Vocal Coaching | Voice Lessons | Amsterdam

Contact Informations &
Frequently Asked Questions

Naast contactgegevens vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je alsnog vragen? Neem dan contact op via het formulier op deze pagina, of via WhatsApp.

Adres

Wg-Plein 401
1054 SH Amsterdam
Google Maps

No walk-ins – by appointment only.
Al onze afspraken zijn op afspraak.

Contactinformatie

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.
Je hoort binnen 48 uur van ons.

Contact form

FAQ

Zangles/ Stemtraining Algemeen

Zeker niet! Iedereen kan leren zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Privé zanglessen kunnen je hierbij helpen. Zodra je weet wat op korte termijn de technische verbeterpunten zijn kun je gericht aan de slag met het juiste repertoire. Een goede zangcoach kan je helpen met het bepalen van beide.

Ja, iedereen kan leren zingen. Als je wilt, kun je het! Privé zanglessen helpen je om je stem gericht te trainen en te ontwikkelen. Ze helpen je om ook om de balans tussen analyse en creativiteit te behouden.

Ja, dat kan zeker. De klankkleur van je stem is geen vaststaand gegeven. Ook het bereik van je stem kun je aan beide kanten (hoog / laag) trainen. Progressie qua stemtraining ontstaat onder andere dankzij de volgende punten:

 • 
We stemmen de les af op wat je stem en wat je stemgebruik op korte termijn nodig hebben
 • 

We gebruiken NIET voor iedereen dezelfde generieke opwarming-routines en oefeningen
 • 

Dit betekent dat de oefeningen die in jou les worden gebruikt het snelst voor jouw werken. Dit zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk blijvende vooruitgang boekt
 • Dit betekent ook dat we ook rekening kunnen houden met andere factoren. Zoals je eerdere ervaring, je muzikale achtergrond, je zelfvertrouwen en ook hoe snel de les vooruitgaat
 • We werken met je samen om je te helpen je stem te ontwikkelen op dezelfde manier als een personal trainer je zou kunnen helpen om fit te worden. Binnen elke zangles ontwikkelen we het spiergeheugen van je stem (en de stemspieren). Zowel de coördinatie als de kracht – zodat je een beter en betrouwbaarder stemgebruik krijgt

Ik zal niet je eigen, unieke stijl veranderen. Tenzij dit stemgebruik je in de weg zit en jij hier gericht aan wilt werken natuurlijk. Mijn doel is om je controle te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. We bespreken je sterke en je minder sterke punten. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Om progressie te kunnen blijven maken en te ervaren is het belangrijk dat jij weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door gericht en optimaal verder kunt oefenen.

Training & educatie
Ik ben opgeleid om met elke stem te kunnen werken. Ook heb ik vele jaren ervaring met verschillende stemtypes. Daarnaast streef ik ernaar om het hele lichaam te trainen in mijn zang- en zanglessen. Bij spierspanning kijken we niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de oorzaken.

Daarnaast streef ik naar optimale progressie door continue bijscholing. Zie ook het bloggedeelte op deze site. Dankzij deze strategie qua bijscholing kan ik een brede doelgroep bedienen. Als zanger/zangeres hoef je maar een fractie van de wetenschap achter de kunst te kennen om op korte termijn vooruitgang te boeken!

Je krijgt een echte analyse van je stem
Ik zal je eigen unieke stijl niet veranderen (tenzij je dat wilt natuurlijk…). Mijn doel is om je controle over je stem te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. In je eerste stemles zullen we je sterke en je zwakke punten bespreken. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Ik gebruik specifieke stemoefeningen om de verbeterpunten op het gebied van stemgebruik aan te pakken. Om vooruitgang te blijven maken en te ervaren, is het belangrijk dat je weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door geconcentreerd en optimaal kunt oefenen.

Ik werk bewust niet vanuit slechts één zangmethode. Mijn ervaring leert mij dat dit erg beperkend kan werken.

Het gaat om het resultaat en niet om de methode, toch? Ik streef ernaar om vanuit alle zangmethodes te werken.

“You learn techniques to understand principles. When you understand the principles, you will create your own techniques.

