Contact & FAQ

Adres

Wg-Plein 401
1054 SH Amsterdam
Google Maps

No walk-ins – by appointment only.
Al onze afspraken zijn op afspraak.

Contactinformatie

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier.
Je hoort binnen 48 uur van ons.

Contact form

FAQ

Zangles/ Stemtraining Algemeen

Is zingen moeilijk?

Zeker niet! Iedereen kan leren zingen. Maar hoe gemakkelijk het ook is om te begrijpen, het heeft tijd en geduld nodig om alles te kunnen coördineren zodat je het goed kan.

Privé zanglessen kunnen je hierbij helpen. Zodra je weet wat op korte termijn de technische verbeterpunten zijn kun je gericht aan de slag met het juiste repertoire. Een goede zangcoach kan je helpen met het bepalen van beide.

Kan iedereen leren zingen?

Ja, iedereen kan leren zingen. Als je wilt, kun je het! Privé zanglessen helpen je om je stem gericht te trainen en te ontwikkelen. Ze helpen je om ook om de balans tussen analyse en creativiteit te behouden.

Wat zijn de tarieven per sessie?

Online agenda, voorwaarden en tarieven.

Kun je je stem en je bereik trainen?

Ja, dat kan zeker. De klankkleur van je stem is geen vaststaand gegeven. Ook het bereik van je stem kun je aan beide kanten (hoog / laag) trainen. Progressie qua stemtraining ontstaat onder andere dankzij de volgende punten:

 • We stemmen de les af op wat je stem en wat je stemgebruik op korte termijn nodig hebben
 • We gebruiken NIET voor iedereen dezelfde generieke opwarming-routines en oefeningen. Dit betekent dat de oefeningen die in jou les worden gebruikt het snelst voor jouw werken. Dit zorgt ervoor dat je zo snel mogelijk blijvende vooruitgang boekt
 • Dit betekent ook dat we ook rekening kunnen houden met andere factoren. Zoals je eerdere ervaring, je muzikale achtergrond, je zelfvertrouwen en ook hoe snel de les vooruitgaat
 • We werken met je samen om je te helpen je stem te ontwikkelen op dezelfde manier als een personal trainer je zou kunnen helpen om fit te worden. Binnen elke zangles ontwikkelen we het spiergeheugen van je stem (en de stemspieren). Zowel de coördinatie als de kracht – zodat je een beter en betrouwbaarder stemgebruik krijgt

Verandert mijn eigenheid door zanglessen?

Ik zal niet je eigen, unieke stijl veranderen. Tenzij dit stemgebruik je in de weg zit en jij hier gericht aan wilt werken natuurlijk. Mijn doel is om je controle te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. We bespreken je sterke en je minder sterke punten. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Om progressie te kunnen blijven maken en te ervaren is het belangrijk dat jij weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door gericht en optimaal verder kunt oefenen.

Wat maakt Amsterdam Vocal Coaching uniek?

Training & educatie
Ik ben opgeleid om met elke stem te kunnen werken. Ook heb ik vele jaren ervaring met verschillende stemtypes. Daarnaast streef ik ernaar om het hele lichaam te trainen in mijn zang- en zanglessen. Bij spierspanning kijken we niet alleen naar de symptomen, maar ook naar de oorzaken.

Daarnaast streef ik naar optimale progressie door continue bijscholing. Zie ook het bloggedeelte op deze site. Dankzij deze strategie qua bijscholing kan ik een brede doelgroep bedienen. Als zanger/zangeres hoef je maar een fractie van de wetenschap achter de kunst te kennen om op korte termijn vooruitgang te boeken!

Je krijgt een echte analyse van je stem
Ik zal je eigen unieke stijl niet veranderen (tenzij je dat wilt natuurlijk…). Mijn doel is om je controle over je stem te geven door efficiënt stemgebruik te trainen. In je eerste stemles zullen we je sterke en je zwakke punten bespreken. Ook naar aanleiding van een korte stemtest.

