Ademhalen: less is mmmore

neusademhaling - de voordelen van neusademhaling
Ademhalen: we doen het allemaal en bijna iedereen kan dit efficiënter doen!
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ademhalen: we doen het allemaal en bijna iedereen kan dit efficiënter doen

De meeste mensen ademen te vaak in en te oppervlakkig

De lucht vult de longen dan niet helemaal en dit kan voor stress in het lichaam zorgen. De neus is gemaakt om door in en uit te ademen. Toch ademen de meeste mensen veelal via de mond. Dit zorgt vaak voor spanning in de nek en rond het strottenhoofd. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en overcompenseren dit door vervolgens nog vaker en oppervlakkiger in te ademen, harder te gaan zingen/spreken en vervolgens met enige regelmaat stemproblemen te hebben. Dat kan efficiënter!

Shut your Mouth and Change your Life | Patrick McKeown, Bron: TEDx Talks YouTube

De neus filtert en verwarmt de lucht die we inademen. Tijdens het zingen hebben we echter niet altijd genoeg tijd om alleen door onze neus in te ademen. Daarom adviseer ik altijd om door zowel de neus, als door de mond in te ademen. Tijdens het zingen, en gepassioneerd spreken, zorgt de mond ervoor dat we alsnog genoeg snelheid kunnen genereren tijdens het inademen, in combinatie met de neusademhaling voor het filterend en verwarmend effect! The best of both worlds!

O2 ademen we in, CO2 ademen we uit

We ademen zuurstof in, wat uit twee moleculen bestaat, en we ademen koolzuurgas uit, wat uit drie moleculen bestaat. Wie wil afvallen moet dus snel(ler) ademhalen? 😉 Zeker niet. Zie onderstaande filmpjes over het verband tussen onze stofwisseling en hoe we ademhalen.

The benefits of building up carbon di-oxide by breathing less with pranayama, Bron: Yoga Synergy
Breathholding is the new black | Stig Severinsen | TEDxOdense, Bron: TEDx Talks YouTube

CO2 tolerantie helpt freedivers en ook vocalisten!

Als vocalist is het belangrijk om ook over een goede CO2 tolerantie te kunnen beschikken. Dit betekend dat we het lichaam trainen om niet te snel te willen uitademen. De CO2 die ontstaat doordat we zuurstof (O2) inademen willen we niet te snel uit ons lichaam hebben. De voordelen hoorde je tevens besproken worden in het filmpje van Yoga Synergy. Hoe we ademhalen bepaalt onze gemoedstoestand, metabolisme en ook onze vecht-of-vlucht (stress) respons. Co2 tolerantie kun je ook opbouwen met koude training. De Wim Hof Methode is hier een bekend voorbeeld van.

Weet hoe jij ademhaalt

Ongetrainde vocalisten merken vaak dat ze snel buiten adem raken. Dit komt veelal omdat ze te vaak en te veel inademen. Te vaak inademen geeft het lichaam niet genoeg tijd om zuurstof uit de ingeademde lucht te onttrekken. De lucht komt ook niet diep in de longen, daar waar de meeste zuurstof uit de lucht kan worden onttrokken door de longen. We ademen dan oppervlakkig, wat onder andere ook stress op kan roepen.

Te veel inademen als vocalist veroorzaakt onnodige druk onder de stemplooien. Dit te veel aan druk zorgt ervoor dat we minder goed in staat zijn om te doseren, wat zeker ook de emotionele zeggingskracht in de weg kan zitten.

Natuurlijk zijn we je niet bewust bezig met ademhalen tijdens het performen. Zingen is uitademen en daar wil je de controle over hebben en kunnen houden. Hoe we ademhalen wordt vooral bijgesteld door de bewustwording van onze gewoontes.

hoe-efficient-oefenen-ademhalen

Neusademhaling to the rescue

Neusademhaling kan ons ademhalingssysteem weer tot rust brengen. Daarnaast is het van belang om over een flexibele ribbenkast te kunnen beschikken. Onderwerpen die in mijn lessen aan de orde komen en waarover ik in de toekomst blogpost zal plaatsen op deze site.

Tot slot

Vragen? Wacht niet met het stellen ervan. We horen graag van je! Contact opnemen kan gemakkelijk online via ons contactformulier.

Bron afbeelding: www.houstonadvancedsinus.com/

More to explorer

zangmethodes-niet-zaligmakend

Werk met meer dan 1 methode!

Aan alle vocalisten & stem- en zangcoaches: ‘Don’t put it all on red!’ Elk probleem is een oplossing en vice versa! Vocalisten

Scroll naar top