De mix-stem – The Holy Grail

de-mix-stem-holy-grail
De meest gebruikte kwaliteit in het zingen is onze mix-stem.
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De meest gebruikte kwaliteit in het zingen is onze mix-stem. Tegelijkertijd ook vaak de instelling van onze stem die de meeste training en het meeste onderhoud vergt. Ik merk dat er veel onduidelijkheid bestaat over de mix-stem in Nederland. Zeker ook omdat er vaak halsstarrig wordt vastgehouden aan slechts één bepaalde methode/zangtechniek/inzicht.

Onthoud dat wetenschap geen waarheid betreft, maar slechts één perspectief. Ik heb een vooraanstaande onderzoeker naar stemgebruik eens horen zeggen: ‘Het onderzochte stemgebruik betrof dat van een zangeres die ik goed vond. Adele krijg helaas waarschijnlijk niet bereid om in mijn scan te gaan.’.

Terug naar de mix. De mix-stem bevindt zich tussen onze borststem en onze kopstem en het combineert ingrediënten van beide stemkwaliteiten. De mix-stem laat ons doseren qua volume, haalt druk weg bij de stemplooien, ontziet de spieren rond het strottenhoofd en zorgt voor een moeiteloos stemgebruik op spreekstemvolume. Zodoende wordt de emotie van de performance leidend voor wat het volume van de vocalist betreft, en niet een vooraf aangeleerde stemfunctie die vaak het volume beïnvloedt. Wat wil je nog meer!

Net zoals met elke motorische vaardigheid die je aanleert heeft het tijd, drive en focus nodig om beter te worden. Graag help ik je hierbij. Dat je stemgebruik binnen korte tijd gaat verbeteren staat buiten kijf. Zingen en performen is vooral leuk, ontspannend en je groeit erdoor als persoon. Ik beloof je dat je tot meer in staat bent dan je voor ogen had en dat je al na je eerste les een duidelijk inzicht hebt gekregen in de mogelijkheden van je stemgebruik en overtuiging als performer.

Ik zie dagelijks mensen veranderen door de impact van stemtraining en het ontwikkelen van hun mix-stem. Ja, iedereen kan leren zingen. En ja, elke gezonde spreekstem kan elk genre (leren) zingen. Ik werk met profs, semi-profs en absolute beginnelingen.

Vragen? Ik hoor graag van je.

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top