Ik gebruik specifieke stemoefeningen om de verbeterpunten op het gebied van stemgebruik aan te pakken. Om vooruitgang te blijven maken en te ervaren, is het belangrijk dat je weet waarom je wat traint. Zodat je ook tussen de zanglessen door geconcentreerd en optimaal kunt oefenen.

De aanpak & filosofie van Amsterdam Vocal Coaching

Waarin Amsterdam Vocal Coaching zich onderscheidt Het hoe en waarom van onze zanglessen, vocal coaching en vocal productie diensten Om te beginnen mijn missie: vocalisten…

Werk met meer dan één zangmethode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten zijn vaak gewend…

Met welke zangmethode werkt Amsterdam Vocal Coaching?

Ik werk bewust niet vanuit slechts één zangmethode. Mijn ervaring leert mij dat dit erg beperkend kan werken. Het gaat om het resultaat en niet om de methode, toch? Ik streef ernaar om vanuit alle zangmethodes te werken.

“You learn techniques to understand principles. When you understand the principles, you will create your own techniques.

Alain Gehin

Er zijn vier hoofdconcepten die je zullen helpen om je stemgebruik te begrijpen en nog beter te leren aanvoelen:

 1. Als je zingt, voel je de ‘resonantie’ (of de trilling van het geluid geproduceerd door je stemplooien) op en neer bewegen in je spraakkanaal. De resonantie voelt alsof het omhoog beweegt vanuit de borst, in de mond, achter het zachte gehemelte en neus, en dan verder omhoog in verticale richting in het hoofd.
 2. De stemplooien moeten samen kunnen trillen en zich goed kunnen en mogen aanpassen aan toonhoogtes en emotionele keuzes.
 3. Het strottenhoofd moet in een overwegend neutrale positie blijven (d.w.z. niet omhoog geduwd en niet naar beneden gedrukt worden), en het moet zo stabiel mogelijk mogen blijven. Zo niet, dan zal de toon van de stem variëren en het gemak waarmee je jouw stem gebruikt zal zodoende ook variëren.
 4. Je middenrif moet zijn werking volledig mogen doen. Dit geeft de meeste controle over het uitademen (=zingen!) en voorkomt ook dat ongewenste spanning vanuit je borst- en nekspieren je ademhaling beïnvloedt.

Wat is het verschil tussen zangles en vocal coaching?

Zangles is voornamelijk gericht op zangtechniek. Je vergroot het bereik van je stem, bouwt kracht op en traint je bereik tot één geheel. Je werkt aan je mix-stem, belt-coördinaties en aan meerdere muziek- en zang-stijlen. Daarnaast leer je om hoge noten gemakkelijk te kunnen zingen. Om uiteindelijk je performance de controle over je zangtechniek te kunnen geven.

Vocal coaching is in de eerste plaats bedoeld voor vocalisten die zich willen voorbereiden op audities, presentaties, optredens of op studio-opnames. Vocal coaching-sessies zijn gericht op performance, podiumpresentatie, het maken van muzikale keuzes, stilistische nuances, microfoontechniek en het leren zingen van verschillende muziekstijlen.

Worden er zanglessen gegeven in alle stijlen?

Klopt, we geven privé zanglessen in alle muziekstijlen. Jazz, Pop, Soul, RnB, Rock, Musical, Nederlandstalige en Klassieke zangers en zangeressen zijn allemaal van harte welkom!

Je leert de mogelijkheden van je stem geloofwaardig te maken in het genre van jouw keuze. Daarnaast is het ook goed om te weten dat iedereen met een gezonde spreekstem elk muziekgenre kan (leren) zingen.

Ook werken we graag met jou aan verschillende stijlen. Groot voordeel hiervan is namelijk dat het je meer inzicht kan geven in de mogelijkheden van je stem. Daarnaast is het ook fijn om niet in hokjes te gaan denken: dit is de Klassieke setting en Pop hoor je altijd zo te zingen.

