De aanpak & filosofie van Amsterdam Vocal Coaching

vocal-coaching-amsterdam-zangles-stemtraining-voice-singing-lessons

Waarin Amsterdam Vocal Coaching zich onderscheidt

Het hoe en waarom van onze zanglessen, vocal coaching en vocal productie diensten

Om te beginnen mijn missie: vocalisten en sprekers helpen om hun perfecte sound te ontwikkelen en tegelijkertijd het best mogelijke stemgebruik te waarborgen. Qua techniek ligt de nadruk onder andere op het trainen van de verschillende stemregisters. Lees hier meer over de aanpak van Amsterdam Vocal Coaching!

Personal (voice) trainer & mentor

Mijn werk is te vergelijken met dat van een Personal Trainer en een Mentor. We trainen en versterken namelijk gericht de spieren die je gebruikt bij het zingen en spreken. Hierdoor kun je gemakkelijker en efficiënter geluid maken en stress vermijden. Daarnaast stretchen we spiergroepen om een optimale ademhaling te faciliteren.

Mijn aanpak

De oefeningen die ik gebruik in mijn zanglessen en vocal coaching sessies verschillen per persoon. Dit omdat de bouw van elk lichaam ander is en iedereen daarnaast andere wensen en ambities heeft. Een ‘one size fits all’ lesmethode of model bestaat zodoende ook niet en kan je creativiteit enorm remmen.

Al direct in je eerste sessie krijg je snel een begrijpelijk inzicht in het ervaren van de fysieke wijzigingen qua stemgebruik. Door deze fysieke veranderingen eerst te begrijpen en aan te voelen volgt het hoorbare resultaat ook veel sneller!

vocal-coaching-amsterdam-zangles-stemtraining-voice-singing-lessons

Door continue bijscholing op verschillende vlakken, jarenlange ervaring als zang- en stemcoach, en een wereldwijd netwerk van professionele collega’s, ben ik in staat om mijn klanten te kunnen begeleiden met echt effectieve trainingsmethodes. Daarmee wordt geen tijd verspild aan het trainen van verkeerde gewoontes.

Training van stemregisters

De stem kent een aantal ‘versnellingen’. Deze zgn. registers zijn: fry-, borst-, mix-, kop-/falsetto-, flageolet-, en het fluit-register. Elk register bevat unieke eigenschappen die je stem traint en je stemgebruik vergroot qua mogelijkheden. Bijvoorbeeld qua bereik, flexibiliteit, klankkleur, sluiting en stemconditie. Dit vergroot je artistieke mogelijkheden, zelfvertrouwen en de belastbaarheid van je stem. Zodoende kun je jouw stem onder alle omstandigheden geloofwaardig maken.

Onderscheidend

Steeds vaker blijkt dat ik hier dankzij mijn passie, kennis en ervaring als zangleraar en stemcoach, onderscheidend in mijn technische aanpak ben en dat de kennis van alle stemregisters vaak onbekend is.

Jeanie LoVetri & Martin Mol, Stemcoach Workshop Londen
Jeanie LoVetri & Martin Mol, Stemcoach Workshop Londen

We trainen dus ook gebieden van je stem die je waarschijnlijk niet altijd in songs toepast. Altijd voor een reden natuurlijk. Veelal om de flexibiliteit van je stem te optimaliseren en je stem te conditioneren. Je zult altijd te horen krijgen waarom we wat trainen. Ook word je niks opgelegd. Ik faciliteer aan de hand van jouw wensen en ambities!

Ik ben van mening dat geen sprake kan zijn van technische perfectie en dat (zang)techniek altijd een middel betreft en geen doel. Je kunt een te gekke vocale prestatie neerzetten maar alsnog niet aankomen bij het publiek. Daarom voeg ik ook altijd creativiteit aan mijn zanglessen en vocal coaching. We trainen het hele brein! Aan de hand van oefeningen en repertoire.

Hapklare brokken

Een goede zangleraar, stemcoach en/of vocal coach kan horen en zien wat je zelf niet kunt horen en/of zien wat betreft de verbeterpunten van je stemgebruik. Het is mijn passie om deze rol zo goed mogelijk te vervullen. Elke sessie stem ik af op jouw vaardigheden en doelen. Ik geef les in alle stijlen, waaronder Pop, Soul, RnB, Country, Rock.