Alain Gehin

Er zijn vier hoofdconcepten die je zullen helpen om je stemgebruik te begrijpen en nog beter te leren aanvoelen:

 1. Als je zingt, voel je de ‘resonantie’ (of de trilling van het geluid geproduceerd door je stemplooien) op en neer bewegen in je spraakkanaal. De resonantie voelt alsof het omhoog beweegt vanuit de borst, in de mond, achter het zachte gehemelte en neus, en dan verder omhoog in verticale richting in het hoofd.
 2. De stemplooien moeten samen kunnen trillen en zich goed kunnen en mogen aanpassen aan toonhoogtes en emotionele keuzes.
 3. Het strottenhoofd moet in een overwegend neutrale positie blijven (d.w.z. niet omhoog geduwd en niet naar beneden gedrukt worden), en het moet zo stabiel mogelijk mogen blijven. Zo niet, dan zal de toon van de stem variëren en het gemak waarmee je jouw stem gebruikt zal zodoende ook variëren.
 4. Je middenrif moet zijn werking volledig mogen doen. Dit geeft de meeste controle over het uitademen (=zingen!) en voorkomt ook dat ongewenste spanning vanuit  je borst- en nekspieren je ademhaling beïnvloedt.

Zangles is voornamelijk gericht op zangtechniek. Je vergroot het bereik van je stem, bouwt kracht op en traint je bereik tot één geheel. Je werkt aan je mix-stem, belt-coördinaties en aan meerdere muziek- en zang-stijlen. Daarnaast leer je om hoge noten gemakkelijk te kunnen zingen. Om uiteindelijk je performance de controle over je zangtechniek te kunnen geven.

Vocal coaching is in de eerste plaats bedoeld voor vocalisten die zich willen voorbereiden op audities, presentaties, optredens of op studio-opnames. Vocal coaching-sessies zijn gericht op performance, podiumpresentatie, het maken van muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en het leren zingen van verschillende muziekstijlen.

Klopt, we geven privé zanglessen in alle muziekstijlen. Jazz, Pop, Soul, RnB, Rock, Musical, Nederlandstalige en Klassieke zangers en zangeressen zijn allemaal van harte welkom!

Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast is het ook goed om te weten dat iedereen met een gezonde spreekstem elk muziekgenre kan (leren) zingen.

Ook werken we graag met jou aan verschillende stijlen. Groot voordeel hiervan is namelijk dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je altijd zo te zingen.

Het staat je vrij om, afhankelijk van de beschikbaarheid, de frequentie van jouw lessen zelf te bepalen. We werken niet met les- en/of kortingspakketten.

De tarieven voor in-persoon, online en voor eerste afspraken zijn gelijk.

Afspraken kunnen kosteloos tot 48 uur voor aanvang worden geannuleerd. Lesafspraken die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd, of worden verzet, worden ongeacht de reden volledig in rekening gebracht. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.

Een eerste zangles in Amsterdam, of een online zangles, bevat sowieso deze vier onderdelen:

 1. We bespreken wat je wensen en doelen zijn en welk repertoire je fijn vindt om te zingen, maar ook een uitdaging gaat bieden om je stem verder te gaan ontwikkelen
 2. Na een korte stemtest en nadat je een kort stukje hebt gezongen inventariseren we wat op korte termijn je technische verbeterpunten zijn – geen goed, of fout, maar de basis voor een plan van aanpak!
 3. Aan de hand van specifieke oefeningen werken we aan je vocale progressie en word je duidelijk hoe je zelf kunt oefenen tussen je zanglessen door
 4. Daarna passen we deze oefeningen ook toe op een song die je graag zingt, maar welke ook voor jou verbeterpunten bevat – we zoeken het punt waar het nog net comfortabel genoeg buiten de comfortzone opereren is!

Je bent van harte welkom om een ​​eerste, vrijblijvende, privé zangles in te plannen. Zowel een online zangles, als een privé zangles in Amsterdam, kan via de online agenda ingepland worden.

De tarieven voor een eerste lesafspraak zijn hetzelfde als voor een losse lesafspraak. Alle afspraken voor de eerste les dienen vooraf te worden betaald. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek waarmee je eenvoudig via iDeal kunt betalen.