONELE artiesten en performers ter voorbereiding op opnamesessies, tours en audities. Daarnaast werk ik aan hun algehele stemconditie en/of aan elementen waarover zij nog niet beschikten, waaronder bijvoorbeeld stilistische elementen.
  • SEMI-PROFESSIONELE of GEVORDERDE vocalisten en sprekers die hun ‘ware stem’ willen vinden en hun stemgebruik naar een hoger plan willen tillen.
  • BEGINNERS die de basics qua zangtechniek willen leren om hun (zang)stem naar voren te laten komen en om met plezier te kunnen zingen.

Ik zou je zeker aanraden om een flesje water mee te nemen en om te zorgen dat je voorafgaand aan de les voldoende gehydrateerd bent. Het kan ook handig zijn om een ​​opnameapparaat (telefoon), een notitieboekje en een pen of een potlood mee te nemen.

De stembanden en omliggende spieren behoeven veel zorg. Zodra ik merk dat je stem niet 100% gezond is zal ik je passend advies geven. Dit kan een verwijzing zijn naar een relevante medische professional. Mocht je dit advies niet willen opvolgen behoud ik me het recht voor om tijdelijk te stoppen met je te werken totdat je stem gezonder is.

Als tijdens een zangles blijkt dat je te ziek bent om te zingen zal ik je naar huis sturen om uit te rusten. Restitutie van lesgeld is in een dergelijk geval niet mogelijk.

Alle sessies die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd worden volledig in rekening gebracht. Houdt u er alstublieft rekening mee dat we uit eerlijkheid en integriteit naar de docent en de leerlingen geen uitzonderingen op dit beleid kunnen maken. Dit geldt ook voor annuleringen als gevolg van ziekte, het weer, transport problemen, etc.

Cliënten worden aangemoedigd om dit beleid op verschillende niveaus te begrijpen.

Absoluut, zeker wanneer je iets nieuws leert. Spaar je stem tijdens repetities – niet omdat dit qua inzet voldoende is, maar om je stem ontspannen te houden tijdens mogelijk stressvolle situaties. Repetities hebben de neiging erg veeleisend te zijn voor de stem. Het is een constante afwisseling van diverse factoren zoals het aanleren van melodieën, het controleren van toonhoogtes, werken aan dynamiek, etc. Dit maakt het gemakkelijk om vrij snel terug te vallen op oude gewoontes. Daarom is verstandig om de muziek te “markeren” – hoge tonen licht zingen of zelfs een octaaf lager, totdat je bekend bent met het geheel en weet wat er van je verwacht wordt. Zodra je weet waar je met je stem naar toe gaat is je hele systeem veel gewilliger je te helpen met het zingen van de juiste noten met de juiste techniek.

Dit komt omdat er twee verschillende BTW-tarieven gelden voor muziekonderwijs. Voor personen tot 21 jaar geldt een BTW-tarief van 0%.