Bieden jullie lespakketten aan?

Het staat je vrij om, afhankelijk van de beschikbaarheid, de frequentie van jouw lessen zelf te bepalen. We werken niet met les- en/of kortingspakketten. De tarieven voor in-persoon, online en voor eerste afspraken zijn gelijk. Afspraken kunnen kosteloos tot 48 uur voor aanvang worden geannuleerd. Lesafspraken die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd, of worden verzet, worden ongeacht de reden volledig in rekening gebracht. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt.

Hoe ziet de eerste zangles er uit?

Een eerste zangles in Amsterdam, of een online zangles, bevat sowieso deze vier onderdelen:

 1. We bespreken wat je wensen en doelen zijn en welk repertoire je fijn vindt om te zingen, maar ook een uitdaging gaat bieden om je stem verder te gaan ontwikkelen
 2. Na een korte stemtest en nadat je een kort stukje hebt gezongen inventariseren we wat op korte termijn je technische verbeterpunten zijn – geen goed, of fout, maar de basis voor een plan van aanpak!
 3. Aan de hand van specifieke oefeningen werken we aan je vocale progressie en word je duidelijk hoe je zelf kunt oefenen tussen je zanglessen door
 4. Daarna passen we deze oefeningen ook toe op een song die je graag zingt, maar welke ook voor jou verbeterpunten bevat – we zoeken het punt waar het nog net comfortabel genoeg buiten de comfortzone opereren is!

Is het mogelijk om een proefles in te plannen?

Je bent van harte welkom om een eerste, vrijblijvende, privé zangles in te plannen. Zowel een online zangles, als een privé zangles in Amsterdam, kan via de online agenda ingepland worden. De tarieven voor een eerste lesafspraak zijn hetzelfde als voor een losse lesafspraak. Alle afspraken voor de eerste les dienen vooraf te worden betaald. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek waarmee je eenvoudig via iDeal kunt betalen.

Kan ik als beginner ook bij jullie terecht?

Absoluut! Er worden individuele zanglessen gegeven aan vocalisten van alle niveaus en leeftijden (volwassenen en kinderen). We werken met beginners, met gevorderde vocalisten en met professionals.

Iedereen die wil leren zingen, of zijn stemgebruik wil verbeteren, is van harte welkom! Daarnaast is er ook geen basisniveau vereist om een privé zangles te kunnen inplannen.

Hoe boek ik een afspraak?

Afspraken in Amsterdam en ook online afspraken zijn gemakkelijk in te plannen via de online agenda op deze site. Je ontvangt de bevestiging direct in je inbox. In deze e-mail vind je naast de link naar de Zoom meeting, ook de beste audio-instellingen in Zoom voor online stemtraining. De bevestiging per e-mail bevat tevens tips ter voorbereiding op je les.

Voor alle afspraken geldt dat deze kosteloos zijn te annuleren en/of te verzetten tot 48 uur voor aanvang van de afsprak. Afspraken die binnen 48 uur voor aanvang worden geannuleerd worden, ongeacht de reden, volledig in rekening gebracht. Uit eerlijkheid en integriteit naar de docent en de leerlingen kunnen er geen uitzonderingen op dit beleid worden gemaakt.

Kan ik een cadeaubon voor zangles bestellen?

Ja, dat is mogelijk! Amsterdam Vocal Coaching biedt cadeaubonnen voor stemtraining en zanglessen in Amsterdam en online! Je bestelt ze eenvoudig online en ontvang ze per post of per e-mail als pdf. Wat jouw voorkeur heeft. Elk aantal lessen is mogelijk.

De ontvanger kan zijn of haar les(sen) boeken via de online agenda of contact opnemen via e-mail. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over onze zang- en zangles cadeaubonnen

Waar wordt zoal aan gewerkt in een les?

