Drink genoeg water – maar hoeveel?

drink-voldoende-water-om-je-stem-optimaal-te-houden
Door gehydrateerd te blijven, kan je lichaam dun, waterig slijm produceren. Je stembanden hebben dat slijm nodig om gesmeerd te blijven.

Guides:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het belangrijkste dat we kunnen consumeren om de gezondheid van onze stem te verbeteren is water. We gebruiken water om bijna al onze lichaamsfuncties uit te voeren. Dus als je er niet genoeg van drinkt, raak je uitgedroogd, wat betekent dat je lichaam letterlijk niet genoeg water heeft om goed te werken.

Door gehydrateerd te blijven, kan je lichaam dun, waterig slijm produceren. De stemplooien hebben dat slijm nodig om gesmeerd te blijven. Je stemplooien trillen meer dan 100 keer per seconde als je spreekt en een veelvoud hiervan wanneer je zingt!

Het is een mythe dat wat je eet of drinkt in direct contact komt met je stembanden. Het drinken van thee met honing, of gorgelen met zout water of appelazijn kan zeker verzachtend zijn voor je keel, maar ze spoelen de stembanden niet af.

Genoeg water drinken is belangrijk omdat je gedurende de dag water verliest door je adem, zweet en urine. Acht kopjes water per dag was decennialang het advies, maar de realiteit is iets gecompliceerder. De officiële aanbeveling van de National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine (NASEM) is dat mannen gemiddeld ongeveer 3,7 liter per dag moeten consumeren, terwijl vrouwen ongeveer 2,7 liter per dag nodig hebben. Deze vloeistoffen kunnen afkomstig zijn uit water, andere dranken zoals thee en koffie, of uit voedsel.

More to explorer

kno-zangstem-expertise

Welke KNO? 3 tips voor vocalisten

Niet elke KNO-arts is gespecialiseerd in het werken met vocalisten Feit: ook met de KNO-arts moet er een juiste klik zijn Regelmatig

Scroll naar top