Ook geef ik les in meer traditionele zangstijlen zoals Klassiek en Jazz. Het gaat mij om het kunnen geven van korte en duidelijke antwoorden op alle stem en zang gerelateerde vragen die ik krijg.

Diversiteit

Om de creativiteit te prikkelen (en je nog bewuster te maken van je comfort-zone), tegelijkertijd met het ontwikkelen van een solide (zang)techniek, werk ik ook graag aan stijl en performance gerelateerde onderwerpen en met zelfmassage-oefeningen.

Ook werken we aan je podium-presentatie, improvisatie en diverse muziekstijlen. Je traint zo je zelfbewustzijn en je muzikaliteit en wordt zo deels je eigen zangcoach. Je beschikt hierdoor ook over nog meer vocale en muzikale mogelijkheden. Interpretatie en muzikaliteit vormen de basis voor een authentieke performance!

Seth Riggs & Martin Mol, Zangcoach Workshop Barcelona
Seth Riggs & Martin Mol, Zangcoach Workshop Barcelona

Mijn opleidingen & gevolgde bijscholing

Na het afronden van mijn opleiding aan het Rotterdams Conservatorium, en mijn studie Communicatie, ben ik me verder gaan specialiseren in het geven van zangles, coaching en stemtrainingen. Dit vond ik niet in Nederland. Daarom volgde en volg ik veel trainingen en workshops in het buitenland.

Ik ben zodoende bekend met de meest gebruikte methodes en zangtechnieken, waaronder: Estill Voice Training, Complete Vocal Technique, Speech Level Singing, Bel Canto, Pahn, Breathing Coordination en recent onderzoek naar de stem en ademhaling. Ik zal me nooit volledig richten op slecht één methode, model, of aanpak. Meer hierover lees je in de blog ‘Werk met meer dan één zangmethode!’.

“You learn techniques to understand principles. When you understand the principles, you will create your own techniques.

Alain Gehin

Mijn kennis schaaf ik constant bij. Hiervoor volg ik regelmatig bijscholing, workshops en trainingen. Zo volgde ik trainingen in onder andere New York, Las Vegas, Rome, Barcelona en London. In New York volgde ik ook een lerarenopleiding, workshops, seminars en zanglessen en vocal coaching, en gaf ik zelf ook les.

Netwerk & ervaring

Daarnaast heb ik regelmatig contact met diverse stemcoaches, zangleraren en vocal coaches van over heel de wereld.

Naast mijn werkzaamheden als vocal coach, stemcoach en zangleraar in Amsterdam werk ik ook als coach en consultant ook voor televisie-producties. Ik deed dit onder andere voor de volgende producties: ‘De Hollandse Nieuwe’, ‘It Takes 2’, ‘The Voice of Holland’, ‘Holland’s Got Talent’, ‘Bloed, Zweet & Tranen’, ‘We Are Family’, ‘Circus Gerschtanowitz’, ‘The Winner Is…’ (Nederlandse en Duitse versie) en ‘Popstars’.

Ook geef ik stemtrainingen en vocal coaching in de vorm van workshops en tevens in de vorm van een Q&A’s voor stem-,zangcoaches en zangleraren. Ik ben ook in te huren als Vocal Producer en als coach tijdens, en voorafgaand aan single en album opnames. Later hier meer over in de blog.

Leren zingen op gevoel, niet op klank

Voor mij is het belangrijk om te coachen op akoestische gewaarwording. Waar voel je wat gebeuren in het lichaam en kunnen de inspanning hiervan minimaliseren? Dat is belangrijke input voor mij en geeft jou input waar je altijd een beroep op kunt blijven doen.

Door het fysiek en spier gerelateerd te leren ervaren en aanvoelen van je stemgebruik maak je ook de verbinding met je gehele lichaam. Dit leidt ertoe dat het ‘spiergeheugen’, en de coördinatie van het stemgebruik, getraind worden. Dit resulteert in een stem die betrouwbaar is op het podium en in de studio.

