Ademhaling: 3 mythes ontkracht!

3-ademhaling-mythes-voor-zangers-ontkracht-
3 mythes omtrent ademhaling voor zangers ontkracht!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

MYTHE #1: Buikademhaling is de meest effectieve manier om te ademen
Realiteit: Het is anatomisch onmogelijk om in je buik te ademen! Hoewel veel leraren deze instructie als een metafoor geven om oppervlakkige ademhaling of schouderverhoging te vermijden, nemen studenten het vaak letterlijk, waardoor een neerwaartse trek in de romp ontstaat en onnodige druk wordt uitgeoefend op de wervelkolom en het hele stemmechaniek.
Oplossing: Leer hoe het lichaam van nature werkt door je te verdiepen in de anatomie van ons ademhalingsstelsel. Je hebt als performer uiteraard aan een basiskennis genoeg.

MYTHE #2: Het middenrif en de buikspieren helpen het geluid te ‘ondersteunen’
Realiteit: Zingen is uitademen en aangezien het diafragma in de eerste plaats een spier die uitsluitend is betrokken bij het INademen, is het fysiek onmogelijk dat het diafragma betrokken is bij het ‘ondersteunende’ geluid. Als we zingen, is het doel om de lucht in een langzaam, gestaag tempo te laten ‘ontsnappen’. De buikspieren kunnen de lucht alleen sneller naar buiten dwingen, wat direct tegen dat doel werkt. Het is de gecoördineerde actie van de hele romp en het lichaam die het gevoel van ‘steun’ geeft.
Oplossing: Betrek je hele lichaam bij jouw idee van ‘ademsteuning’. Voorkom het instorten van je bovenlichaam door je natuurlijke rechtopstaande coördinatie te behouden. Dit is waar enige studie van de Alexandertechniek erg nuttig kan zijn.

MYTHE #3: Ademen moet bewust gebeuren om een ​​consistent geluid te bereiken
Realiteit: Adem is emotie. Adem is leven. Als artiest moeten we de flexibiliteit en spontaniteit hebben om te ademen op de manier die de emotie van de muziek of het personage op dat moment nodig heeft. Mechanische ademhaling leidt tot mechanisch zingen en musiceren.
Oplossing: In plaats van aan de lucht of de ademhaling te denken, denk aan het gewenste geluid van de muziek en laat het hele lichaam vrij om dat geluid te produceren. Forceer niets om direct te laten gebeuren: het gebeurt indirect. Doe in plaats van ademhalingsoefeningen wat speurwerk en ontdek waar de natuurlijke werking van je ademhaling wordt verstoord.

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top