We werken aan de onderwerpen waaraan jij graag wilt werken. Gemeenschappelijke onderwerpen zijn:

 • Het verminderen van spanning rond de stem
 • Het naadloos kunnen verbinden van het gehele bereik van laag naar hoog en vice versa – stembreuken worden zodoende muzikale keuzes
 • De belastbaarheid, de kracht en het bereik van de stem vergroten en optimaliseren
 • De klankkleur en de controle van het stemgebruik verbeteren door zelfbewust te trainen
 • De vocale dynamiek en emotionele expressie vergroten
 • De flexibiliteit en snelheid (voor bv. riffs) vergroten
 • De zeggingskracht en de performance helpen verbeteren door zelfbewust te trainen

Help, ik ben hees! Kunnen jullie mij helpen?

Jazeker, we helpen je graag om heesheid gericht aan te pakken. Heesheid ontstaat vaak door spierspanning in de nek en rond het strottenhoofd. We helpen je met gerichte zelfmassage- en ademhalingsoefeningen en het opstellen van een oefenroutine om je heesheid aan de pakken! Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Helpt zangles om ademhaling te verbeteren?

We werken in een stemtraining en in zangles aan de punten waaraan jij graag wilt werken. Meer rust in je ademhaling ervaren kan één van deze punten zijn. Je zult echter merken dat wanneer je je stem effectiever gebruikt je ademhaling ook rustiger wordt!

“Breathing needs not to be taught, but liberated. It is imperfect because it is blocked. It is as absurd to learn to breathe as it is to make your blood circulate.”

“Ademen hoef je niet aan te leren, maar te bevrijden. Het is onvolmaakt omdat het geblokkeerd is. Het is net zo absurd om te leren ademen als om je bloed te laten circuleren.”

Liz Koch

Zelfvertrouwen, 1:1 gelinkt met de stem!

Vitale functies staan in directe verbinding met de stemplooien Zelfvertrouwen & Zelfbewustzijn, 1:1 gelinkt met de stem Op bovenstaande afbeelding zie je de nervus vagus:…

Effectief leren zingen 101 ¯\_(ツ) – UPDATED

Deze blogpost gaat verder in op mijn aanpak en visie op leren zingen ‘Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd…

Privé Zangles in Amsterdam

Is het mogelijk om een proefles in te plannen?

Uiteraard is het mogelijk om een eerste, vrijblijvende, privé zangles in te plannen. Zowel een online zangles, als een privé zangles in Amsterdam, kan via de online agenda ingepland worden.

De tarieven voor een eerste lesafspraak zijn gelijk aan die van een losse lesafspraak. Alle eerste lesafspraken dienen vooraf betaald te worden. Je ontvangt hiervoor een betaalverzoek welke je gemakkelijk via iDeal kunt voldoen.

Hoeveel zanglessen heb ik nodig?

De mate van vooruitgang verschilt per persoon. Het hangt allemaal af van je werkethiek, hoeveel je oefent tussen de lessen door en je toewijding tijdens de lessen. Dat gezegd hebbende, elke les biedt de mogelijkheid om iets nieuws te leren om je vocale progressie voort te zetten.

De snelheid van je progressie hangt uiteindelijk van jou af. Je bent van harte welkom om zoveel lessen te volgen als je maar wilt, op basis van de beschikbaarheid.

Met welk materiaal kun je het beste beginnen?

Voor je eerste zanglessen is het fijn om uit te gaan van songs met 1 à 2 verbeterpunten waaraan je graag wilt werken. Kies melodische songs en bij voorkeur geen songs met al te grote dynamische verschillen. Zodoende geef je je stembanden de tijd om zich aan te passen aan het nieuwe stemgebruik.

Mag ik mijn zangles opnemen?