Kortom, de beste basis om vanuit artistieke keuzes te gaan maken is een solide techniek. Dit geeft je controle over je stem en houdt je stem flexibel. Hierdoor verdwijnen de barrières die je expressie in de weg kunnen zitten en kun je optimaal performen! Zangles en vocal coaching helpt hierbij en kan je sneller blijvende stappen doen laten zetten.

authentieke-performance-creativiteit

Kennis & kunde

Om als vocalist en spreker het beste uit jezelf naar boven te kunnen halen is het dus erg belangrijk om over een goede technische basis te beschikken. Maar zingen is zo veel meer dan alleen techniek. Zoals gezegd, je techniek is slechts een middel. Het faciliteert je artistieke keuzes.

Om je (zang)stem volledig te kunnen ontwikkelen trainen we, naast je technische zelfbewustzijn, ook je creatieve focus en strategie. Leer jezelf te onderscheiden. Ik help je hier graag bij.

De juiste balans qua techniek

Ik ben van mening dat de basis voor een gezonde en evenwichtige stem gevormd wordt door een efficiënte sluiting van de stembanden – een stabiele en consistente ademhaling, houding en spiercoördinatie – het maximaliseren van de vocale akoestiek en de liefde voor zingen! Het vinden van de beste balans tussen technische en artistieke keuzes is een lastige klus. Neem contact op voor meer informatie over hoe ik jou mogelijk verder kan helpen.

“When you understand a technique, you know a technique. When you understand a concept, you know 1000 techniques.”

Original Author Unknown

Vocal coaching

Tijdens vocal coaching sessies kijken we naast (!) techniek ook naar de aanpak van het uitvoerende gedeelte. De volgende en onderscheidende stap! We kijken naar podium-presentatie en het (kunnen) maken van emotionele keuzes. Hoe overtuig ik mijn stemgebruik? Stemtraining voorafgaand aan presentaties, audities en ten behoeve van stem- hygiëne behoort ook tot mogelijkheden. We werken uitsluitend met positieve en opbouwende feedback tijdens ons vocal coaching sessies.

Waarom vocal coaching

De beste vocalisten geven zich over aan hun stem wanneer ze zingen en performen. Ze zijn zich ervan bewust dat wanneer je te bewust en te nauwkeurig naar jezelf probeert te luisteren tijdens het zingen je juist de mogelijkheden van je stem beperkt. Daarom is het ook moeilijk om jezelf te leren zingen en je eigen zangcoach te zijn. Wat je hoort is vaak misleidend in vergelijking met wat je voelt. Meer hierover lees je in de blog ‘Hoe het komt dat je eigen stem voor jou anders klinkt’. Een goede coach leert je dus te voelen!

Pre show vocal coaching

eerste-prive-zangles-wat-je-kunt-verwachten

Tijdens een pre-show vocal coaching sessie werken gericht naar een specifieke performance toe. Zo bepalen we samen bijvoorbeeld het trainingstraject en een routine om je stem op te warmen. Je zult merken dat je zelfbewuster wordt qua stemgebruik en qua oude gewoontes die dit mogelijk minder efficiënt maakten. Ook stilistische nuances en muzikale keuzes kunnen aan bod komen tijdens vocal coaching sessies.

Pre auditie vocal coaching

Ga je auditie doen voor een show als ‘The Voice’, of ‘Holland’s Got Talent’, of ‘Idols’? Of heb je een auditie ingepland staan voor een stemcasting, conservatorium, of een andere stem gerelateerde opleiding? Graag helpen we je met de voorbereidingen hiervan door gerichte vocal coaching. We zijn bekend met de huidige trends en verwachtingen voor wat betreft audities in de Muziek-, Theater- en TV-industrie.

Pre presentatie vocal coaching

vocal-coaching-presentatie-training

Op zoek naar vocal coaching ter voorbereiding op een komende presentatie, of betoog? Ook hier helpen we graag bij. Hoe overtuig ik met mijn stemgebruik? Komen mijn stemgebruik en energie overeen met mijn boodschap? Hoe maak ik contact en weet ik overtuigend te blijven met mijn stemgebruik? Hoe kan ik veilig mijn stem verheffen zonder hees te worden?

We werken onder andere aan: je houding, ademhaling, lichaamstaal, stem-hygiëne en stemonderhoud. Advocaten, public speakers, CEO’s, vloggers, personal trainers en docenten zijn elke voorbeelden van doelgroepen waarmee ik onder andere werk.

De eerste privé zangles / vocal coaching

Zowel een eerste zangles in Amsterdam als online bevat de volgende onderdelen. We bespreken je muzikale achtergrond, interesses en je doelen. Ik zal je vragen om een stukje te zingen om een beeld van je stem te krijgen en je te kunnen aangeven wat de technische verbeterpunten zijn.

Aan de hand van een stemtest werken we samen gericht aan je vocale progressie en bespreken we ook hoe je zelf verder kunt oefenen. We passen daarna dit alles toe op een song die je graag zingt!

Beginnende vocalisten & hobbyisten

Beginnende vocalisten en hobbyisten help ik om comfortabel en zelfverzekerd te worden met hun stem. Elke les bevat een korte bespreking van hetgeen waaraan je wilt werken en van je oefenroutine. We beginnen met een korte warming-up om de belastbaarheid van je stem te vergroten. Daarna volgen een aantal oefeningen om je stem te trainen en werken we aan een song van jouw keuze.

(Aspirant) Professionals

professionele privé zangles en vocal coaching

Naast het verfijnen van hun zangtechniek help ik profs met het benoemen en behalen van doelen. Daarnaast help ik met het trainen van de flexibiliteit van hun stem door middel van stemoefeningen. Ook help ik hen bij het opstellen van een training voor een tourschema, zodat ze avond na avond top kunnen blijven presteren. Tijdens opnamesessies begeleid ik profs als coach en als Vocal Producer.

Vocal productie

Het is gemakkelijk om tijdens opnames tegen de zanger of zangeres te zeggen: ”Zing met meer passie!”, “Je zit onder de toon…”, “Ik geloof het nog niet…”, enz. De vocalist kan zo emotioneel en fysiek uitgeput raken. Dergelijke opmerkingen zorgen er vooral dat vocalisten harder gaan zingen en het (zelf)vertrouwen verliesen. Een Vocal Producer voorkomt dit en zorgt voor een optimale workflow besteding van de beschikbare tijd.

vocal-productie-producer

Werkzaamheden

Een Vocal Producer helpt een vocalist het beste op de opname vast te leggen en begeleidt deze naar een nieuw niveau om vanuit geïnspireerde prestaties te kunnen leveren! Vocalisten, platenlabels en platenproducenten huren mij in als Vocal Producer. We komen voorafgaand aan de opname-sessies samen om het materiaal dat je gaat opnemen door te nemen. Ik woon alle opnamesessies bij en werk nauw samen met jou en je producer.

Dubbele expertise

Mijn dubbele expertise als stemcoach en uitvoerend vocalist / muzikant, heeft me bij uitstek geschikt gemaakt om werkzaam te zijn als Vocal Producer. Ik coach, train en en begeleid je tijdens en voorafgaand aan de opnamesessie om de best mogelijke vocale performance uit je te halen. Een deel van mijn werk als Vocal Producer kan ook het arrangeren van de meerstemmige partijen op je tracks omvatten.

Tot slot

Tot zover de blog over onze aanpak qua zanglessen en vocal coaching. Heb je nog vragen naar aanleiding van de blog? Op onze contactpagina vind je tevens een overzicht van de veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet tussen? We horen graag van je per e-mail.

Wil je een afspraak inplannen? Zowel je afspraken in Amsterdam, als je online zanglessen en vocal coaching, plan je gemakkelijk in via onze online agenda.

Ben je nieuw bij Amsterdam Vocal Coaching? Leuk! Nieuwe klanten leren we graag wat beter kennen voorafgaand aan een eerste volwaardige lesafspraak. Daarom bieden we de mogelijkheid om eerst een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek via Zoom in te plannen. Ook deze afspraken plan je gemakkelijk in via de online agenda.

Much love,

AMSTERDAMVOCALCOACHING.com

Categories

Alle berichten
Ademhaling
Leren zingen
Methode
Mindset
Mythes
Spierspanning
Stemtraining
Stemverzorging
Zangles
Zangtechniek
Zelfmassage

Hét adres voor privé zanglessen en stemtraining.

Onze studio bevindt zich in Amsterdam Oud-West (Helmersbuurt), vlakbij het Centrum van Amsterdam, het Vondelpark en het Leidseplein.

Scroll naar top