Absoluut! – we raden je aan dat te doen. De meeste smartphones hebben een opname- of memo-functie, of je kunt hiervoor een digitale recorder heel goedkoop kopen. De opnamekwaliteit op smartphones is meestal goed genoeg om als geheugensteuntje te kunnen dienen en om zo de voortgang in je stem te horen en te monitoren. Je online zanglessen via Zoom kun je ook gemakkelijk opnemen via Zoom zelf, of via QuickTime. Je kunt dan bijvoorbeeld een schermopname maken, of alleen de audio opnemen.

Kan ik parkeren bij de zangstudio?

Onze studio bevindt zich in het Amsterdams Ondernemers Centrum (AOC). Het adres van onze studio is Wg-Plein 401, 1054 SH in Amsterdam. Amsterdam Vocal Coaching is zowel met de auto als met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken.

Parkeren

Je kunt betaald parkeren in de parkeergarage onder het Wg-Plein en in straten in de omgeving van het AOC.

Openbaar vervoer

Plan je reis met het openbaar vervoer via 9292.nl.

1:1 online zangles & stemtraining: effectief & efficiënt

In deze blog gaan we verder in op het onderwerp online zangles en vocal coaching. Hoe het werkt, wat de technische voorwaarden zijn en wat…

De beste zangcoaches veranderen NIET je eigenheid – 1+1=3!

De vocalist bepaalt altijd de koers! De stem- en/of zangcoach stuurt waar nodig bij, adviseert en nog belangrijker: inspireert! Onder een schilderij in een museum…

Online Zangles / Stemtraining

Is een online sessie vergelijkbaar met een les in de zangstudio in Amsterdam?

Het antwoord hierop is: ja, en nee. Een online zangles vraagt iets meer voorbereiding van je. Onder andere omdat online zangles zich niet altijd leert om begeleid te worden vanuit de zangstudio. Tegelijkertijd moet ik erbij zeggen dat ik recent nog prima een leerling uit Londen kon begeleiden vanuit mijn zangstudio.

Het is alsnog aan te raden om zelf een back-up karaoke-track klaar te hebben staan. Deze zijn eenvoudig te vinden op YouTube en Spotify. Verder zijn online sessies vergelijkbaar met reguliere 1-op-1 sessie in de zangstudio in Amsterdam. Mits je internetverbinding snel genoeg is voor videobellen uiteraard.

Hoe snel moet mijn internet zijn om een zangles online te kunnen volgen?

Volgens de website van Zoom zijn dit de vereisten qua internet breedbandverbinding voor 1-op-1 videogesprekken:

 • 600kbps (up/down) voor high quality video
 • 1.2 Mbps (up/down) voor 720p HD video
 • 1080p HD video ontvangen vereist 1.8 Mbps (up/down)
 • 1080p HD video verzenden vereist 1.8 Mbps (up/down)

Voor videoconferenties is in de eerste plaats een betrouwbare internetverbinding vereist. Hoewel de downloadsnelheid beslist belangrijk is bij videoconferenties, vergeten sommige mensen hun upload-snelheid te controleren.

Wanneer je een Zoom meeting begint, download je in feite de video van de persoon aan de andere kant. Tegelijkertijd upload je een live videofeed van jezelf naar de Zoom-servers. Voor beide functies is een internetverbinding vereist en de kwaliteit van de videofeeds is afhankelijk van de snelheid van je internet.

De snelheid van je verbinding kun je gemakkelijker checken via sites als M-Lab, of via SpeedTest.

Hoe stel ik Zoom in voor een optimale verbinding?

Als je Zoom verbinding van een mindere kwaliteit is, bijvoorbeeld door een trage(re) internetverbinding, volgen hier wat tips ter verbetering.

 • Gebruik ipv wifi een bekabelde verbinding. Een draadloze verbindingen is vaak handiger in het gebruik, maar heeft ook zijn nadelen. Voor de beste internetverbinding sluit je jouw laptop, desktop, of tablet rechtstreeks aan op je modem met een bekabelde verbinding.
 • Sluit andere applicaties: je internet wordt uiteraard niet alleen gebruikt door de Zoom-app. Er kunnen tal van andere apps en apparaten zijn die de nodige bandbreedte vragen. Zorg ervoor dat geen enkele app gegevens op de achtergrond downloadt terwijl Zoom wordt uitgevoerd. Controleer ook andere apparaten op je netwerk, aangezien deze mogelijk ook gegevens downloaden.
 • Schakel HD-video uit: je kunt de bandbreedte van je Zoom-gesprek beperken door de functie ‘HD-video’ uit te schakelen onder ‘instellingen’.

Je kunt dit ook nog tijdens het videogesprek doen. Je klikt hiervoor op de kleine pijl naar boven, naast de videoknop, en ga vervolgens naar ‘Video-instellingen’ om ‘HD-video’ uit te schakelen. Door je scherm te delen kan ik zelfs met je meekijken en je zo nog gemakkelijker helpen om de juiste instellingen aan te vinken!

Kan ik ook presentatie-trainingen online volgen?

Jazeker, het ook mogelijk al onze diensten online te volgen. Dit geldt dus naast zangles ook voor vocal coaching. Bijvoorbeeld in de vorm van performance coaching, presentatietrainingen, of auditie-training.

Stemtraining legt focus op 1 palet & bekent geen kleur

De mogelijkheden van je stem zijn geen vaststaand gegeven, maar effectief te trainen Je kunt je stem(kleur) en je bereik verder ontwikkelen met de juiste…

Hoe een 1-2-1 eerste zangles er bij ons uitziet!

Een eerste zangles is best spannend voor sommigen, hierbij een uiteenzetting qua inhoud De stap is gezet: je hebt je eerste zangles ingepland! Je bent…

Vocal Coaching / Stemtraining

Beïnvloedt stemtraining mijn eigenheid qua sound?

Sommige vocalisten zijn bang dat het trainen van hun stem hun authenticiteit en stijlbesef zal wegnemen. Een goede vocal coach, of zangleraar, zal je authenticiteit NIET veranderen! De training die hij/zij geeft zal gebaseerd zijn op alles wat jou UNIEK maakt!

Geen twee vocalisten zijn hetzelfde en dat maakt het werken als vocal coach en zangleraar voor mij zo interessant. Mocht het zo zijn dat een authentiek geluid je stembelasting negatief beïnvloedt dan gaan we samen op zoek naar een geschikt alternatief waarmee jij nog steeds dezelfde emotionele keuzes kunt maken.

“Learn the Rules Like a Pro, So You Can Break Them Like an Artist.”

Pablo Picasso

Kun je meerdere stijlen leren zingen?

Het is duidelijk dat Popzangers niet klinken als Operazangers. Ze gebruiken hun stemmen anders en stellen het ‘mechanisme’ zo in dat het authentiek klinkt voor het soort muziek dat ze zingen.

De vraag is: kan dezelfde zanger beide zingen? Het antwoord is ja – als je weet hoe! Maar al te vaak komen zangleraren vast te zitten in één stijl. Dat is hoe ze werden opgeleid, en dat is alles wat ze weten te doen. Vaak ook qua repertoire keuzes en suggesties.

Werk dus altijd aan het repertoire in het genre waarin jij beter wilt worden, of waar jij vragen over hebt! Zo maak je efficiënt stappen en verdoe je geen tijd en energie aan input die je toch niet gaat gebruiken!

Hoeveel kan ik het beste oefenen?

Net als bij alle nieuwe vaardigheden die je leert – zoals een taal of een sport – zul je meer verbetering ervaren door zo veel mogelijk gericht en regelmatig de nieuwe gewoonte(s) te trainen. Dan zul je in staat zijn om deze regelmaat af te bouwen, maar nog steeds een beroep te kunnen doen op de nieuwe gewoontes.

Een regelmatig trainingsschema is het belangrijkste bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook. Naast een goede docent natuurlijk 🙂

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar boven